Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filtr scaf AVT5109
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 17-01-2012
Post: #41
RE: filtr scaf AVT5109
Wszystkie kondensatory 100uF wymieniłem na Panasonic FM (akurat takie miałem, bo moje os-con były za duże). Przeczytałem w amerykańskim handbook-u, że te kondensatory w scaf-ie koniecznie muszą mieć niski ESR. U mnie to się sprawdziło i nie mam żadnych pisków. Sprawdzałem b. dokładnie i 0 pisków.
Jeszcze wymienię kond. w sygnale 0,1 uF na foliowe, myślę, że to może odrobinę podnieść jakość audio ... w końcu to kit edukacyjny Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2013 22:37 przez SP1UJB.)
01-03-2013 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 18-06-2009
Post: #42
RE: filtr scaf AVT5109
Witam

To chyba tęż pójdę w tym kierunku , bo przyznam się do tego filtra co zrobiłem zapodałem zwykłe kondensatory , a ten drugi co będę robił to zrobię w wersji Hi-endowej Smile tylko pytanie o te kondensatory Panasonic FM to coś takiego jak na foto ?

pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki Miniatury
İmage
02-03-2013 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 17-01-2012
Post: #43
RE: filtr scaf AVT5109
Dokładnie takie wstawiłem.

Ps. Muszę jednak sprostować wcześniejsze wypowiedzi. Dzisiaj jeszcze raz odsłuchałem Sacf-a i jest wysoki ton od przetwornicy ale możliwy do zaobserwowania tylko przy b. dużym wzmocnieniu mcz. Z takim dużym wzmocnieniem wcześniej nie słuchałem i stąd myślałem, że nie ma tego efektu. W praktyce nie mam potrzeby używania tak dużego wzmocnienia ... chyba, że będzie podłączony głośnik o jakiejś bardzo małej efektywności. Tak więc, jeszcze z ciekawości podmienię przetwornicę na max660.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2013 17:41 przez SP1UJB.)
03-03-2013 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 405
Dołączył: 18-06-2009
Post: #44
RE: filtr scaf AVT5109
Witam Wszystkich

Wojtek widzisz a jednak coś usłyszałeś Smile właśnie to to co mi przeszkadzało i stąd poszukiwania innego układu. Oczywiście jak odpalisz w standardowej konfiguracja MAX-a to będzie też słuchać ja u siebie odpalałem na około 40khz i było ok. Któraś z nóg jest za to odpowiedzialna. Oczywiście tak jak piszesz przy maksymalnej głośności ten efekt się pojawia. Jak dążyć do ideału to dążyć Smile. Mi co prawda przy MAX-ie nie udało się uzyskać na wyjściu -5V chyba coś koło 4,7-4,8 ale układy filtra MAX-y 295 chodzą przy takim napięciu. Czekam na relacje Smile

Trzeba dążyć do wersji HI-endowej hi hi Smile

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2013 18:38 przez SQ1GYQ.)
03-03-2013 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 17-01-2012
Post: #45
RE: filtr scaf AVT5109
Po b. długiej przerwie postanowiłem włożyć filtr do pudełka i założyłem w roli przetwornicy Max660. Na niższej częstotliwości był cichy gwizd (gwizd słabo słychać ale jak ktoś ma dobry słuch, to jednak świdruje w głowie). Na wyższej częstotliwości pojawił się natomiast b. lekki "chrobot" w głośniku. Koniec końców zainwestowałem w dodatkowy 7905 i jest ok. Filtr działa bez zastrzeżeń. Ma swoje wady ale w prostych odbiornikach będzie dużym ułatwieniem na cw.
26-05-2013 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8HL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 16-06-2014
Post: #46
RE: filtr scaf AVT5109
Witam i odgrzewam Temat
Czy ten filtr http://sklep.avt.pl/radiokomunikacyjny-f...ntazu.html to ten zam układ o którym tu dyskutowaliście ?
Potrzebuję jakis filterek do zakłóceń w 'blokowisku' ale TYLKO do fonii nie do CW.
Czy wg. Was zniweluje on choć część zakłóceń w moim IC718 ?
29-09-2014 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #47
RE: filtr scaf AVT5109
nie zniweluje żadnych zakłóceń "blokowiskowych ;-( To po prostu służy do zawężania pasma.

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
29-09-2014 16:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9HHU Offline
Bartek
*

Liczba postów: 49
Dołączył: 05-09-2010
Post: #48
RE: filtr scaf AVT5109
Witam.Polecam zrobić wg projektu SCAF-1,nic nie piszczy,startuje od strzału.Różnica jest taka że nie jest zastosowana przetwornica tylko symetrycznie połączone diody zenera.
16-10-2014 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 121
Dołączył: 12-05-2011
Post: #49
RE: filtr scaf AVT5109
(16-10-2014 18:02)SQ9HHU napisał(a):  ...Różnica jest taka że nie jest zastosowana przetwornica tylko symetrycznie połączone diody zenera.

I inny scalak audio oraz filtry górnoprzepustowe Tu jest LM386, a za filtry górnoprzepustowe służą uA741, natomiast w AVT5109 za końcówkę służy TDA7056(A), a wzmacniacze HPF są zrealizowane na TL082.
Tak czy owak, filtr znakomity (ta wersja czy owa Smile)

Pozdr.
16-10-2014 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4TKR Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 09-09-2014
Post: #50
RE: filtr scaf AVT5109
Witam,


czy może ktoś z kolegów ma pcb do scaf-1 ?


Pozdrawiam
Andrzej sp4tkr
16-10-2014 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości