Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #641
RE: Analizator EU1KY
Dziękuję bardzo za twoją pomoc . nie wiem dlaczego się obrażasz . Ja chciałbym zobaczyć jak wygląda dobry przebieg wynikający z pomiarów . jeżeli czymś uraziłem to przepraszam .
no i pozdrawiam .


Czy jest gdzieś opisane jak obsługiwać panel pomiaru L/C . czy trzeba dokonać kalibracji bo wychodzą mi bardzo niespójne wyniki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2019 18:12 przez SP8GPQ.)
16-05-2019 18:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 30-07-2011
Post: #642
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Tadku, wszelkie informacje o sofcie od KD8CEC są na stronie autora.
Znajdziesz tam również opis, jak i gdzie należy podpiąć drugie gniazdo antenowe, o które się dopytywaleś.

Zajrzyj też na jego kanał na Youtube. Prezentuje tam wszystkie funkcje.

Co do funkcji pomiaru L/C, po wejściu do tej funkcji należy robić kalibrację, tak jak pokazuje na tym filmie

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2019 19:40 przez SQ8MVY.)
16-05-2019 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #643
RE: Analizator EU1KY
Witam
Ja ma pytanie, czy istnieje jakieś oprogramowanie do tego analizatora, takie w rodzaju VNA, jakie jest do analizatora na arduino wg sp3nyr.
Mam także drugie, czy istnieje jakaś instrukcje gdzie mogę znaleźć odpowiedź na interpretację pomiarów. Ja robię pomiary szukając jak najmniejszy swr dla danej częstotliwości ale w pomiarach mam jeszcze inne wartości, takie jak impedancja, pojemność czy indukcyjnosc ( tak mi się wydaje). I teraz chodzi mi co mogę odczytać z tych pomiarów aby określić stan anteny.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2019 19:28 przez EC4AGT.)
16-05-2019 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 30-07-2011
Post: #644
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Wojtku, nie bardzo rozumiem. Chodzi Ci o zewnętrzny soft na komputer do obsługi tego analizatora?
Tryb VNA jest dostępny w tym firmware, do którego podałem linki, odpisując Tadkowi.
Aby w pełni ten tryb użyć, należy dołożyć drugie gniazdo, które jest wyjściem z generatora si5351.
Zaglądnij do tych linków, które podałem. Tam wszystko jest opisane.

73 Paweł
16-05-2019 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #645
RE: Analizator EU1KY
(16-05-2019 19:25)SQ8MVY napisał(a):  Witaj,

Wszelkie informacje o sofcie od KD8CEC jest na stronie autora.
Znajdziesz tam również opis, jak i gdzie należy podpiąć drugie gniazdo antenowe, o które się dopytywaleś.

Zajrzyj też na jego kanał na Youtube. Prezentuje tam wszystkie funkcje.

Co do funkcji pomiaru L/C, po wejściu do tej funkcji należy robić kalibrację, tak jak pokazuje na tym filmie

Witam . Już wiem gdzie podpiąć drugi kabel . Trochę to trudne na mojej płytce bo tam trzaba jeszcze dokleić 100n w szereg trzeba jakąś podpórkę wymyślić .
dzięki za podpowiedź.
16-05-2019 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #646
RE: Analizator EU1KY
Ok. Tal chodzi mi o takie oprogramowanie na komputer. Jutro będę oglądał.
Dzięki za odpowiedź

Wojtek

Toledo

Hiszpania
16-05-2019 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 30-07-2011
Post: #647
RE: Analizator EU1KY
Witaj,

Oryginalne firmware analizatora EU1KY ma wsparcie dla protokołu, który jest używany przez oprogramowanie AntScope od RigExpert. Służy ono do obsługi ich analizatorów antenowych z poziomu komputera.
Sterowanie analizatorem EU1KY z poziomu tego oprogramowania ( AntScope ) odbywa się po kablu USB. Działa bezproblemowo.

Nie mam wiedzy - jeszcze nie sprawdziłem, czy w firmware od KD8CEC jest również zaimplementowany ten protokół.

73 Paweł
16-05-2019 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DH1AKF Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 15-02-2018
Post: #648
RE: Analizator EU1KY
Ian Lee nie zmienił niczego w podstawowych funkcjach. Po prostu dodał kilka nowych funkcji. Przetestowałem transfer do oprogramowania „AntScope”, również z modułem bluetooth. To działa.
73, Wolfgang, DH1AKF
17-05-2019 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #649
RE: Analizator EU1KY
Witam serdecznie .
Mam problem połączenia programu AntScope2 z analizatorem . Urządzenie widać jako virtual port st link Com 1 . W programie wybrałem com 1 , a w analizatorze również . Virtualny port com 1 ustawiłem taką samą prędkość jak w urządzeniu . Niestety program nie widzi urządzenia , ale może nie wiem jak się połaczyć .
17-05-2019 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 30-07-2011
Post: #650
RE: Analizator EU1KY
Tadku, przełącz analizator do menu głównego ( nie tego z dużą ilością ikonek ) i wówczas się łącz.

73 Paweł
17-05-2019 23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości