Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EKD300 raz jeszcze...
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 247
Dołączył: 30-09-2013
Post: #1
EKD300 raz jeszcze...
Witam! Intrygują mnie te C MOSy na skali odbiornika. Dziadostwo po naprawie przecież drugi raz może się spalić... Dlatego chciałbym te płytkę poprawić i zrobić np. analogiczny układ na TTL ach. Macie jakiś pomysł? Lub nawet w oparciu o układ wyższej skali integracji , a le na pewno nie DDS ! Chociaż i taki eksperyment mi chodził po głowie. Po prostu ta "kręcioła" do strojenia powinna zostać , za to odczyt może być na innych wyświetlaczach np. zielonych a reszta na układach lub układzie pozwalającym wysterować tę syntezę jak należy z klawiatury i kręciołka. Jednak bez awaryjnych C MOSów archaicznego podtrzymania na bateryjce no i z DOBRZE ODKŁÓCONYM układem który np. nie śmieci w głośniku. Zauważcie że kiedy załączymy radio to zanim wbijemy częstotliwość w głośniku słychać syntezę. Ten stan nie znika po wejściu odbiornika w tryb pracy i jest to dalej! Owszem , w szumach pasma niknie ten warkot ale jednak jest!. Zauważyłem ze przyczyna może być zbyt blisko umieszczony potencjometr od wzmacniacza w.cz. nie podłączony kablem ekranowanym a zwykłą krosówką. TU JEST BYK! I to jak krowa! hi! Ten obwód ma dużą impedancje wejściową i zbiera na dzień dobry zakłócenia cyfrowe z układu sterowania syntezy a konkretnie z tych nieszczęsnych C MOSów. Badałem to oscyloskopem, porównałem to co jest na głośniku z tym co wychodzi z tych scalaków i okazuje się że to jest TO! Można by w zasadzie spróbować zamienić miejscami potencjometry w.cz i m.cz i podłączyć je kablami ekranowanymi. Powinno pomóc ale nie załatwi problemu latających śmieci po odbiorniku. Macie jakieś pomysły ?? Może warto się nad tym zastanowić? Bo np. wykonanie tego układu na mikroprocesorku... , czy wstawienie DDS,a... Podyskutujmy!
03-12-2017 12:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 05-04-2011
Post: #2
RE: EKD300 raz jeszcze...
Przecież TTL są jeszcze bardziej awaryjne niż CMOS. Wymień CMOSy na jakiegoś porządnego producenta np. TI, NI i będzie po temacie.

Pzdr!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2017 22:42 przez SQ9JXT.)
03-12-2017 22:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 247
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: EKD300 raz jeszcze...
Mam pomysła. swego czasu SP2GPC z Rozłazina robił programatory w systemie BCD na UKF na pasmo 2 metry do murzynków. Trzeba by z Nim pogadać może by zrobił coś takiego również na KF. Tam było siedem cyfr, tu jest osiem, ale da się zrobić. E prom typu 2716 plus układy peryferyjne... muszę pokombinować.Smile Cool
04-12-2017 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości