Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tani SDR
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #41
RE: Tani SDR
Kolega kupił urządzenie, LV5DLX DVB-T USB Not Only TV (65PLN plus koszta przesyłki)
Dzisiaj przetestowałem i działa.





Konfiguracja:
İmage
İmage

...przede wszystkim nie zakłócać...
13-04-2012 13:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
JaHo Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-06-2011
Post: #42
RE: Tani SDR
Według opisów na sieci które znalazłem, tuner Elonics E4000 chodzi gdzieś od 51.5 MHz do 2.15 GHz ("gwarantowane" 64 - 1700 MHz).
Nigdzie nie znalazłem informacji o Fitipower FC0012, FC0013, FC2580.
Może warto by to porządnie przetestować na kilku różnych egzemplarzach?
13-04-2012 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #43
RE: Tani SDR
Uruchomiłem swoje ustrojstwo i teoretycznie działa. Ustawienia mam takie jaki podał SQ9MDD, niby wszystko ok, szum jest ale nic nie odbiera, nawet sygnału z ręczniaka obok nie widzi. Czy coś jeszcze trzeba zmienić w opcjach?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
13-04-2012 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NXC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-05-2011
Post: #44
RE: Tani SDR
Powinno już teoretycznie działać. Nie chcę straszyć, ale w tańszych tunerach brak jest zabezpieczenia przeciwko ładunkom elektrostatycznym i względnie łatwo można uszkodzić całość. Jednak póki co sprawdź czy na pewno w HDSDR jako Input masz wybrane USRP, oraz czy w oknie ExtIO po prawej stronie częstotliwości zgadzają się z tymi ustawionymi w HDSDR.
13-04-2012 22:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8IJN Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 28-07-2011
Post: #45
RE: Tani SDR
Poszukuje sterowników do fc0012 (Not Only TV Tuner USB DVB-T LV5TDelux) wczesniej widziałem je tu http://www.reddit.com/r/RTLSDR/comments/...ess_please ale znikneły pomoże ktoś
14-04-2012 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
JaHo Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-06-2011
Post: #46
RE: Tani SDR
Wydaje mi się ża masz źle zapamiętany (tzn. "obcięty" w środku) link do strony.
Poprawne linki to:
RTL-SDR compatibility list v.2 [work in progress, please help!]
RTL-SDR compatibility list [work in progress, please help!]
14-04-2012 12:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NXC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-05-2011
Post: #47
RE: Tani SDR
Tutaj: spench.net/r/USRP_Interfaces
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2012 12:53 przez SQ8NXC.)
14-04-2012 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8IJN Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 28-07-2011
Post: #48
RE: Tani SDR
jakoś nie mogę uruchomić tego tunera fc0012 (Not Only TV Tuner USB DVB-T LV5TDelux) UID sie zgadza ,sterowniki do tunera z oryginalnej płyty zainstalowane uruchamiam instalacje ExIO... ale zadig nie widzi nic w Device czy jeszcze cos trzeba zainstalowac
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2012 13:19 przez SQ8IJN.)
14-04-2012 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #49
RE: Tani SDR
W zadigu w "options" zaznacz pozyje "list all devices" i wymuś przeinstalowanie drivera może to pomoże.

...przede wszystkim nie zakłócać...
14-04-2012 13:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #50
RE: Tani SDR
OK, u mnie wszystko działa Big Grin Prewencyjnie pociągnąłem po scalakach fluxem i hotairem poczym zainstalowałem na drugim komputerze i zaczęło grać, he he. APRS i inne emisje cyfrowe idą z kontuarowym polotem Cool Czułość nie jest wcale zła, lokalne przemienniki odbiera na fabrycznej antence. Jak za 60zł urządzenie jest wręcz wyśmienite Exclamation
Zauważyłem, że jeśli się wyjdzie poza pasmo odbioru tunera, oscylator jakby się zawiesza i trzeba zresetować program. Druga rzecz to częstotliwości wyświetlane w programie są o 18kHz wyżej niż jest to w rzeczywistości

Fragment przemiennika sr7pa (mam nadzieję, że rozmówcy mnie nie zjedzą Angel)





Antena z zestawu, postawiona na blaszanym dachu.

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2012 19:57 przez SQ4RNF.)
14-04-2012 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości