Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 520
Dołączył: 20-10-2015
Post: #621
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:45)SP4MSU napisał(a):  Poziom powinien być o niebo wyższy na poziomie 7000 a nie 1300 .
Ryśku, bez urazy ale nawet autor proponowanej przez Ciebie wersji: KD8CEC ma około 1600. Jeśli u Ciebie jest 7000 to może hmm... wytłumacz co zmieniłeś że masz taki poziom?
Na filmiku który podlinkowałem autor także pokazuje podobną wartość pomiaru.

73 Sławek
14-05-2019 11:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #622
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:45)SP4MSU napisał(a):  Ja Ciebie też czytam i nie jestem anonimowy .
Poziom powinien być o niebo wyższy na poziomie 7000 a nie 1300 .
A to że według Ciebie jest ok to wcale nie musi być OK
Tadeusz wysłałem Ci .bin a , wgraj go .

Dzięki . Zrobię to ale nie dzisiaj już . Zajęcia , bo inne zajęcia wzywają . Staram się przygotować jeszcze fotki dla Piotra , ale mi idzie trochę opornie.
Pozdrawiam
(14-05-2019 10:40)SP9BSL napisał(a):  Tadku, jak dla mnie poziomy sygnałów dla tej częstotliwości są prawidłowe. Z ilości szumu który jest widoczny na przebiegach >200MHz których zdjęcia zamieściłeś także nie widzę problemu. Możesz dla kolegi który się bardzo upiera zrobić to samo dla innych (wyższych) częstotliwości ale wg mnie jest ok.

Foto nr 1 z #610 pokazuje w zakresie od 300 do 400MHz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 11:25 przez SP8GPQ.)
14-05-2019 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #623
RE: Analizator EU1KY
Sławku niby to długi wątek bo jest tam ponad 160 stron , ale czasami warto zobaczyć co inni piszą .
I jak podnieść sygnał jest też to opisane i nie tylko tam
masz link , nie pamiętam na której ze stron jest to opisane .
I nie pisz że to po rosyjsku , bo translator bardzo dobrze sobie radzi .
Mówisz że cytując mnie że jest 7000 , a ja Ci napiszę że ten egzemplarz z dnia wczorajszego na obu kanałach miał ponad 8000 .
link
Pohttp://www.cqham.ru/forum/showthread.php?37026-%C0%ED%E0%EB%E8%E7%E0%F2%EE%F0-EU1KY-%E8%E7%EC%E5%ED%E5%ED%ED%FB%E9-DH1AKF/page160dnieś
Zle adres skopiowałem

http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...dnie%C5%9B
Też warto poczytać
http://www.hamskey.com/2019/02/assemblin...tenna.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 11:38 przez SP4MSU.)
14-05-2019 11:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #624
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 10:21)SP9FKP napisał(a):  Dziękuję Tadek, dobre wzorce to podstawa poprawnych wyników pomiarów. Musisz zaopatrzyć się w elementy SMD i z nich wykonać rezystory wzorcowe. W wątku są zdjęcia pokazujące jak to wykonać. Najlepiej sprawdzić je jeszcze na innym dobrze skalibrowanym VNA. Poświęć trochę czasu na dopracowanie tego elementu bo będziesz miał do czego się odnieść w przyszłych pomiarach. No i teraz zrób zdjęcia skanu Twej anteny.

Daję zdjęcia z dwóch urządzeń . SARK100 i EU1KY tylko z pasma 40m .
Mam problem w SARKu ustawić pełne pasmo . To znaczy na smarfonie przez bluetuth można to zrobić w miarę prosto , ale w programie przy połączeniu na USB nie bardzo mi to wychodzi . Pełne pasmo pokazuję tylko z EU1KU . Pokazany na wykresie niski SWR to jakiś błąd . Bo ta antena nie pracuje na 160m ani na 80. Na obydwu urządzeniach występuje to samo w zakresie 160m . Ponadto na niektórych pasmach SWR wychodzi poniżej pasm . Nie jest to błąd miernika tylko antena jest rozstrojona . Na przykład w paśmie 20m SWR najniższy jest na 13,500MHZ. İmage İmage İmage
14-05-2019 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #625
RE: Analizator EU1KY
Sławku na stronie 115 post 1143 jest coś podobnego o czym pisałem wcześniej .
Dalej nie będę szukał bo mnie to do niczego nie potrzebne , zachęcam do lektury .
Pisze o stronie na ru .
14-05-2019 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #626
RE: Analizator EU1KY
(14-05-2019 12:14)SP4MSU napisał(a):  Sławku na stronie 115 post 1143 jest coś podobnego o czym pisałem wcześniej .
Dalej nie będę szukał bo mnie to do niczego nie potrzebne , zachęcam do lektury .
Pisze o stronie na ru .
Kolego . ja nie jestem pewien czy płytka" przymocowana" do Discovery jest tą o której mówimy . Skąd bierze się taki poziom bez dodatkowych elementów ?
14-05-2019 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 520
Dołączył: 20-10-2015
Post: #627
RE: Analizator EU1KY
Rysiek: tak, wiem o tym ale zależało mi na tym żebyś TY opisał co zrobiłeś bo założyłeś że Tadek ma tak samo. DH1AKF wspominał o tym tutaj (post#34) ale miał kłopoty z wysokim poziomem sygnału i był przed modyfikacją firmware. Rosjanie także ograniczyli ten poziom bo zatykały się mieszacze (post #1585 na rosyjskim forum).

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 12:54 przez SP9BSL.)
14-05-2019 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #628
RE: Analizator EU1KY
Fotki po kalibracji z nowym softem v0.53 İmage İmage İmage
14-05-2019 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 20-08-2009
Post: #629
RE: Analizator EU1KY
Coś masz pokopane , powinno być raczej prosta linia .
Prosta na całości .
I zrób większy zakres przemiatania .
W tej wersji możesz nawet i 1 GHz , tak to szeroko pracuje .
Tylko ,że przy tym poziomie sygnału to raczej nie wyjdzie
Sławku , ja tego naprawde deko zrobiłem i nie miałem żadnego zatykania , jak piszesz .
Przeróbki sa opisane .
Z 1,5 Kom na 470 om z 510 om na 220 om znajdziesz na płytce .
Innych nie ma .
Po wymianie oczywiście kalibracja .

Opory R 6 i R 13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2019 13:51 przez SP4MSU.)
14-05-2019 13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 985
Dołączył: 28-06-2009
Post: #630
RE: Analizator EU1KY
Tadek, wszystko OK, praca skończona, gratuluję. Teraz widać zgodność z fabryką i zgodnie z teorią. Co do anteny, też jest poprawnie, WFS na 1.8 i 3.5 jest wysoki. Kwestię dostrojenia w ramach pasm to czysta przyjemność z takim przyrządem.
Pozdrawiam
PS
Raczej nie korzystaj z pomiarów na harmonicznych, Autor softu długo eksperymentował ale nie był zadowolony z uzyskanych efektów. To najlepsza rekomendacja.

Nie karmię Trola!
14-05-2019 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP7ATA, 2 gości