Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #61
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Uklad jaki dzisiaj przyszedl poczta to TDA 7056 B , doszly tez potencjometry wiec byc moze na koniec tygodnia uda sie uruchomic uklad. Poniewaz glosniki jakie mam sa 8 Ohmowe , podlacze sluchawki
04-11-2014 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #62
RE: filtr scaf AVT5109
(04-11-2014 21:49)EC4AGT napisał(a):  Witam

Uklad jaki dzisiaj przyszedl poczta to TDA 7056 B , doszly tez potencjometry wiec byc moze na koniec tygodnia uda sie uruchomic uklad. Poniewaz glosniki jakie mam sa 8 Ohmowe , podlacze sluchawki

Połącz oba w szereg i będzie 16 Wink Jak 8-ohmowy podłączysz też nic się nie stanie, tylko nie żyłuj wzmacniacza... Bo słuchawki to możesz podłączyć z pominięciem TDA 7056A przez kondensator elektrolityczny (tak jak na scchemacie AT5109...)
04-11-2014 22:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #63
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Z Twojego linku wychodzi opis TDA7056A , uklad jaki do mnie przyszedl to 7056B , na schemacie zas jest podany jako 7056. Rebus niesamowity. Sciagne teraz opis do wersji z B aby zobaczyc roznice.
Odnosnie zasilania +/-5V jakie podales to czy nie pracujac CW moge zastosowac przetwornice 7660. Chodzi mi aby nie komplikowac sprawy. Wkladam uklad i powinno dzialac. Tak sie sklada ze mam juz wszystkie elementy i nie moge sie doczekac montazu aby wyprobowac uklad

Z aplikacji wynika ze wersja B moze pracowac z glosnikiem 8 Ohm czy tak ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2014 22:34 przez EC4AGT.)
04-11-2014 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #64
RE: filtr scaf AVT5109
Witam!
Cytat:Tak sie sklada ze mam juz wszystkie elementy i nie moge sie doczekac montazu aby wyprobowac uklad
Obyś się czasem nie zdziwił. Przetwornica 7660 nie zawsze się wyrabia. Często spada napięcie nawet do -3,5V, co powoduje znaczny spadek wzmocnienia układów nią zasilanych. Nie ma równowagi zasilania +-5V. Ponadto często też zdarza się że słyszysz w słuchawkach (głośniku) gwizd pochodzący z układu przetwornicy. To niweczy Twój wkład pracy w montaż i nie jest do zaakceptowania w użytkowaniu. Ten problem nie występuje przy zasilaniu z oddzielnego zasilacza -5V. W oryginale SCAFA jest to układ który zaproponował Ci do montażu SQ8LUV, ja też ten sposób zasilania polecam.
Rysio!
04-11-2014 23:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #65
RE: filtr scaf AVT5109
(04-11-2014 22:34)EC4AGT napisał(a):  ...
Z aplikacji wynika ze wersja B moze pracowac z glosnikiem 8 Ohm czy tak ?

Tak


Tylko pamiętaj, w TDA 7056B musisz dać potencjometr głośności (suwak i jedno z wyprowadzeń) od pinu 5 układu do masy. Tego na płytce nie ma, bo jest przewidziana pod układa TDA 7056...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2014 23:53 przez SQ8LUV.)
04-11-2014 23:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #66
RE: filtr scaf AVT5109
OK

Dziekuje wszystkim za porady. Postaram sie je wykorzystac i zrobic tak jak mi radzicie.Mam nadzieje ze w sobote uruchomie filtr.

Pozdrawiam
Witam ponownie.
Przegladam schemat aplikacji TDA 7056B i jest tal opisane podlaczenie potencjometru do regulacji sily glosu. Do napiecia 12 v podlaczony jest opornik 100 k i do niego szeregowo potencjometr 22 k.Druga noga potencjometru idzie do masy zas suwak na nozke nr 5 .Dodatkowo pomiedzy opornikiem i potencjometrem dolaczony jest kondensator 1 UF do masy. Tak wywnioskowalem ze schematu aplikacji.
Teraz mam drugie pytanie , sygnal audio z wyjscia nr 7 US3B podany jest poprzez C21 i opornik R19 na suwak potencjometru R20.Poniewaz regulacje sily glosu bede robil potencjometrem na nozce 5 to moge R19 podlaczyc bezposrednio na nozke nr 3 ?


Pisze z tabletu , pozniej wysle schemat modyfikacji
OK

Dziekuje wszystkim za porady. Postaram sie je wykorzystac i zrobic tak jak mi radzicie.Mam nadzieje ze w sobote uruchomie filtr.

Pozdrawiam
Witam ponownie.
Przegladam schemat aplikacji TDA 7056B i jest tal opisane podlaczenie potencjometru do regulacji sily glosu. Do napiecia 12 v podlaczony jest opornik 100 k i do niego szeregowo potencjometr 22 k.Druga noga potencjometru idzie do masy zas suwak na nozke nr 5 .Dodatkowo pomiedzy opornikiem i potencjometrem dolaczony jest kondensator 1 UF do masy. Tak wywnioskowalem ze schematu aplikacji.
Teraz mam drugie pytanie , sygnal audio z wyjscia nr 7 US3B podany jest poprzez C21 i opornik R19 na suwak potencjometru R20.Poniewaz regulacje sily glosu bede robil potencjometrem na nozce 5 to moge R19 podlaczyc bezposrednio na nozke nr 3 ?


Pisze z tabletu , pozniej wysle schemat modyfikacji


[url=İmage]Schemat modyfikacji TDA7056B[/url]

Przegladam schemat aplikacji TDA 7056B i jest tal opisane podlaczenie potencjometru do regulacji sily glosu. Do napiecia 12 v podlaczony jest opornik 100 k i do niego szeregowo potencjometr 22 k.Druga noga potencjometru idzie do masy zas suwak na nozke nr 5 .Dodatkowo pomiedzy opornikiem i potencjometrem dolaczony jest kondensator 1 UF do masy. Tak wywnioskowalem ze schematu aplikacji.
Teraz mam drugie pytanie , sygnal audio z wyjscia nr 7 US3B podany jest poprzez C21 i opornik R19 na suwak potencjometru R20.Poniewaz regulacje sily glosu bede robil potencjometrem na nozce 5 to moge R19 podlaczyc bezposrednio na nozke nr 3 ?





[url=İmage]Schemat modyfikacji TDA7056B[/url]
[/quote]



Przegladam schemat aplikacji TDA 7056B i jest tal opisane podlaczenie potencjometru do regulacji sily glosu. Do napiecia 12 v podlaczony jest opornik 100 k i do niego szeregowo potencjometr 22 k.Druga noga potencjometru idzie do masy zas suwak na nozke nr 5 .Dodatkowo pomiedzy opornikiem i potencjometrem dolaczony jest kondensator 1 UF do masy. Tak wywnioskowalem ze schematu aplikacji.
Teraz mam drugie pytanie , sygnal audio z wyjscia nr 7 US3B podany jest poprzez C21 i opornik R19 na suwak potencjometru R20.Poniewaz regulacje sily glosu bede robil potencjometrem na nozce 5 to moge R19 podlaczyc bezposrednio na nozke nr 3 ?





[url=İmage]Schemat modyfikacji TDA7056B[/url]
[/quote]


[/quote]


Witam
No to teraz zrobil sie rebus prawdziwy. Nie wiem jak usunac czesc tego listu
Witam

Witam
Mam prosbe do moderatora , prosze usunac ten post tzn 66
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2014 23:11 przez EC4AGT.)
05-11-2014 5:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #67
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Wlasnie robie proby filtru i nie dziala. Najpierw zamontowalem ICL7660 ale napieie ujemne jakie uzyskalem to -2.7 V . Pozniej zrobilem uklad z diodami ale tez nie dzial. Napiecie ujemne mialem -6.5V. Dlatego tez zrobilem zasilacz symetryczny 79/7805. Na wyjsciu mam -5.01V i 4.99V . Na nozce num 2 ukladow MAX mam-4.59 V i na 7 4.57V.
Problem jaki mam to ten ze sygnal wejsciowy nie dochodzi do wzmacniacza. Kiedy dotykam nozki 3 wzmaczniacza w glosniku pojawia sie warkot. Poniewaz jest to uklad 7056B do nozki num 3 podlaczylem bezposrednio opornik R19 zas do regulacji wzmocnienia zastosowalem potencjometr 22K ktory podlaczony jest do nozki num 5 ( suwak ) Poczatek potencjometru poprzez opornik 100K podlaczony jest do nap 13 V bo takim zasilam wzmacniacz.
Sprwadzajac sygnal audio doszedlem do opornika R13. Jeden koniec opornika podlaczony jest do C12 i C13 i C16. Kiedy tam podam sygnal z wejscia JP1 poprzez kondensator 670nF wtedy w glosniku slychac dobrze. Wg schematu , drugi koniec opornika R13 podlaczony jest do napiecia -5V ale sledzac sciezki plytki okazuje sie ze jest on podlaczony do masy. ( porownojac do schematu SCAF1 wydaje sie ze odpowiada on opornikowi R 10 ) .
Teraz nie wiem , ktory sposob podlaczenia opornika jest poprawny.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2014 22:13 przez EC4AGT.)
09-11-2014 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #68
RE: filtr scaf AVT5109
Czy usunąłeś zworkę J1 łączącą masy?
09-11-2014 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 05-10-2014
Post: #69
RE: filtr scaf AVT5109
Nie , bo nie dziala wzmacniacz.Zasilacz mam symetryczny .Z plytki wylutowalem 7805 i mam na innej zarowno 7805 jak i 7905. Napiecie 5 V dodatnie przylutowalem do do wyjscia ukladu US4 na plytce ( tam gzie jest R14 ) zas ujemne do 5 nozki ukladu US7 ICL7660 ( uklad wyciagniety )
Za pomoca kondensatora 670nF podaje sygnal z JP1 na noge 3 wzmacniacza TDA i slychac sygnal w glosniku. Pozniej tez z wejscia JP1 podaje na noge 1 US3 i nic , na noge 2 jest znieksztalcony , pozniej na 6 jest znieksztalcony ale na 7 nic nie ma a przeciez z 7 idzie na C21 i R19. Nie jest to dziwne ?


Jak podam na C12 od strony R13 to slychac ale jak podam sygnal na C12 ale od strony US2 , dokladnie na nozke nr 3 to nic nie slychac
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2014 23:37 przez EC4AGT.)
09-11-2014 23:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 371
Dołączył: 23-03-2010
Post: #70
RE: filtr scaf AVT5109
Witajcie!
Odpowiadam na Twoje pytanie:
rezystor R13 ma być podłączony do masy i odpowiada on rezystorowi R10 na oryginalnym schemacie SCAFA. Działa Ci prawidłowo tor wzmacniacza na układzie TL082. Ponieważ zasilasz układ Scafa wg.AVT zasilając go z symetrycznego zasilacza + - 5V to zworka J1 ma być zwarta, obie masy są w tym układzie masą sygnałową wspólną dla wejścia i wyjścia Scafa. Teraz musisz się skupić na uruchomieniu generatora na układzie 4047, bo to od niego zależy czy sygnał będzie przechodził przez układy MAX295. Od wartości elementów R1 i C6 zależy częstotliwość. Oscyloskopem sprawdź czy na kolektorze T1, lub nóżkach Nr1 (CLK) układów MAX 295 jest sygnał taktujący. Bez niego układy MAX 295 nie pracują. Zmiany szerokości pasma przenoszenia zależą właśnie od częstotliwości taktowania z generatora.
Zamelduj potem o efektach.
Rysio!
Nie wolno podawać żadnych sygnałów bezpośrednio na wyjścia układów scalonych. Grozi to ich uszkodzeniem
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2014 23:48 przez SP6IFN.)
09-11-2014 23:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości