Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 26-01-2013
Post: #591
RE: Analizator EU1KY
Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.
13-05-2019 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 20-08-2009
Post: #592
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 20:58)SP8GPQ napisał(a):  Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.

Bajki opowiadasz .
To znaczy , jaki mnożnik i jaka f gen ???
Nie ma takiej opcji .
13-05-2019 21:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 26-01-2013
Post: #593
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 21:15)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 20:58)SP8GPQ napisał(a):  Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.

Bajki opowiadasz .
To znaczy , jaki mnożnik i jaka f gen ???
Nie ma takiej opcji .

Nie wiem , nie znam się , ale co to jest ? İmage
13-05-2019 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 20-08-2009
Post: #594
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 21:17)SP8GPQ napisał(a):  
(13-05-2019 21:15)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 20:58)SP8GPQ napisał(a):  Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.

Bajki opowiadasz .
To znaczy , jaki mnożnik i jaka f gen ???
Nie ma takiej opcji .

Nie wiem , nie znam się , ale co to jest ?

Kalibrować da się w zależności od egzemplarza , ale nawet powyżej 1,3 1,4 GHz ,
Natomiast pomiar robisz w tym zakresie , jaki sobie chcesz .
Tu pomyliłem , w configuracji ustawiasz to ,albo w nowszym oprogramowaniu samo wpisze i nic po za tym .
Więc nie myl pojęć .
To co pokazałeś to mnie nic , a nic nie mówi .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 21:34 przez SP4MSU.)
13-05-2019 21:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 26-01-2013
Post: #595
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 21:34)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 21:17)SP8GPQ napisał(a):  
(13-05-2019 21:15)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 20:58)SP8GPQ napisał(a):  Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.

Bajki opowiadasz .
To znaczy , jaki mnożnik i jaka f gen ???
Nie ma takiej opcji .

Nie wiem , nie znam się , ale co to jest ?

Kalibrować da się w zależności od egzemplarza , ale nawet powyżej 1,3 1,4 GHz ,
Natomiast pomiar robisz w tym zakresie , jaki sobie chcesz .
Tu pomyliłem , w configuracji ustawiasz to ,albo w nowszym oprogramowaniu samo wpisze i nic po za tym .
Więc nie myl pojęć .
To co pokazałeś to mnie nic , a nic nie mówi .
Nie bardzo rozumiem . To co mam zrobić żeby mierzyć od 300 do 400Mhz .

(13-05-2019 21:42)SP8GPQ napisał(a):  
(13-05-2019 21:34)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 21:17)SP8GPQ napisał(a):  
(13-05-2019 21:15)SP4MSU napisał(a):  
(13-05-2019 20:58)SP8GPQ napisał(a):  Kalibrowałem tylko w zakresie do 41MHz powyżej to tylko pomiar od 300 do 400 MHz ale bez kalibracji w tym zakresie.

Bajki opowiadasz .
To znaczy , jaki mnożnik i jaka f gen ???
Nie ma takiej opcji .

Nie wiem , nie znam się , ale co to jest ?

Kalibrować da się w zależności od egzemplarza , ale nawet powyżej 1,3 1,4 GHz ,
Natomiast pomiar robisz w tym zakresie , jaki sobie chcesz .
Tu pomyliłem , w configuracji ustawiasz to ,albo w nowszym oprogramowaniu samo wpisze i nic po za tym .
Więc nie myl pojęć .
To co pokazałeś to mnie nic , a nic nie mówi .
Nie bardzo rozumiem . To co mam zrobić żeby mierzyć od 300 do 400Mhz .
Jutro dokonam kalibracji od nowa na spokojnie . Nie wiem jak przeprowadzić kalibrację w wyższym zakresie . Czy trzeba nowy katalog wybrać w konfiguracji?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2019 21:49 przez SP8GPQ.)
13-05-2019 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 20-10-2015
Post: #596
RE: Analizator EU1KY
Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty.

@SP8GPQ zrób dwie rzeczy:
- wejdź do menu konfiguracji i podaj wartość BAND_FMAX (masz to pokazane na tym filmiku 5:42)
- tak jak Piotr prosił, pokaż wynik skanowania rezystorów kalibracyjnych

73 Sławek
13-05-2019 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 20-08-2009
Post: #597
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 22:12)SP9BSL napisał(a):  Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty.

@SP8GPQ zrób dwie rzeczy:
- wejdź do menu konfiguracji i podaj wartość BAND_FMAX (masz to pokazane na tym filmiku 5:42)
- tak jak Piotr prosił, pokaż wynik skanowania rezystorów kalibracyjnych

Nie da się nie cytować żeby odnieść się do czegoś .
A filmiku nie da się oglądać 19 minut , to może zrozum .
W tym czasi to da się prawie całą płytkę zmontować .
Pozdrawiam .
13-05-2019 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 26-01-2013
Post: #598
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 22:12)SP9BSL napisał(a):  Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty.

@SP8GPQ zrób dwie rzeczy:
- wejdź do menu konfiguracji i podaj wartość BAND_FMAX (masz to pokazane na tym filmiku 5:42)
- tak jak Piotr prosił, pokaż wynik skanowania rezystorów kalibracyjnych
FOSC: 278mhZ
FOSC:1377mHZ
13-05-2019 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 74
Dołączył: 20-08-2009
Post: #599
RE: Analizator EU1KY
No to jakie 41 MHz
Skoro tak Ci wychodzi to ok
Pokaż jeszcze jak powiedzmy masz pomiar na 50 Om przy 450 MHz
A juz coś się dowiem
13-05-2019 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 26-01-2013
Post: #600
RE: Analizator EU1KY
(13-05-2019 22:34)SP4MSU napisał(a):  No to jakie 41 MHz
Skoro tak Ci wychodzi to ok
Pokaż jeszcze jak powiedzmy masz pomiar na 50 Om przy 450 MHz
A juz coś się dowiem

Właśnie na ostatnim zdjęciu jest podłączone 50 om . Jak widać wynik jest bezużyteczny . Jutro przeprowadzę wszystko od nowa po sformatowaniu karty .
13-05-2019 22:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości