Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 26-01-2013
Post: #631
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 13:56)SP9FKP napisał(a):  Tadek, wszystko OK, praca skończona, gratuluję. Teraz widać zgodność z fabryką i zgodnie z teorią. Co do anteny, też jest poprawnie, WFS na 1.8 i 3.5 jest wysoki. Kwestię dostrojenia w ramach pasm to czysta przyjemność z takim przyrządem.
Pozdrawiam
PS
Raczej nie korzystaj z pomiarów na harmonicznych, Autor softu długo eksperymentował ale nie był zadowolony z uzyskanych efektów. To najlepsza rekomendacja.

Dzięki Piotrze za dobrą opinię . Czekam teraz na obudowę , no i trzeba będzie wszystko poskładać .
Mam pytanie jeszcze . Jest jeszcze drugie gniazdo , do czego służy i ak jest właczone.
14-05-2019 14:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #632
RE: Analizator EU1KY
Nie mam zamiaru kopać się z koniem .
Tadeusz zmieniłeś oprogramowanie , nie bolało .
Zrobisz jak zechcesz z przeróbką oporów , też nie bedzie bolało .
Zawsze można wrócić do stanu przed .
Albo , do epoki kamienia łupanego .
Tyle w temacie
A tu podaję po raz drugi dla niedowiarków do poczytania .

http://www.hamskey.com/2019/03/release-f....html#more
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 14:23 przez SP4MSU.)
14-05-2019 14:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 26-01-2013
Post: #633
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 14:15)SP4MSU napisał(a):  Nie mam zamiaru kopać się z koniem .
Tadeusz zmieniłeś oprogramowanie , nie bolało .
Zrobisz jak zechcesz z przeróbką oporów , też nie bedzie bolało .
Zawsze można wrócić do stanu przed .
Albo , do epoki kamienia łupanego .
Tyle w temacie
A tu podaję po raz drugi dla niedowiarków do poczytania .

http://www.hamskey.com/2019/03/release-f....html#more
Rysiek zrobiłem próby do 1GHz ale klapa . Na 560MHz następuje pionowy skok z 50om na masimum no i pozostałe parametry szaleją . Nie wnikam w przyczynę , ale prawdopodobnie brak jest sygnału z generatora pomimo , że przy teście jest 1370MHz. Pozostaję przy maksymalnej F=400MHz . Co nie znaczy , że nie powrócę do tematu . Przeczytałem wstępnie niektóre posty z linków podanych przez ciebie . Dzięki za pomoc i pozdrawiam .
14-05-2019 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #634
RE: Analizator EU1KY
Zwiększ sygnał
Wymień opory i pokaż jak to się zachowuje .
Coś się poradzi
nie ma takiej opcji żeby to nie poszło
To co rodzi się w bólach to ponoć jest ok
skoro nie masz takich jak napisałem to daj na Kanapkę takie jak masz
tak że nie rezygnuj ,włożyłeś tyle roboty że szkoda to odpuścić
14-05-2019 16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 26-01-2013
Post: #635
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 16:25)SP4MSU napisał(a):  Zwiększ sygnał
Wymień opory i pokaż jak to się zachowuje .
Coś się poradzi
nie ma takiej opcji żeby to nie poszło
To co rodzi się w bólach to ponoć jest ok
skoro nie masz takich jak napisałem to daj na Kanapkę takie jak masz
tak że nie rezygnuj ,włożyłeś tyle roboty że szkoda to odpuścić

Hej . Ja nie rezygnuję tylko na razie pozostawiam jak jest .
Natomiast bardziej mnie interesuje to drugie gniazdo które jest opisywane w funkcji VNA , ale nie wiem gdzie jest podłączone . Czy to działa jak w NWT? Czyli wyprowadzony jest sygnał generatora?
14-05-2019 17:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #636
RE: Analizator EU1KY
Tadeusz a ja bym Ci proponował żebyś zrobił jedno a na drugie gniazdo jeszcze będzie czas .
Z tym VNA czy NWT to nie do końca jest tak jak myślisz .
Nowsze płytki , a takie też mam maja wprowadzenie , ale nie do końca dopracowane .
Więc z tym może się wstrzymaj .
14-05-2019 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 26-01-2013
Post: #637
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 18:01)SP4MSU napisał(a):  Tadeusz a ja bym Ci proponował żebyś zrobił jedno a na drugie gniazdo jeszcze będzie czas .
Z tym VNA czy NWT to nie do końca jest tak jak myślisz .
Nowsze płytki , a takie też mam maja wprowadzenie , ale nie do końca dopracowane .
Więc z tym może się wstrzymaj .
Tylko pytam co to .
Ostatnie zdjęcie 100KHz do 1000MHZ . Widoczny "szum" od 250MHz

İmage

Rezystor 50 omów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 18:52 przez SP8GPQ.)
14-05-2019 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #638
RE: Analizator EU1KY
Ja odpuszczam .
Za stary jestem na takie wycieczki .
Proszę piszę że zrób a to przecież nic a nic nie kosztuje , a ty swoje .
Drugie gniazdo jest podłączone do CLK2 noga 8 schemat pewnie masz .
linki też podałem więc nie wiem o co chodzi .
BIN-a wysłałem , odzewu żadnego
Nie umiem gadać z kimś kto ,
eeeeeee nie ważne mnie już nie ma .
14-05-2019 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 26-01-2013
Post: #639
RE: Analizator EU1KY
Chciałbym zobaczyć jak to wygląda u ciebie . Soft mam ten od ciebie , no i pokazałem jak to wygląda u mnie od 100khz do 1Ghz . Na grzebanie po płytce zawsze jest czas.
14-05-2019 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #640
RE: Analizator EU1KY
Nie robię fotek każdego jaki robię .
Więc na dzisiaj nie mam .
Piszę nie z opowieści i domysłów a ze swojego doświadczenia
Nie mam takiego parcia na szkło żeby o wszystkim pisać , albo filmy nagrywać .
Chciałem pomóc a widzę że obróciło się to .....
Więc słuchaj doradców , nie moja broszka .
Bez urazy .
i na pewno nie wyślę na twojego maila ,
Normalni i dorośli ludzie mówią dzięki .
hej .
14-05-2019 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości