Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA170W z Chin, jak to poskładać ?
SP8X Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 03-02-2018
Post: #1
PA170W z Chin, jak to poskładać ?
... żeby nie upalić tranzystora.
Kupiłem sobie taki wzmacniacz .
Sprzedawca nie podaje schematu tylko link do strony kogoś kto to poskładał. Z opisu wynika że sprzedawce jest nieco ignorantem i nie ma co wierzyć w elementy które załącza do kitu.

Sprężyłem się i samemu rozrysowałem układ połączeń między elementami. To czy w danym miejscu ma być rezystor czy kondensator wziąłem z w.w. strony.
Zauważyłem że na w.w. stronie schemat (naszkicowany ołówkiem) jest narysowany błędnie w stosunku do układu połączeń. W związku z tym chciałbym żeby ktoś rzucił jeszcze raz na to okiem tak bez większego sugerowania się powyższym opracowaniem bo nie ma co go uznawać za bezbłędny.
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby przeglądnąć to co zamieszam niżej i sprawdzić czy:
1. ogólny dobór (R,C,D) elementów jest dobry. (tranzystor nie jest wrysowany)
2. jakie mają być wartości poszczególnych elementów
Sprzedawca dostarczył:
18pF, 40pF, 120pF, 10nF, 100nF, 10R, 51R, 470R, 10k, druty na cewki, kable koncentryczne itd.
X1 (na moim schemacie) - nie wiem co tam ma być, miejsce na element jest.

Docelowo, jak to się uda uruchomić to zrobię opracowanie "na gotowo" dla potomnych i zamieszczę tu na forum.

ps. generalnie wydaje mi się że schemat jest ok i większość obwodów rozumiem (oprócz obwodów z koncentrykami) ale nie wiem jakie mają być wartości elementów.

Po co układ biasu jest zasilany poprzez 4 szeregowo połączone rezystory jakby nie mogło być jednego ?
Nie warto jest zmodyfikować bias zasilając go poprzez stabilizatory LM78.. na koniec doregulowywane podkówką ?

İmage

İmage

Układ połączeń PDF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2018 13:14 przez SP8X.)
07-02-2018 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 136
Dołączył: 08-03-2010
Post: #2
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Składałem takie PA tylko 100W - czyli inny tranzystor, PCB to samo.
X1 możesz dać 100nF równolegle z tym 10nF C21.
Montaż według tego obrazka.


Załączone pliki Miniatury
İmage

http://sq8aqx.blogspot.com/
07-02-2018 14:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 12-12-2009
Post: #3
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
(07-02-2018 12:55)SP8X napisał(a):  ... żeby nie upalić tranzystora.
...
Sprzedawca nie podaje schematu tylko link do strony kogoś kto to poskładał. Z opisu wynika że sprzedawce jest nieco ignorantem i nie ma co wierzyć w elementy które załącza do kitu.

Mam podobny co do zasady wzmacniacz na BLF278.

Aby nie upalić tranzystora na wejsciu musi być tłumik, choćby 3dB - należy go wlutować w miejsce kondensatorów C1, C2, C3 lub pilnować , żeby był zawsze na wejściu zapięty. Te tranzystory są odporne na wysoki SWR na wyjściu ale bardzo łatwo można je zniszczyć przeciążając bramkę.
Tłumik powinien wytrzymać 5W.
Zamiast rezystora R12 - kondesator 1n niskostratny. Nie wykluczone, ze w tym miejscu niezbędny będzie element pi fltra gdy SWR na wejściu będzie wysoki.
transformator wejściowy - 3 zw. przewodu w teflonie.
Transformator wyjściowy - kabelek 25om (sprawdź czy średnica wewnętrznej żyły jest odpowiednia dla takiego Z) i odcinek kabla 50om (połączenie z filtrem pi)
Bias jest stabilizowany diodą zenera - to wystarczy.
Link podany przez sprzedawcę jest OK - jest tam odręczny schemat ideowy. Warto go przeczytać/przetłumaczyć.

pozdr. Ryszard
07-02-2018 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8X Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 03-02-2018
Post: #4
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Na dniach zacznę to składać to dam cynk jak idzie.
10-02-2018 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 12-12-2009
Post: #5
RE: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Przypadkiem przy przeglądaniu rosyjskiego forum coś takiego znalazłem, przyda się:
http://forum.vhfdx.ru/usiliteli-moshchno...pressa/90/
W poście nr 100 jest aplikacja jaką przysłał dostawca. Na wejściu narysowano tłumik (??dB) ale rysunek ma w tym miejscu błąd. Kondensatorów 10nF bocznikujących tłumik nie powinno być (albo tłumika...). trochę też jest namieszane w opisie, bo to wzmacniacz na dwójkę a nie na 70cm ale można się połapać.
Pozdr. R.
11-02-2018 1:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości