Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generator Si5351 stabilizowany GPS
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 626
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1
Generator Si5351 stabilizowany GPS
Zrobiłem takie coś wg opisu na stronie Andrzeja SQ1GU i niby działa, ale przy próbie wejścia w menu wyskakują mi na wyświetlaczu jakieś zagadkowe ,,krzaki", które nie znikają aż do wyłączenia napięcia zasilania i ponownego jego podłączenia. Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2019 23:12 przez SP4LVC.)
03-05-2019 22:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Generator Si5351 stabilizowany GPS
Witaj,

Na początek spróbuj odpiąć od LCD-ka przewody z linii D0 - D3. Przy pracy 4-bitowej wyświetlacza nie jest wskazane, aby coś wisiało na tych liniach danych.

Z kodu ( Si5351_GPS_EP12a.ino ) wynika, że trzeba zainicjować eeprom przy pierwszym uruchomieniu. Inaczej eeprom ma śmieci i będzie wyświetlało bzdury przy wejściu do menu.

Eeprom inicjuje się przy włączaniu, przytrzymując przycisk. Powinien wyświetlić się napis Initialization na LCD. Do eeproma zostaną wpisane wartości w kolejności: 10000000, 16700000, 37200000, 64800000, 145000000

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2019 23:05 przez SQ8MVY.)
03-05-2019 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 626
Dołączył: 10-07-2009
Post: #3
RE: Generator Si5351 stabilizowany GPS
Dzieki Pawle - pomogła inicjalizacja Eeprom-u.

Bogdan
03-05-2019 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości