Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #31
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
İmage
Zrzut sygnałów na drenach.
Można coś powiedzieć na ten temat ?
Z mojego punktu wygląda to tak:
jak jeden tranzystor się poci to drugi mu przeszkadza.
Coś jakby nie tak.
Proszę o komentarz.

Andrzej
02-10-2018 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 01-09-2014
Post: #32
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Układ albo jest przesterowany, albo nieobciążony. Stawiam na to pierwsze.
Przez większość czasu jeden z tranzystorów jest zatkany, a drugi w stanie nasycenia.

Andrzej
02-10-2018 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 98
Dołączył: 13-07-2009
Post: #33
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Sprawdź przesunięcie fazowe w drenach.
02-10-2018 15:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #34
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Andrzej,proszę oglądnij to jeszcze raz.
Żółty przebieg to jeden tranzystor,a niebieski to drugi.
Pracują na zmianę.Raz jeden raz drugi.Specjalnie nałożyłem je na siebie
,żeby porównać momenty przewodzenia i momenty zatkania tranzystora.
Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o przebieg sygnałów.
Chyba nikt jeszcze się nie chwalił wyglądem sygnałów na drenach.
Więc nie mam do czego się odnieść.
Grzegorz, a jak to zrobić ?
Dokładam sygnał na wyjściu transformatora powstały z tych dwóch sygnałów.
F-sygnału 3,7MHz U=134Vp-p.
İmage
I ten sam sygnał bez obciążenia 297Vp-p,
İmage ,
i sygnał na drenach D bez obciążenia,
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2018 16:39 przez SP6AUO.)
02-10-2018 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 01-09-2014
Post: #35
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Wzmacniacz jest przesterowany. Zawsze jeden z tranzystorów jest zatkany, a drugi w stanie nasycenia (zwarcie). Prądy w uzwojeniach pierwotnych są niezależne od napięcia na bramkach. Oscylacje powstają na indukcyjnościach rozproszenia transformatora i pojemnościach rozproszonych (lub dołączonych do drenów). Wysterowanie powinno być takie aby zbliżyć się do zielonego sygnału (po dołączeniu obciążenia).
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2018 8:37 przez SP6LUN.)
03-10-2018 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #36
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Andrzej, coś w tym co piszesz jest. wymieniłem Tr3 (u mnie ten wyjściowy) .Podmieniłem Tr2 FT50-43 2x8zw na
FT50-61 2x5zw.
Trochę się poprawiło ale nie wiele.
Myślę,że coś mam niedopasowane w zasilaniu bramki G.Rezystory mam po 12.5om.Chyba są za małe.
Założę po 25om i spróbuję dopasować We do tranzystora.Nie będę gdybał po prostu coś pokombinuję.
Z katalogu MRF186 wynika,że przy zasilaniu 13.8V i sterowaniu 1W powinno być na wyjściu wzmacniacza 18W (załącznik)
I tak mam.Przy 2W na Wy mam 25W. Teraz muszę poprawić wygląd na Drenach.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2018 19:57 przez SP6AUO.)
03-10-2018 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #37
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Chwila, ale jeśli nie ma obciążenia (dwa ostatnie oscylogramy, tak Andrzej AUO napisał) no to te oscylogramy są niemiarodajne.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
03-10-2018 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #38
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Pokazałem tylko jak wygląda sygnał na tranzystorze bez obciążenia
i że można go pomierzyć bez żadnych konsekwencji.Po co ?
Bez obciążenia 297Vp-p jaki on by nie był, 50om 134Vp-p.
Wniosek: wyjście tego wzmacniacza nie ma 50om ma coś 44om.
Jeżeli antena ma np.60om.Można wypchać 100W a ile wyleci ?
Takie moje rozmyślania.
Teraz muszę powalczyć z jakością sygnału.

Andrzej
03-10-2018 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 667
Dołączył: 26-09-2012
Post: #39
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
Nie. Jeśli wyjście jest przesterowane to metoda spadku do połowy napięcia nie jest najlepsza.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
03-10-2018 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 767
Dołączył: 20-09-2009
Post: #40
RE: szerokopasmowe wzmacniacze na różnych tranzystorach
To jest najlepsza metoda oceny dopasowania.
Nie polecam bo do końca nie wiem czy prawidłowa.
Jest jak widać inny problem, gdzie szukać przyczyny.
Tr1 2zw/2zw przewód RG316 czyli 1:1.
Rezystory w G po25om.Tr3wyj FT82-43 2zw/6zw
İmage ,
A tu ten problem widok przebiegu na drenach.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2018 15:42 przez SP6AUO.)
04-10-2018 8:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości