Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tani SDR
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #51
RE: Tani SDR
Kupiłem i uruchomiłem na HDSDR tuner (Not Only Tv LV5TDelux) ale zachowuje się nie stabilnie. Zaobserwowałem, że w pewnych zakresach częstotliwości są "dziury" jak się w nie wpadnie na taką "dziurę" to trzeba tuner odłączyć od zasilania.
Najwyżej dojechałem do 2147MHz na kilku MHz też udało mi się ten tuner ustawić ale są zniekształcenia odbieranego sygnału. Prawdopodobnie mam też problem z wydajnością mojego komputera.



Rozwiązałem problem zawieszeń tunera podczas strojenia. W polu Device Hint wpisałem: "RTL tuner=e4k". Po tym wpisie zmniejszył się zakres przestrajania. Teraz jest od 55MHz do 974Mhz.

73!

Na drugim komputerze wpisanie "RTL tuner=e4k" nie pomaga. Mam do Was pytanie. Na jakim Windows'ie uruchomiacie te tunery i na jak szybkich procesorach? U mnie na P4 1.8Ghz jest "czkawka" nie ma płynności choć obciążenie systemu wynosi tylko 70%.
Ciekawy link z porównaniem fc0012 i E4000.
http://fc0012-sdr.blogspot.com.au/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2012 10:02 przez ORINOCO.)
19-04-2012 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8IJN Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 28-07-2011
Post: #52
RE: Tani SDR
Panowie opiszcie procedurę samej instalacji sterowników (jakich) bo mi zading wywala the driver installation failed
21-04-2012 14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #53
RE: Tani SDR
Dziury są. U mnie pomiędzy 703-920MHz nic nie odbiera, tylko jakiś sygnał z krokiem 1MHz w całym tym wycinku. Najniżej udało mi się zejść do 43MHz. Czasami przestrajanie się przywiesza i tuner odbiera to samo na różnych qrg.
Instalowałem na netbooku z Intel Atom 2x1,5GHz, 2GB ramu - czasami czka ale po wpisaniu "RTL tuner=e4k" czkać przestaje. Na laptopie z cpu Pentium Dual Core 2,3GHz, 2GB ramu chodzi płynnie. Oba z Win7. Teraz przymierzam się do laptopa z P 1.73GHz, 2Gb ramu z Mandrivą na pokładzie Smile


@SQ8IJN, napisz proszę co konkretnie chcesz wiedzieć. Kolega Rysiek SQ9MDD wrzucił screena z ustawieniami w Zadig. Na screenie wszystko widać i poza tym nie bardzo da się cokolwiek napisać.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
21-04-2012 15:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #54
RE: Tani SDR
(21-04-2012 14:33)SQ8IJN napisał(a):  Panowie opiszcie procedurę samej instalacji sterowników (jakich) bo mi zading wywala the driver installation failed

Usuń wszystkie wcześniej zainstalowane sterowniki w Menedżerze Urządzeń. Zainstaluj dołączone z produktem sterowniki. Następnie programem zadig.exe "podmień" sterowniki według wcześniejszych wskazówek kolegów. Napisz jakiego masz Windowsa.

Czekam na wyniki testów z Linuksem. Może nie trzeba będzie używać tak potężnych mocy obliczeniowych Idea
Mim zdaniem jeśli znajdziemy sposób aby ten tuner działał płynnie przy procesorze 1.2GHz-1.8Ghz to będzie to miało jakiś sens.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2012 11:52 przez ORINOCO.)
23-04-2012 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NXC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-05-2011
Post: #55
RE: Tani SDR
Jeśli odbiór tnie sie, warto zmniejszyć szerokość odbieranego pasma. Mi na Intelu i5 chodzi płynnie do 2,8Msps.

Ps. SQ8AQX, masz pełną skrzynkę prywatnych wiadomości Smile
24-04-2012 16:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9ROP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 26-12-2009
Post: #56
RE: Tani SDR
A u mnie jakiś tępy ten odbiornik, jak ja nadaję nawet z mW to siebie słyszę, ale żebym coś na nim odbierał to już nie. Na wzmocnieniu mam na maxa.
24-04-2012 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9WUY Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 01-11-2009
Post: #57
RE: Tani SDR
Witam

Mam pytanie o czułość na AM zakres broadcasting i Air Band.
Czy ktoś robił próby ?

Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam

Andrzej
24-04-2012 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 163
Dołączył: 08-03-2010
Post: #58
RE: Tani SDR
(24-04-2012 16:13)SQ8NXC napisał(a):  Jeśli odbiór tnie sie, warto zmniejszyć szerokość odbieranego pasma. Mi na Intelu i5 chodzi płynnie do 2,8Msps.

Ps. SQ8AQX, masz pełną skrzynkę prywatnych wiadomości Smile

Dziękuje koledze SQ8NXC za pomoc w uruchomieniu tunera. Jutro będę robił próby na antenie mobilowej na 2m i 70cm.

http://sq8aqx.blogspot.com/
24-04-2012 23:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NBG Offline
Darek
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 01-02-2009
Post: #59
RE: Tani SDR
Witajcie, też testuję ten odbiornik Not Only Tv LV5TDelux. Na laptopie z Pentium M 1.86GHz niestety przycinało, ale pomogło dodanie w Device hint: rtl readlen=262144
Zgodnie z wiki powinny być to wielokrotności 512.
Ustawiłem także "High Process Priority" w Misc Options.
Minusem jest słaba responsywność systemu i to, że przestrojenie lokalnego oscylatora zwykle rozłącza odbiór. Najlepiej przed przestrojeniem zrobić "Stop", przestroić i włączyć.
Ciekawostką jest, że przed zainstalowaniem oryginalnych driverów dostarczonych na płytce urządzenie przedstawia się jako bulk device o vid=0x1f4d pid=0x803 a po instalacji driverów przedstawia się jako REALTEK 2832U Device z vid=0x0bda pid=0x2832. W pierwszym przypadku przy tworzeniu urządzenia w HDSDR bierze ustawienia z urządzenia Lifeview, a w drugim przypadku z Hama nano. Opcja tuner=e4k nie działa u mnie (Failed to initialise tuner). Również zaobserwowałem dziury w których tuner się nie stroi.
25-04-2012 20:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
man103 Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 14-02-2010
Post: #60
RE: Tani SDR
Witam. Kupiłem i uruchomiłem na HDSDR tuner (Not Only Tv LV5TDelux) - Krakow. Pod HDSR udalo sie uruchomic, w zasadzie bez "wiekszych" problemow. Wlasnie slucham bikona na 50,025 MHz. Cos mi sie wydaje ze udaje sie odbierac ponizej 50 MHz, nawet w okolicach 40MHz. Ale potwierdzenie tego wymaga wiecej czasu i "zachodu"! Ale na szybko to widze slad swojego Tx na 28,250MHz! ! Wydaje mi sie ze byc moze odbieram na 27MHz - lub moga to byc przesluch z wyzszych pasm? U mnie problemem jest niestety bardzo wysoki poziom zaklocen. Trzeba by tez zalaczyc na wejscie filtry co napewno by duzo "wyjasnilo". Milego "lykendu"!
27-04-2012 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości