Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 05-10-2014
Post: #71
RE: filtr scaf AVT5109
Niestety , oscyloskopu w domu nie mam. Uklad 4047 wymienilem na drugi i tez nic nie pomoglo. R1 mam 5K i C1 2.2nF.Mozna to sprawdzic bez oscyloskopu ?
nozka 4047
1 4.15V
2 202mV
3 4.02V
4,5,6 5V
7 0V
8,9 0V
10 3.44V
11 4mV
12 0
13i 14 4.16V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2014 23:54 przez EC4AGT.)
09-11-2014 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #72
RE: filtr scaf AVT5109
Oscyloskop to podstawa. Masz złe wartości elementów generatora. R1 może być mniejszy niż 2k2, 5K to za duża wartość. Natomiast C6 musi mieć dużą wartość, ja u siebie wstawiałem 7,8 nF. 2n2 to wartość zdecydowanie za mała. Nie pamiętam już, bo dawno to uruchamiałem, jaką częstotliwość powinien mieć generator taktujący, a opisu tamtych prac nie mogę odnależć. Podpieram się jedynie schematem na którym nanosiłem zmiany. Przy C=7n8 i R=470 oHm uzyskałem zakres regulacji 200 - 1000Hz, bo tak chciałem dla telegrafi. Zakres tem mogłem zmniejszyć do wartości nieco poniżej 800Hz obcinając pasmo od góry.

Nie sądzę by podane przez Ciebie wartości napięć mogły coś powiedzieć o częstotliwości generatora. Musisz to zobaczyć. Ale spróbuj zmienić C6 na większą wartość.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2014 23:58 przez SP6IFN.)
09-11-2014 23:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 05-10-2014
Post: #73
RE: filtr scaf AVT5109
R1 zamienilem na 1 K i do C6 dolutowalem drugi rownolefle 2.2Nf ale to nic nie pomoglo

To co mnie dziwi to ze nic w glosniku nie slychac , nie wiem jak dzialaja MAX ale wydaje mi sie ze cos powinno slychac. Wymienilem je na druga pare i tez nic sie nie dzieje.
Jutro zrobie plytke na filtr z jednym ukladem aby je sprawdzic. Mam nadzieje ze nie padly wszystkie 4 bo nie mam wiecej

Sygnal wejsciowy podaje z wyjscia na sluchawki z TS 50. W instrukcji chyba sie nie doczytalem gdzie nalezy je podlaczyc. Czy do wyjscia sluchawkowego iczy tez glosnikowego z nadajnika ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2014 0:12 przez EC4AGT.)
10-11-2014 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #74
RE: filtr scaf AVT5109
Jakie wartości tych elementów podało AVT?
Opisałem nieco wyżej dzisiaj jak działają układy MAX295. Przenoszą sygnał m.cz. tylko wtedy gdy na wejściach taktujących CLK (n.1) jest sygnał zegarowy. Od jego częstotliwości zależy szerokość przenoszenia pasma.

Sygnał podajesz z wyjścia słuchawkowego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2014 0:18 przez SP6IFN.)
10-11-2014 0:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 05-10-2014
Post: #75
RE: filtr scaf AVT5109
C1 to 2.2nF i R1 to 2,2K( w opisie elementow C6 podany jest w dwoch miejscach jako 2.2nF i 100nF i R1 na schemacie jest jako 2.2 k i w opisie elementow 4.7k ) i koledzy wczesniej mi napisali ze ma byc 2.2nF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2014 0:16 przez EC4AGT.)
10-11-2014 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #76
RE: filtr scaf AVT5109
No widzisz, jak pisałem u siebie stosowałem bardzo dużą wartość C6, wtedy mi to działało. Sprawdź dokładnie montaż elementów w układach MAX 295, choć wątpię byś się pomylił. Cały problem to ten generator, musisz mieć 100% pewności że generuje.
Mój zakres porad już wyczerpałem, nie potrafię więcej nic dodać.
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2014 0:24 przez SP6IFN.)
10-11-2014 0:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 05-10-2014
Post: #77
RE: filtr scaf AVT5109
OK

Dzieki za pomoc i czas jaki mi poswieciles.Teraz a raczej jutro zrobie plytke do filtru z jednym ukladem. W ten sposob bede mogl sprawdzic czy uklady nie sa uszkodzone. Jesli sie okaze ze sa ok to bede dalej sprawdzal plytke . Jesli padly to bede musial zamowic nowe .

Pozdrawiam
Witam

No i sprawa sie wyjasnila , z pieciu ukladow Max tylko dwa przezylo. Trzy padly . Zrobilem uklad na jednym i jeden ktory nie uzywalem ( nowka ) po podlaczeniu napiecia 8,5 V przez chwile dzialal . Pozniej po ok minucie przestal przechodzic sygnal na wejscie wzmacniacza. Uklad byl dosc letni. Wymienilem na inny i tak sprawdzilem wszystkie . Te co byly uszkodzone , "piszcaly" tj sygnal audio byl slaby z piskiem. Poki co bede probowal uklad z jednym ukladem az otrzymam nowe sztuki.

Druga sprawa chce zrobic plytke do zasilacza symetrycznego , teraz jest na pajaku. Bede mial dwa napiecia + i - 5V. Do zasilania wzmacniacza potrzeba 12 V . Trafo mam z wyjsciem 2 x 10,5 V . I tutaj mam pytanie czy napiecie dla 12 V moge wziasc z mostka diodowego tzn z bieguna dodatniego i ujemnego. Dla drugich napiec wezme z odczepu srodkowego i z jednego na stabilizator dodatni z z drugiego ujemny wykozystujac wspolny punkt uzwojenia jako mase.
Widzialem zasilacze zrobioe w ten sposob ze ze stabilizatora 12 V podane jest napiecie na wejscie stabilizatora 5 V i w ten sposob mamy z jednej galezi uzwojenia dwa napiecia. Chodzi mi aby zabardzo nie obciazac stabilizator 12 V



Pozdrawiam


Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2014 21:07 przez EC4AGT.)
10-11-2014 0:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 05-10-2014
Post: #78
RE: filtr scaf AVT5109
Zamowilem 6 szt. W przyszlym tygodniu przysla wiec w miedzy czasie zrobie zasilacz +/- 5 V

Poki co robie proby z modulem na jednym ukladzie

Pozdrawiam
12-11-2014 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #79
RE: filtr scaf AVT5109
Powodzenia,
Swoją drogą dziwne, że padły, ten filtr rusza również na przetwornicach bez problemów. Pewnie pokopsałeś coś z podłączeniem zasilania (wtedy nie dziwneWink).
Daj znać jak go zrobisz.
13-11-2014 8:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #80
RE: filtr scaf AVT5109
A ja się nie dziwię że układy MAX295 padły.
Cytat:Zrobilem uklad na jednym i jeden ktory nie uzywalem ( nowka ) po podlaczeniu napiecia 8,5 V przez chwile dzialal . Pozniej po ok minucie przestal przechodzic sygnal na wejscie wzmacniacza.
Padły bo musiały, układy te zasila się napięciem symetrycznym +-5V, w odniesieniu do masy sygnałowej. I to tyle w tym temacie.
Rysio!
13-11-2014 12:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości