Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykres Max6
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 19-01-2019
Post: #1
Wykres Max6
Witam.

Pytanie do tych którzy posiadają rzeczony analizator.
Tak wygląda wykres w moim po kalibracji. Do wejść nic nie podłączone.

Czy taki wykres jest prawidłowy?

Może ktoś chce się podzielić informacją jak to wygląda w innych egzemplarzach?

Pozdrawiam.


Załączone pliki Miniatury
İmage
12-03-2019 11:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 01-09-2014
Post: #2
RE: Wykres Max6
444 omy przy 132MHz to 2,7pF
Może to być pojemność kalibratora (wtyk+rezystor?).
Zrób pomiar z samym wtykiem bez rezystora.

Andrzej
12-03-2019 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 766
Dołączył: 20-09-2009
Post: #3
RE: Wykres Max6
Zrobiłem dwa zrzuty.
1:nic nie podłączone (wtyk pusty)
2:podłączony terminator 50om.
İmage İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2019 14:54 przez SP6AUO.)
12-03-2019 14:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 54
Dołączył: 19-01-2019
Post: #4
RE: Wykres Max6
Witam.

@SP6LUN, nie bardzo rozumiem co masz na myśli: "Może to być pojemność kalibratora (wtyk+rezystor?)".
Jeżeli już to raczej gniazdo i wewnętrzny rezystor. Ale to nie jest w kręgu moich zainteresowań bo to jest składowa część analizatora i nie chcę tego w jakikolwiek sposób modernizować.

Odnośnie wpisu:"Zrób pomiar z samym wtykiem bez rezystora." - rozumiem, że mam wpiąć sam wtyk BNC?


@SP6AUO, dzięki za zrzuty. Wygląda podobnie, więc raczej wykresy są poprawne.

Pozdrawiam.
12-03-2019 15:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości