Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HRD v.5.24.0.38, BT i W10
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1
HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Witam,
Radio FT-817.
Pracowałem korzystając z CAT w wersji via USB. Po pewnym czasie zamiast przewodu USB zastosowałem BT i działało wszystko jak trzeba (oczywiście pełny szczęścia nie zrobiłem notatek, a PESEL działa )... Miałem półroczną przerwę w transmisjach cyfrowych i w m-czasie windowsy 10 parę razy wymusiły upgrade... I zonk...
Na kablu działa OK, via BT nie. Laptop wykrywa BT (FBT06) i paruje za pomocą pin (1234) bez problemu. W menadżerze pojawiły się dwa porty COM3 i COM8 jako "Standardowy port szeregowy przez link Bluetooth". Program HRD widzi tylko COM3, ale pomimo wszystkich kombinacji RTS i DTR nie działa... Portu COM8 HRD nie widzi...W zakładce "Serial Ports" program widzi obydwa porty. Porty o wyższym numerze, o innym zastosowaniu (Prolific) są widoczne. Parametry transmisji sprawdzone - są OK.
Pomysły mi się skończyły - co robię źle, czego nie zrobiłem, jak poprawić ???

Edit:
Nie mam w tablecie (Android) niczego do sterowania HRD, ale tablet bez problemu się paruje i łączy (dioda BT świeci światłem ciągłym), czyli jest OK. Pytanie: dlaczego HRD na laptopie nie łączy z BT?

Edit:
Stwierdziłem, że to COM3 jest portem wychodzącym (SPP Dev) oraz że laptop potrafi nawiązać łączność z BT, a HRD - nie...

Edit:
Zainstalowałem HRD pod W7 na starym 32-bitowym blaszaku - działa... Co jest z tymi W10 na (w miarę nowoczesnym) laptopie z i5 ???

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2017 22:20 przez SP2GNB.)
26-11-2017 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #2
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Staszku przepraszam, że nie pomogę, ale mam pytanie. Od jakiegoś czasu też zamyślam przejść na BT z wersji via USB. Mam na uwadze pozbycie się dodatkowych zakłóceń, które pojawiają się po połączeniu się kompa z radiem. Czy dobrze rozumuję, że przy transmisji BT jest możliwość zmniejszenia ich poziomu lub wręcz pozbycia się ich? Niektóre DX-y są tak słabe, iż mam wrażenie, że to właśnie kablowe połączenie radia z kompem tak utrudnia czytelność sygnałów. A'propos Twego przypadku to zorientuj się, czy w ogóle są sterowniki Twego BT na Win 10. Ja przy upgrade Windowsa na wyższe wersje już kilka peryferiów musiałem wyrzucić do kosza, bo okazywało się, że nigdzie nie dało się znaleźć sterowników tych urządzeń pod nowsze systemy. Ewentualnie któraś aktualizacja ,,wykosiła " Ci ten sterownik lub spowodowała konflikt.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2017 8:12 przez SP4LVC.)
27-11-2017 0:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 14-02-2015
Post: #3
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
(27-11-2017 0:02)SP4LVC napisał(a):  Mam na uwadze pozbycie się dodatkowych zakłóceń, które pojawiają się po połączeniu się kompa z radiem. Czy dobrze rozumuję, że przy transmisji BT jest możliwość zmniejszenia ich poziomu lub wręcz pozbycia się ich? Niektóre DX-y są tak słabe, iż mam wrażenie, że to właśnie kablowe połączenie radia z kompem tak utrudnia czytelność sygnałów.

I masz rację, aż się zdziwisz.. Dlatego tak walczę o BT. Można motać kable przez pierścionki, ale mnie to nie bawi.
Skończyło się na przywróceniu laptopa do stanu pierwotnego, coś się "zgryzło" programowo. Szczęściem straty zainstalowanych programów małe, pliki osobiste zostały, HRD pracuje po BT...
Zabezpieczyłem log w formacie .xml i nie bardzo jeszcze wiem jak wrócić do HRD. Może wiesz?

73 Staszek SP2GNB
27-11-2017 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #4
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Staszku piszesz, że HRD już pracuje po BT, a za moment pytasz jak wrócić do HRD. Nie bardzo zrozumiałem sens Twego pytania. Czego teraz nie możesz uzyskać?

Bogdan
27-11-2017 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 14-02-2015
Post: #5
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Późno było...
Zanim zresetowałem laptopa utworzyłem z logbooka kopię zapasową .xml. Po resecie i postawieniu HRD chciałem do nowego i czystego logu wgrać wcześniej zabezpieczony log z .xml. I nie wiem jak....

73 Staszek SP2GNB
27-11-2017 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #6
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
A o to chodzi. No trochę szkoda, że nie zrobiłeś tej kopii w ADIF, bo w opcjach importu nie widać, żeby tam mogło przyjmować pliki z rozszerzeniem xml. Zobacz może gdzieś jakiś program konwertujący się nawinie w necie lub program logujący przyjmujący to rozszerzenie w opcji Import. Nie dam głowy, czy jak kiedyś czegoś takiego w DXLab Suite nie widziałem.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2017 15:28 przez SP4LVC.)
27-11-2017 15:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 14-02-2015
Post: #7
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Znalazłem zakładkę Restore w HRDLogbook i ładnie odzyskałem zawartość logu...

73 Staszek SP2GNB
27-11-2017 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 421
Dołączył: 10-07-2009
Post: #8
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
No to masz farta!

Bogdan
28-11-2017 0:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 284
Dołączył: 14-02-2015
Post: #9
RE: HRD v.5.24.0.38, BT i W10
Wszystko działa poprawnie z następującymi uwagami:
1. ostatni upgrade W10 nie toleruje (przynajmniej u mnie) nieoryginalnych sterowników, ich klonów np. Prolifica i reaguje ulubionym przez wszystkich miłośników "windy" niebieskim ekranem, ale tylko na chwilę, potem reset i zabawa od nowa...
2. zastosowanie BT zamiast CT-62 oprócz zmniejszenia zakłóceń od transmisji pozwala nie korzystać ze sterowników, których W10 nie lubi, no i mniej kabli... czyli 3w1...
3. należy pamiętać, przy używaniu baterii wewnętrznej, że BT jest cały czas na nasłuchu i wyłączenie zewnętrznego zasilacza spowoduje kłopoty... po pewnym czasie...

A po za tym HRD jest super...
Jeżeli po upgrade W10 przestaje pracować BT należy w menadżerze urządzeń zaktualizować sterowniki BT... Czasem W10 zapomina o ich odświeżeniu...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2017 10:22 przez SP2GNB.)
28-11-2017 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości