Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 05-10-2014
Post: #51
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Poniewaz jestem w trakcie skladania tego filtru mam kilka pytan bo mam watpliwosci dotyczace paru elementow.
Na schemacie dlawik wejsciowy DL1 opisanynjest jako 2.2mH zas w spisie elementow 2.2uH ( na zdjeciu plytki wydaje sie ze ma czerwony / czerwony / czerwony / srebny pasek , z tego wynika ze jest to 2.2mH )
Potencjometr R1 na schemacie to 2.2K zas w spisie 4.7K , kondensator C6 w spisie to 100nF i 2.2nF
R20 moze byc 10K/20K zas na schemacie jest 10K.
Wzmacniacz audio zakupilem TDA7056B

Prosze kolegow o rozwiazanie moich watpliwosci i podanie poprawnych wartosci

PS plytke kupilem w AVT i "ciezko" sie lutuje , chodzi mi o to ze otwory metalizowane po stronie lutowania moga spowodowac zwarcie jesli lutuje sie z nadmiarem cyny.

Pozdrawiam
01-11-2014 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #52
RE: filtr scaf AVT5109
(01-11-2014 18:00)EC4AGT napisał(a):  Witam

Poniewaz jestem w trakcie skladania tego filtru mam kilka pytan bo mam watpliwosci dotyczace paru elementow.
Na schemacie dlawik wejsciowy DL1 opisanynjest jako 2.2mH zas w spisie elementow 2.2uH ( na zdjeciu plytki wydaje sie ze ma czerwony / czerwony / czerwony / srebny pasek , z tego wynika ze jest to 2.2mH )
Potencjometr R1 na schemacie to 2.2K zas w spisie 4.7K , kondensator C6 w spisie to 100nF i 2.2nF
R20 moze byc 10K/20K zas na schemacie jest 10K.
Wzmacniacz audio zakupilem TDA7056B

Prosze kolegow o rozwiazanie moich watpliwosci i podanie poprawnych wartosci

PS plytke kupilem w AVT i "ciezko" sie lutuje , chodzi mi o to ze otwory metalizowane po stronie lutowania moga spowodowac zwarcie jesli lutuje sie z nadmiarem cyny.

Pozdrawiam

Cześć,
Tak, jest błąd:
- Dławik ma być jak słusznie zauważyłeś 2mH.
- Potencjometr wystarczy 2.2k i będzie wygodniejsza regulacja.
- C6 ma być 2.2nF (ale możesz dać większy - 4.7n, 6.8n w zależności od emisji i jej częstotliwości środkowej), z tym 100n jest pomyłka, bo C6 jest wyszczególniony dwa razy w opiseie - raz 2.2n a raz 100n)
- R20, to potencjometr głośności, wystarczy 10k, ale to nie jest wartość krytyczna.
- TDA7056B ma aplikację z tego co widzę taką jak 7056A, więc musisz(!) zrobić według takiego schematu:
LINK

P.S. Dodatkowa rada: zamiast przetwornicy napięcia proponuję od razu zrobić taki patent zasilania z diodami jak w scaff 1, bo mi przy nadawaniu cw niestety pojawiają się nieprzyjemne efekty w głośniku i trzeba wtedy ruszyć lekko potencjometrem R20 (w razie czego służę tym schematem). Albo dać zasilacz symetryczny.
Poza tym filtr super!
01-11-2014 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 05-10-2014
Post: #53
RE: filtr scaf AVT5109
Witam
Jak mozesz to podeslij schemat ukladu , ktory zastepuje przetwornice.Ja co prawda nie pracuje. na CW ale jesli to ma poprawic dzialanie filtru to zmodyfikuje uklad. Kondensatory 100 UF kupilem takie jakie polecali inni koledzy ,Panasonic- a.Teraz oczekuje na wzmacnicz bo jeszcze nie dotarl.Reszta juz polutowana i pozostaje sprawdzenie czy nie ma zwarc na plytce , tal jak pisalem punkty lutownicze sa male i moga wystepowac zwarcia.

Pozdrawiam
02-11-2014 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #54
RE: filtr scaf AVT5109
Podaj adres e-mail, to wyślę Ci schemat, bo przez HM chyba się nie da
03-11-2014 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #55
RE: filtr scaf AVT5109
musi się dać. wyślij dla potomnych

MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
03-11-2014 0:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #56
RE: filtr scaf AVT5109
Ok, w czerwonej ramce jest schemat zasilania z wyodrębnieniem -5V za pomocą dwóch diod Zenera 5.1V.
Na płytce AVT 5109 masz nawet specjalne miejsce na zworkę rozdzielającą masy (tą "zwykłą" od "wewnętrznej" - jest wszystko w opisie kitu AVT) i jeśli nie korzystasz z przetwornicy napięcia, tylko z takiego np. rozwiązania jak na schemacie poniżej, to nie wlutowujesz tej zworki tylko podłączasz odpowiednią masę do odpowiedniego miejsca analogicznie do przykładu podanego poniżej:

İmage
03-11-2014 8:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 05-10-2014
Post: #57
RE: filtr scaf AVT5109
W adresie , ktory podales jest wiele schematow. Dlatego tez z internetu sciagnolem aplikacje w pdf-ie i jak wydrukuje bede studiowal roznice miedzy kitem AVT aby wprowadzic odpowiednie zmiany

Pozdrawiam
04-11-2014 8:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #58
RE: filtr scaf AVT5109
(04-11-2014 8:03)EC4AGT napisał(a):  W adresie , ktory podales jest wiele schematow....

Nie bardzo łapię , który adres masz na myśli, ale spoko. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!
04-11-2014 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 05-10-2014
Post: #59
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

Chodzi moze o schemat mini wzmacniacz do telefonu ? Otwiera mi sie strona z wieloma schematami i pozniej jedno okienko o mini wzmacniaczu na TDA 7056A watek z Elektrody.
04-11-2014 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #60
RE: filtr scaf AVT5109
Ok, jak się strona załaduje, to chodzi o ten główny obrazek pośrodku... (chyba że Tobie się to nie otwiera tak...)
To kliknij na TEN LINK w PDFie. Zjedź do schematu podpisanego" Fig.6 Test and aplication diagram", a tuż niżej będzie pokazane jak praktycznie podłączyć potencjometr głośności w miejsce tego "DC Volume controle".
Możesz znaleźć też PDFa z aplikacją TDA 7056 (tak dla ciekawości i doświadczenia) i porównać oba schematy i wszystko będziesz wiedział Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2014 20:20 przez SQ8LUV.)
04-11-2014 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości