Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #611
RE: Analizator EU1KY
Jaki numer oprogramowania masz ?
I prosiłem o fotkę z DSP
14-05-2019 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #612
RE: Analizator EU1KY
Tadku pochwal się co zmieniłeś, na środkowym zdjęciu w stosunku do zdjęcia z postu #584 jest zauważalna zmiana, zniknęło pochylenie charakterystyki.
[/quote]
Witam Marku .
Sformatowałem kartę i zrobiłem ponowną kalibrację . Może wcześniej coś zrobiłem źle .Nie wiem
[/quote]
Znowu zrobiłem ten sam błąd cytując sam siebie . Chyba teraz jest dobrze.
14-05-2019 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 990
Dołączył: 28-06-2009
Post: #613
RE: Analizator EU1KY
Dziękuję Tadek, dobre wzorce to podstawa poprawnych wyników pomiarów. Musisz zaopatrzyć się w elementy SMD i z nich wykonać rezystory wzorcowe. W wątku są zdjęcia pokazujące jak to wykonać. Najlepiej sprawdzić je jeszcze na innym dobrze skalibrowanym VNA. Poświęć trochę czasu na dopracowanie tego elementu bo będziesz miał do czego się odnieść w przyszłych pomiarach. No i teraz zrób zdjęcia skanu Twej anteny.

Analizator EU1KY Twoim przyjacielem!
14-05-2019 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #614
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:19)SP4MSU napisał(a):  Jaki numer oprogramowania masz ?
I prosiłem o fotkę z DSP
Czy o to chodzi?
İmage
14-05-2019 10:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #615
RE: Analizator EU1KY
wgraj nowsze bo takie jest
i ponów wszystkie czynności .
Jeśli nie masz tego nowego , to daj mejla to Ci podeślę .
Jeszcze pokaż DSP poziom sygnału , to jest ważne
14-05-2019 10:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #616
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:27)SP4MSU napisał(a):  wgraj nowsze bo takie jest
i ponów wszystkie czynności .
Jeśli nie masz tego nowego , to daj mejla to Ci podeślę .
Jeszcze pokaż DSP poziom sygnału , to jest ważne

İmage

email : sp7gpq@gmail.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 10:31 przez SP8GPQ.)
14-05-2019 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #617
RE: Analizator EU1KY
Napisz do mnie na sp4msu@o2.pl
Mało tego sygnału
14-05-2019 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #618
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:21)SP9FKP napisał(a):  Dziękuję Tadek, dobre wzorce to podstawa poprawnych wyników pomiarów. Musisz zaopatrzyć się w elementy SMD i z nich wykonać rezystory wzorcowe. W wątku są zdjęcia pokazujące jak to wykonać. Najlepiej sprawdzić je jeszcze na innym dobrze skalibrowanym VNA. Poświęć trochę czasu na dopracowanie tego elementu bo będziesz miał do czego się odnieść w przyszłych pomiarach. No i teraz zrób zdjęcia skanu Twej anteny.

Witam Piotrze
5 om i 500 om mam wykonane jak opisałeś wcześniej ale 50 om miałem rosyjski fabryczny tylko , że z odległych czasów .
14-05-2019 10:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-10-2015
Post: #619
RE: Analizator EU1KY
Tadku, jak dla mnie poziomy sygnałów dla tej częstotliwości są prawidłowe. Z ilości szumu który jest widoczny na przebiegach >200MHz których zdjęcia zamieściłeś także nie widzę problemu. Możesz dla kolegi który się bardzo upiera zrobić to samo dla innych (wyższych) częstotliwości ale wg mnie jest ok.

73 Sławek
14-05-2019 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #620
RE: Analizator EU1KY
Ja Ciebie też czytam i nie jestem anonimowy .
Poziom powinien być o niebo wyższy na poziomie 7000 a nie 1300 .
A to że według Ciebie jest ok to wcale nie musi być OK
Tadeusz wysłałem Ci .bin a , wgraj go .
14-05-2019 10:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: M'75, SQ9PPT, 3 gości