Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-10-2015
Post: #601
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 22:28)SP4MSU napisał(a):  Nie da się nie cytować żeby odnieść się do czegoś .

da się, masz klawisz "Delete" i odnosisz się do konkretnego tekstu a nie do 5 postów na raz.
(13-05-2019 22:28)SP4MSU napisał(a):  A filmiku nie da się oglądać 19 minut , to może zrozum .
Na filmiku podałem czas gdzie Tadek ma zerknąć, z resztą to było do niego nie do Ciebie.

Wracając do tematu, używanie tego urządzenia powyżej podstawowej częstotliwości pracy to przesada - autor o tym wspomniał. Najlepiej pracować nie wyżej niż pasmo 2m. Ponawiam prośbę do SP8GPQ o zrzut rezystorów kalibracyjnych (wszystkich) max do 200MHz.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 22:53 przez SP9BSL.)
13-05-2019 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #602
RE: Analizator EU1KY
A ja bym prosił ,żebyś poczytał zanim takie jak wyżej dasz opinie .
http://www.hamskey.com/search/label/Antenna%20Analyzer

Tam deko już dawno da się mierzyć jak 2 ( 145 MHz ) metry
Czy tak ??

I jeszcze dalej poszukaj a są tam BIN-y jeszcze nowsze i chodzą , sprawdzone .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 23:07 przez SP4MSU.)
13-05-2019 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #603
RE: Analizator EU1KY
Nie wiele wynika z tej rozmowy-wymiany ,zacznij od podania wersji oprogramowania wgranego , ustawień w menu konfiguracyjnym - od tego zależy metoda kalibracji ....
Podajesz częstotliwości graniczne generatora i na harmonicznych jest ponad 1300MHz, czy tą wartość zapisałeś do konfiguracji, jeżeli tak to raczej nie przechodzi Ci prawidłowo kalibracja sprzętowa.
Jaki masz transforator-balun ?
Też polecam firmware KD8CEC (najnowsza sprawdzona wersja 0.53), ustawienia generatora 200MHz i 600MHz z takimi nie powinno być problemów - gwarantują stabilną i prawidłowa pracę sprzętu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 7:43 przez SQ7BCN.)
14-05-2019 7:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #604
RE: Analizator EU1KY
Analizator sam sobie ustawi na jakiej częstotliwości granicznej ma chodzić .
Funkcja ( Oscillator Test ( Fmax) ) więc nic się nie ustawia sam to robi .
I w zalezności od egzemplarza ustawia różnie .
Teraz wersja oprogramowania to CC 0,53 , ale to nie ma znaczenia , kalibruje się dokładnie tak samo dla wszystkich wersji .
Balun , nie wiem co masz na myśli ?
Ja to robię na dwuotworowym rdzeniu .
I nie mam żadnych problemów
Myślę że teraz było bardziej na temat .
14-05-2019 8:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #605
RE: Analizator EU1KY
Tak, jak zrobisz test to analizator znajdzie częstotliwości graniczne i jak to zapiszesz to wartości zapisze w konfiguracji jeżeli nie zapiszesz to przyjmuje domyślne 200MHz i 600MHz (można to dowolnie samemu ustawić).
Czyli masz ustawione 278 i 1377MHz i kalibracja sprzętowa przechodzi prawidłowo czy wywala się w trakcie?
Nie kalibruje się tak samo wszystkich wersji miałem na myśli wcześniejszych autorów oraz kalibrację wzorcami (5om- zwarcie , 500om-przerwa) co też trzeba wybrać w konfiguracji w zależności czym się to robi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 9:19 przez SQ7BCN.)
14-05-2019 9:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #606
RE: Analizator EU1KY
Nic się nie wywala .
Ale jet jedno ale , trzeba podnieść poziom sygnału .
Jet to opisane .
Zobacz jakie masz wartości DSP , a wszystko będzie jasne .
14-05-2019 9:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #607
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 20:00)SP9FKP napisał(a):  ok, dla porzadku pochwal się jak wielu kolegów w tym wątku zdjeciami z wyniku skanowania rezystorów kalibracyjnych.

Dodaję wyniki pomiarów rezystorów 5,50 i 500om . İmage İmage İmage

Zasilanie Discovery z laptopa (USB) Przepraszam za kiepską jakość odwzorowania kolorów .
14-05-2019 9:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #608
RE: Analizator EU1KY
Całkiem dobrze .
Zrób przemiatanie powiedzmy od 1,8 MHz do 450 MHZ coś koło tego .
Oczywiście na zapiętym oporze 50 om
I też prośba pokaż jaki masz poziom DSP .
14-05-2019 9:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 20-10-2015
Post: #609
RE: Analizator EU1KY
Tadku pochwal się co zmieniłeś, na środkowym zdjęciu w stosunku do zdjęcia z postu #584 jest zauważalna zmiana, zniknęło pochylenie charakterystyki.

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 10:08 przez SP9BSL.)
14-05-2019 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #610
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 9:50)SP4MSU napisał(a):  Całkiem dobrze .
Zrób przemiatanie powiedzmy od 1,8 MHz do 450 MHZ coś koło tego .
Oczywiście na zapiętym oporze 50 om
I też prośba pokaż jaki masz poziom DSP .

Nie wiem jak to zrobić , bo przemiatanie jest tylko 100MHz więc mogę to zrobić od 300 do 400 , od 100 do 200 i od 200 do 300 MHz chyba , że coś robię nie tak .
Na wyższych częstotliwościach (powyżej 100) ten mój wzorzec może nie zachowywać się poprawnie . Rezystor przewlekany 50om we wtyku BNC. İmage İmage İmage
Na filmie youtube przy kalibracji zmieniany jest rezystor 5 om na 0 i 500 om na open . Dlaczego? I co to jest to drugie gniazdo ? Podejrzewam , że wyprowadzony jest sygnał z generatora . Dziękuję Marek za link i przepraszam za wprowadzenie chaosu na forum .
(14-05-2019 10:07)SP9BSL napisał(a):  Tadku pochwal się co zmieniłeś, na środkowym zdjęciu w stosunku do zdjęcia z postu #584 jest zauważalna zmiana, zniknęło pochylenie charakterystyki.
Witam Marku .
Sformatowałem kartę i zrobiłem ponowną kalibrację . Może wcześniej coś zrobiłem źle .Nie wiem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 10:17 przez SP8GPQ.)
14-05-2019 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości