Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ2PPJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 17-07-2014
Post: #581
RE: Analizator EU1KY
Podpowiedzcie proszę, czy to prawidłowe parametry?

"śmieci" to oczywiście wina zasilania z ładowarki od telefonu, ale martwi mnie różnica w wartości Mag.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2019 8:43 przez SQ2PPJ.)
06-05-2019 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 29-07-2013
Post: #582
RE: Analizator EU1KY
Zworkę masz założoną na piny "CAL" ?
Pozdrawiam Marek
06-05-2019 10:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2PPJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 17-07-2014
Post: #583
RE: Analizator EU1KY
Kurczę, nie, ależ mam sklerozę... Po blisko roku odkurzyłem miernik i chciałem go na nowo skalibrować, bo coś mi się nie zgadza w pomiarach. Zapomniałem, że DSP analizuje się przy zworce w pozycji HWCal i tu zacząłem szukać problemu, dzięki za podpowiedź jak tylko wrócę do domu, sprawdzę. Dzięki
06-05-2019 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #584
RE: Analizator EU1KY
Mój analizator już w końcu działa . İmage
(11-05-2019 10:21)SP8GPQ napisał(a):  Mój analizator już w końcu działa .

İmage İmage İmage
Proszę o ocenę tych wykresów . Trafo nawinięte na tulejce zdjętej z kabla zasilacza przewodem o średnicy z izolacją 1,9mm . Doskonały ekran ale żyła wewnętrzna z drutu twardego jak stalowy ale lutuje się doskonale . Z wymiarów fizycznych wydaje się , że nie jest to 50oM.

Wykres do 400MHz dodałem jako ciekawostkę bo zupełnie nie do przyjęcia chyba. İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 8:41 przez SP8GPQ.)
11-05-2019 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #585
RE: Analizator EU1KY
A co mierzyłeś i w jakich warunkach?

Analizator EU1KY Twoim przyjacielem!
13-05-2019 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #586
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 16:42)SP9FKP napisał(a):  A co mierzyłeś i w jakich warunkach?

Mierzyłem rezystor 50om który był użyty przy kalibracji i antenę GP7DX Waldka GXP.
Kalibracja była od 1,8Mhz do 41,800 mhz .
zasilanie to 2 akumulatory z Laptopa napięcie 8,4V przez DC-DC konwerter pokazany na zdjęciu.Otoczenie przy kalibracji raczej nie "ciche" włączony komputer , Modem Cyfrowego Polsatu i switch .
13-05-2019 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 20-08-2009
Post: #587
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 17:36)SP8GPQ napisał(a):  
(13-05-2019 16:42)SP9FKP napisał(a):  A co mierzyłeś i w jakich warunkach?

Mierzyłem rezystor 50om który był użyty przy kalibracji i antenę GP7DX Waldka GXP.
Kalibracja była od 1,8Mhz do 41,800 mhz .
zasilanie to 2 akumulatory z Laptopa napięcie 8,4V przez DC-DC konwerter pokazany na zdjęciu.Otoczenie przy kalibracji raczej nie "ciche" włączony komputer , Modem Cyfrowego Polsatu i switch .

A to ja chyba czegoś nie wiem nie rozumiem ?
To znaczy że kalibrację robiłeś w takim zakresie ?
A zdradz że deko jak to robiłeś ?
13-05-2019 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 26-01-2013
Post: #588
RE: Analizator EU1KY
Na poczatku ustawiłem generator na 27MHz . Pomierzyłem częstościomierzem i doprowadziłem żeby wskazywał 27000000hz
Później zwora na HWC i kalibracja .
Wejści w konfigurację i QSL_SELECTED > na A
Wyjśie .
Kalibracja z zapiętym R = 5 om
Kalibracja z R=50 om
kalibracja z R=500om
Sawe i exit.
Przy kalibracji chyba nie określa się zakresu częstotliwości . Nie wiem w którym kroku .
Częstotliwośc 1,8 do 41,800 była ustawiona chyba przed wcześniejszą próbą i dlatego tak się wyświetliło przy pomiarze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 19:45 przez SP8GPQ.)
13-05-2019 19:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #589
RE: Analizator EU1KY
ok, dla porzadku pochwal się jak wielu kolegów w tym wątku zdjeciami z wyniku skanowania rezystorów kalibracyjnych.

Analizator EU1KY Twoim przyjacielem!
13-05-2019 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 75
Dołączył: 20-08-2009
Post: #590
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 19:45)SP8GPQ napisał(a):  Na poczatku ustawiłem generator na 27MHz . Pomierzyłem częstościomierzem i doprowadziłem żeby wskazywał 27000000hz
Później zwora na HWC i kalibracja .
Wejści w konfigurację i QSL_SELECTED > na A
Wyjśie .
Kalibracja z zapiętym R = 5 om
Kalibracja z R=50 om
kalibracja z R=500om
Sawe i exit.
Przy kalibracji chyba nie określa się zakresu częstotliwości . Nie wiem w którym kroku .
Częstotliwośc 1,8 do 41,800 była ustawiona chyba przed wcześniejszą próbą i dlatego tak się wyświetliło przy pomiarze.

Piszesz rzeczy oczywiste .
Mnie interesuje ( chociaż nie ) stwierdzenie że kalibrowałeś do ponad 40 MHz .
Nie wiem na którym oprogramowaniu jesteś , ale myślę że już na nowszych .
Więc tam , jak i w poprzednich nie ma takiej opcji żeby to sklibrować do tak niskiej częstotliwości , być może się mylę , ale po co to komu ?
13-05-2019 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości