Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #651
RE: Analizator EU1KY
(17-05-2019 23:55)SQ8MVY napisał(a):  Tadku, przełącz analizator do menu głównego ( nie tego z dużą ilością ikonek ) i wówczas się łącz.
Dzięki za odpowiedź.
Niestety pojawia się tylko okno "Please connect open standard and press ok".
Nie bardzo rozumiem jakie menu główne mogę otworzyć , skoro u mnie to "home" jest właśnie z ikonami . AA EU1KY v3 mod DH1AKF & KD8CAC ver 0.53.
STM32 widzę jako dysk , ale nie ma dostępu do niczego .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 7:33 przez SP8GPQ.)
18-05-2019 7:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 30-07-2011
Post: #652
RE: Analizator EU1KY
Tadku, z tym głównym menu wprowadziłem Cię w błąd, że to nie to z ikonkami. Sprawdzałem na oryginalnym firmware. Mam już wgrane to co Ty, czyli firmware 0.53

Którą wersję AntScope używasz ?
Pod linuksem jestem w stanie uruchomić wersję 4.3.4 i na tej wersji opiszę co należy robić.

Analizator podpinasz do komputera przez miniUSB - czyli programator STLink.
W systemie musisz mieć zainstalowane sterowniki wirtualnego portu COM. Pobierasz je ze strony ST
Jak już będziesz miał widoczny wirtualny port com po podpięciu analizatora do komputera, to:

- ustawiasz analizator na głównym menu ( ikonki dla firmware alternatywnego )
- otwierasz AntScope
- z górnego menu w zakładce Configure wybierasz typ analizatora AA-170 ( nie wszystkie typy analizatorów są w stanie komunikować się z EU1KY )
- z górnego menu Configure wybierasz COM Port... i w okienku, które się otworzy wybierasz port COM, pod którym jest widoczny Twój analizator.

Po tych krokach można sterować analizatorem.

Na obrazku odczyt przez AntScope. Do analizatora podpięte coś przypadkowego, co było pod ręką.
İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 9:43 przez SQ8MVY.)
18-05-2019 9:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #653
RE: Analizator EU1KY
Moja wersja AntScope2 v1.0.11 . Port wirtualny st-link COM1 . ja nie mam u góry żadnej zakładki konfiguracja . jest na dole ale tam nie ma możliwości wyboru sprzętu. İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 10:15 przez SP8GPQ.)
18-05-2019 10:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 30-07-2011
Post: #654
RE: Analizator EU1KY
Pod linuksem - tylko tego systemu używam, AntScope2 ma duże problemy z działaniem - nie chce się uruchamiać.

Pobierz sobie AntScope z tego miejsca
To jest wersja poprzednia - czyli AntScope1 v4.3.4. Jej nie trzeba instalować. Rozpakowujesz tylko do jakiegoś katalogu. Nie wiem tylko, czy będzie chciała się uruchamiać pod windowsami nowszymi niż 8 - zobaczysz. Zawsze można ją uruchomić w trybie zgodności ze starszym windowsem.

Pokaż mi jeszcze okno z menedżera urządzeń w windows. Chcę zobaczyć, czy masz poprawnie zainstalowane sterowniki wirtualnego COM od ST.
Sterowniki wirtualnego portu COM dla windowsa od ST pobierasz z tego miejsca

Z tym portem wirtualnym nie chodzi o to, że masz STlink COM1 - co jest poprawnym ustawieniem w menu analizatora, lecz o wirtualny port COM w systemie windows, który ma się pokazać po podpięciu analizatora do komputera.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 10:28 przez SQ8MVY.)
18-05-2019 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #655
RE: Analizator EU1KY
Dzięki Pweł .
Działa mi ! uruchomiłem AA 1400.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 10:32 przez SP8GPQ.)
18-05-2019 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 500
Dołączył: 30-07-2011
Post: #656
RE: Analizator EU1KY
Świetnie Tadku !
Teraz możesz szukać ustawień w tej nowszej wersji, bo wiadomo teraz, że połączenie i komunikacja z analizatorem działa poprawne.

73 Paweł
18-05-2019 10:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #657
RE: Analizator EU1KY
(18-05-2019 10:37)SQ8MVY napisał(a):  Świetnie Tadku !
Teraz możesz szukać ustawień w tej nowszej wersji, bo wiadomo teraz, że połączenie i komunikacja z analizatorem działa poprawne.
Dziękuję Paweł za pomoc . Pozdrawiam.
Tadek
18-05-2019 10:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 196
Dołączył: 05-10-2014
Post: #658
RE: Analizator EU1KY
A mi nie dziala
Opisze jak wszystko instalowalem krok po kroku
1 Pobralem Antscope
2 Pobralem sterownik portu ST
3 Zainstalowalem sterowniki ST
4 Po wejsciu do menadzera mialem w zakladce Inne urzadzenia zanaczone na zolto dwa foldery Urzadzenie nie znane i ST-Link Debug
5 W kazdym z nich zaznaczylem opcje aktualizuj sterowniki i recznie wybralem miejsce gdzie rozpakowalem sterowniki portu. Po aktualizacji zolte oznaczenia zniknely
6 W menadzerze pokazuje ze jest podlaczony do COM 13
7 Uruchamiam program Anskope i wybieram AA170
8 Na dole w okienku pokazuje ze wykryl AA170
9 Wybieram port 13 w programie ale wyskakuje blad

I na tym konczy sie uruchomianie

Ja ma w analizatorze wersje EU1KY AA v3.od mod DH1AKF Build 2018-10-20


Te same sterowniki probuje zainsatlowac w laptopie i ten w ogole nie chce ich aktualizowac. Tez jest Windows 7

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 17:34 przez EC4AGT.)
18-05-2019 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 26-01-2013
Post: #659
RE: Analizator EU1KY
Witaj Wojtek .
Ja zmieniłem port na niski COM1 i prędkośc trzeba ustawić taką jak w analizatorze (pokazana w config) Program który miałem AntScope2 mi nie działa . Użyłem program ten który wskazał Paweł . program działa bez instalacji . Trzeba w programie wybrać urządzenie AA (liczba) . U mnie 1400 bo urządzenie pracuje do 1 GHz . Jeżeli to zrobisz powinno się połączyć .
Koniecznie otwarte okno główne .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 17:57 przez SP8GPQ.)
18-05-2019 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 196
Dołączył: 05-10-2014
Post: #660
RE: Analizator EU1KY
Tak , rozumiem ale w moim przypadku tam gdzie sa porty nie pokazuje ze jest zainstalowany wirtualny port st. Dlatego tez teraz próbuje z innymi sterownikami , starszymi.V1.4.0 ani z V1.3.0 . Z żadnymi nie pokazuje ze jest zainstalowany wirtualny port LT

A to okno główne to o co chodzi ? Które to jest ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2019 18:21 przez EC4AGT.)
18-05-2019 18:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP1EZC, 3 gości