Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #711
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Darku, dziękuję za testy. Doszedłem już do ładu z tym problemem. Jako, że jestem użytkownikiem który ciągle coś testuje, zmienia itp....
Zamiennie mam firmware EU1KY z firmwarem od KD8CEC. Problem w tym, że firmware KD8CEC ustawienia trzyma w tych samych plikach i katalogach co firmware EU1KY. Z tego powodu pojawia konflikt ustawień w pliku konfiguracji, co powoduje takie a nie inne działanie firmware. KD8CEC wspomina na swojej stronie o usunięciu z karty katalogu z konfiguracją innego firmware.

Obecnie robię poprawkę, aby firmware KD8CEC swoje pliki trzymało w innym katalogu, co rozwiąże mój problem i pozwoli na bezproblemowe użytkowanie obu firmware zamiennie.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2019 15:24 przez SQ8MVY.)
25-06-2019 15:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 14-11-2016
Post: #712
RE: Analizator EU1KY
Pawle, super, że temat opanowany!
Wczoraj jeszcze uruchomiłem sobie WSPR...bardzo fajnie to działa. A dziś dorobiłem drugi port. Z tego co wyczytałem to już finalna/docelowa wersja tego bardzo przydatnego ustrojstwa.

Pozdrawiam
Darek
25-06-2019 17:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KLIMA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 166
Dołączył: 15-09-2010
Post: #713
RE: Analizator EU1KY
Słuchajcie, właśnie buduję swój analizator. Jestem na etapie dołączania kabli we/wy. Na zdjęciach widzę, że nawijając kabel 50R na ferryt nie przejmujecie się wartością minimalnego promienia zagięcia kabla. Moje tanie chińskie kabelki z gniazdkami mają dolutowany kabel na oko wyglądający jak RG316. A jego minimalny promień gięcia wynosi około 15mm! Nijak nie da się przy takim promieniu nawinąć kabla na mały rdzeń. Czy tak ciasne nawijanie nie sprawia później problemów z kablem?
25-06-2019 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #714
RE: Analizator EU1KY
Nawijałem RG174. Nie miałem żadnego problemu, tylko mam troszkę większy rdzeń.
İmage

73 Paweł
26-06-2019 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 20-05-2015
Post: #715
RE: Analizator EU1KY
Jak byś mógł podać, jaki rdzeń zastosowałeś?
Pozdrawiam Ryszard

Ryszard 73
26-06-2019 12:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #716
RE: Analizator EU1KY
Niestety nie znam symbolu rdzenia. Przewleczone przez niego były przewody zasilania silnika DC z kserokopiarki. Jest to całkowicie przypadkowy rdzeń, jaki wpadł mi w ręce.
Dobrze się spisują rdzenie pozyskane z kabli zasilania sprzętu komputerowego.

Naniosłem małe poprawki do firmware KD8CEC, powodujące, że ustawienia są teraz trzymane w katalogu /KD8CEC, a nie w /AA jak to jest w firmware EU1KY.
Po wstępnych testach wygląda, że wszystko jest ok. Jak ktoś będzie zainteresowany, to mogę zamieścić skompilowany wsad. Propozycję zmian w wolnym czasie przekażę do autora - KD8CEC

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2019 14:22 przez SQ8MVY.)
26-06-2019 14:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 23-03-2010
Post: #717
RE: Analizator EU1KY
Mam pytanie!
W jaki sposób należy przeprowadzić kalibrację funkcji L/C w wersji 1.01 CEC, aby było to właściwe?
....................
26-06-2019 17:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 188
Dołączył: 26-01-2013
Post: #718
RE: Analizator EU1KY
(24-06-2019 15:14)DH1AKF napisał(a):  Witaj, Pavel,
Proszę wskazać w takich komunikatach o błędach dokładnie, które wersje zostały użyte, w przeciwnym razie nie można ich odtworzyć. (KD8CEC wydał co najmniej 5 wersji, najnowsza to 1.01).
73, Wolfgang.

Ja mam wersję AA EU1KY v3 DH1AKF&KD8CECv0.53
Wygląda to tak:


Załączone pliki
.bmp  0_OM.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 82)
.bmp  5_OM.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 67)
.bmp  50_OM.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 70)
.bmp  500_OM.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 61)
26-06-2019 18:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 546
Dołączył: 30-07-2011
Post: #719
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Tadku dziękuję, super. Jak już pisałem całość mam opanowaną i pod kontrolą.

Rysio! kalibracje robisz tak samo, jak główną kalibrację open, 50, short, tylko tu się to robi z poziomu okna L/C.
Po prawej stronie ekranu pod oknem wyświetlającym zmierzoną wartość, masz przyciski SET SHORT, SET LOAD, SET OPEN. Podpinasz pod gniazdo wyjściowe odpowiednio obciążenie short, 50, open i dla każdego klikasz odpowiedni przycisk ekranowy. Na koniec zapisujesz klawiszem Apply & Save. Możesz mieć kilka kalibracji. Domyślnie kalibracja przypisywana jest do "Probe A".
Na YouTube u autora firmware jest chyba filmik pokazujący, jak to się robi.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2019 19:19 przez SQ8MVY.)
26-06-2019 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 14-11-2016
Post: #720
RE: Analizator EU1KY
może się przyda.....Opis funkcji L/C

http://www.hamskey.com/2019/03/release-f...1-for.html

Generalnie autor zaleca do max wartości mierzonych 300pF i 50uH, trzeba dobierać częstotliwość (górne przyciski na ekranie) aby generować jak najmniejszy błąd.

Pozdrawiam

Darek
26-06-2019 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości