Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 16 Głosów - 4.31 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 973
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1401
RE: HUSAREK DSP
(09-09-2019 0:54)SQ2RH napisał(a):  Dobry wieczór,
Pomiar na wyjściu za LPF'em (czyli gniazdo antenowe). Moc 18W od 1,8 do 14MHz powyżej 15W, oczywiście po drodze do analizatora widma tłumiki i sondy.
Model modułu PA = PA15W na 3x RD16HFF1 (pierwszy RD16HFF1 jako driver).


(09-09-2019 0:28)SQ9RFC napisał(a):  W którym miejscu Husarka był ten pomiar? Wyjście płyty radiowej? wyjście Pa? Po LPF?. Jesli nie z płyty to dla jakiej mocy i jaki PA? i która wersja BPF?

To nie jest problem Husarka DSP. Trzeba sobie samemu zrobić dobre i dopasowane BPF oraz PA. To co oferuje DW_radio, te fabryczne dedykowane BPFy u mnie poszły głęboko na dół szuflady.

73 JERZY SQ9RFC
18-09-2019 11:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 268
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1402
RE: HUSAREK DSP
Z jakimi programami udało Wam się zmusić Husarka do poprawnej pracy?
Wiem że TS-2000, 9600, ale UR5EQF -milczy...
22-09-2019 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 626
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1403
RE: HUSAREK DSP
U mnie na pewniaka łączy się z programem Logger32. Z HRD idzie to dość chimerycznie. Na innych nie sprawdzałem. Przemku nie wiem jaką masz wersją płytki CAT i adaptera. Ja musiałem u siebie skrzyżować (zamienić miejscami) wyprowadzenia z nóżek 2 i 3 układu Adum 1201 idące ze scalaka na gniazdko, które łączymy z interfejcem CAT. Dziś nie zadążę, bo zaraz lecę do pracy, ale jutro zdejmę pokrywę i sprawdzę dokładnie, gdzie to zrobiłem, bo całkiem możliwe, że robiłem ten cross na płytce CAT-a. Wiem, że musiałem to zrobić, bo ze względu na to, że płytka CAT jest u mnie wkładana ,,na kanapkę" w płytkę adaptera nie dało się się tego zrobić przekładając kabelki w złączach.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2019 13:05 przez SP4LVC.)
22-09-2019 10:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 268
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1404
RE: HUSAREK DSP
Tak Tak.... Wiem ale niestety u mnie jest OK. Wygląda mi to na błąd w oprogramowaniu... Kolejny...(ręce opadają)...
Średnio mi się uśmiecha instalowanie oprogramowanie pod radio...Powinno być na odwrót.

A jak z pozostałym błędami czy autorzy coś pracują nad usunięciem zgłaszanych przez użytkowników problemów?
22-09-2019 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 268
Dołączył: 18-10-2011
Post: #1405
RE: HUSAREK DSP
Parę dni temu słyszałem o alternatywnym sofcie do Husarka DSP, jeśli ktoś coś wie a może się podzielić bardzo proszę...Może być priv...
12-10-2019 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 973
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1406
RE: HUSAREK DSP
Disco w Husarku DSP ma kilka portów USB. Czy na tych portach jest zrobiony CAT? Czy trzeba robić specjalny interfejs najpierw do RS. a potem do USB ? Proszę o szybką odpowiedz, bo jutro SP-CW-TEST o 17LT i musze Husarka spiąć z logerem. Teraz uświadomiłem sobie, że nigdy nie czytałem żadnego manuala do Hsarka DSP wszystko jest jak do tej pory intuicyjne i raczej oczywiste.

73 JERZY SQ9RFC
Dzisiaj 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,214
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1407
RE: HUSAREK DSP
Moduł Disco w Husarku jest całkowicie izolowany galwanicznie przy pomocy przetwornicy zasilającej oraz izolatorów szyn na module adaptacji.
Jedyne połączenie masy jest dopuszczalne tylko na wyjściu i wejściu audio. W ten sposób pozbywamy się zakłóceń cyfrowych, które mogą dostać się na wejście modułu radiowego poprzez pętlę masy, dzięki czemu czułość radia sięga 0,1uV.
Z tego powodu wszystkie sygnały cyfrowe wykorzystywane w radiu są dostępne tylko poprzez moduł adaptacji, który je galwanicznie izoluje.
Wykorzystanie portów USB choć teoretycznie możliwe jednak ze względu na zakłódenia jest bardzo niewskazane i niewykorzystane w Husarku.
Dzisiaj 11:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 973
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1408
RE: HUSAREK DSP
Jeśli Disco jest odseparowane od układów radiowych to jaki jest problem z podpięciem komputera do Disco przez port USB ? Będzie po stronie cyfrowej.

73 JERZY SQ9RFC
Dzisiaj 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,214
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1409
RE: HUSAREK DSP
Kabel USB będzie emitował silne zakłócenia. W Husarku wystarczy wewnątrz zbliżyć okablowanie analogowe do obudowy w pobliżu modułu cyfrowego i S-metr zamiast poniżej S-1 potrafi pokazać S-5. Separacja eliminuje szkodliwe promieniopwanie zakłóceń z modułu cyfrowego.
Układ Disco jest zamknięty w pudełku i odseparowany. Jeśli do jego masy podłączymy długi przewód, to stanie się on anteną nadawczą.
Nie zobaczysz tego gdy S-metr na paśmie 80m pokazuje S-7 i więcej, ale na wyższych pasmach to już widać.

Cały sens separacji polega na tym, że masa modułu Disco łączy się z masą modułu radiowego tylko w jednym punkcie. Przez obwód zamyka się jedynie sygnał audio.
Wyprowadzenie masy poprzez kabel USB tworzy dodatkową pętlę masy: kabel USB - masa komputera - pojemność zasilacza kompa - sieć zasilająca - pojemność zasilacza Husarka - masa częsci radiowej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 18:46 przez SP2JQR.)
Dzisiaj 18:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości