Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomiar filtru wejściowego
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #1
Pomiar filtru wejściowego
Złożyłem Taurusa 80m (odbiornik). Obwody wejściowe stroiłem "na słuch", ale od niedawna jestem posiadaczem analizatora miniVNA i chciałbym nim dokonać pomiaru filtru wejściowego.Jak to mogę zrobić?
W otrzymanej instrukcji pomiarów nic na ten temat nie ma (są pomiary anten, balunów, trapów, transformatorów, kwarców). Nie wiem jak podłączyć analizator do filtru?
19-10-2010 20:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #2
RE: Pomiar filtru wejściowego
Jaki masz dokładnie model VNA ???

podłącz:

VNA>>>>FILTR>>>Terminator 50 om


i strój na minimum SWR i najlepszy Z w paśmie..

R >>> zmierzające do 50 om
X >> zmierzające do ZERO

możesz użyc programu ZPLOT - i wtedy strój dla wybranej QRG - tak by na wykresie Smitha "celowało w środek"

rób tak jak w punkcie 2.3.2

.... Gdybyś miał MAX6.... czyli SVNA :-) życie było by prostsze.... :-)

Zobacz 2 i trzeci obrazek od dołu na tym linku.... msz pomiar z SVNA... ale ty patrz tylko na kreski SWR i Z
19-10-2010 22:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #3
RE: Pomiar filtru wejściowego
Mój analizator to VNA3p2.

Czyli środkowy port analizatora na wejście filtru i do jego wyjścia podłączyć terminator? Dolny port analizatora nie jest przy tym pomiarze używany - czy dobrze zrozumiałem?

Czy dla tej wersji VNA można użyć program ZPLOT?

Powiedz mi jeszcze co oznaczają takie parametry:
R.L. (czyżby tłumienność linii?)
Rs
Xs

73!
20-10-2010 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #4
RE: Pomiar filtru wejściowego
oj Waldi Wali... i mówisz że nie ma opisów jak mierzyć... ech....Confused

VNA3p2 to wersja na port LPT - chyba że masz interfejs na ATMEGA8 na port RS232


Filtr - mierzysz tak jak KWAC



VNA-OUT>========>FILTR>=========>VNA-INPUT


pomiary robisz na przemian w trybie FILTER... czyli pomiar filtrów... i ANTENNA .... pomiar SWR i Z

i na przemian stroisz na NAJLEPSZĄ transmisje filtru
i najmniejszy SWR badanego obwodu.... i tak w kółko raz SWR potem Transmisja...

W międzyczasie nic nie grzebiesz w kablach ( używaj kabli koncetrycznych 50 om !!!)
by działa ci program Zplot z twoim VNA musisz mieć port szeregowy....

kilka słów o wersjach VNA masz tutaj..
co to jest RL - Return Loss
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2010 1:20 przez SP3SWJ.)
20-10-2010 1:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #5
RE: Pomiar filtru wejściowego
Dzięki,sporo mi to już wyjaśniło.

Mój VNA ma port RS232 i podłączany do komputera jest przez USB.Czy dla tej wersji VNA mogę użyć program ZPLOT ?

Pozdrawiam
Waldi
20-10-2010 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #6
RE: Pomiar filtru wejściowego
tak możesz używac VNA3p2


tylko jeszcze pytanie - czy masz wersje 30 czy 40 dB ???

40 dB ma taka mała przeróbke w tłumikach na wejściu AD8302

od tego zależą ustawienia w ZPLOT


30 db zegar ustawiasz 180 000 000
40 dB zegar ustawiasz 180 000 001

i jeżeli masz wersje 40 dB możesz używać program IG VNA

i byc może z wersja 30 dB IG tez będzie działałą ( wybór modelu VNA w menu) - ale tego nie testowałem.
20-10-2010 22:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości