Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #1
Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Witam,

Niedawno dostałem od zaprzyjaźnionego radiotechnika oscyloskop Mini 4 , radiotelefon Radmor 316.50/8 oraz radiotelefon Radmor 3011/3 popularnie zwany murzynkiem
Poszukuję opisów , jak przerobić murzyna który działa na paśmie 40 MHz (rozpoznałem to po dużej średnicy cewek oraz po oznaczeniu) , by pracowało w całym zakresie pasma 50MHz - czyli 50-52 MHz (chce mieć jeszcze po bokach trochę miejsca jakiś jeden MHz).
Chciałbym zmieniać częstotliwość za pomocą przycisków z LCD (synteza na SAA1057). Od razu mówię , że niestety nie potrafię programować sterowników PLL-ów.
(bawiłem się tylko Arduino w zmienne , zapalanie diodek , ekranów lcd , przyciski)
Modulacja jaka mnie interesuje to FM.

Akurat pasmo 50MHz wybieram , bo na 144MHz trudno przestroić radio zaprojektowane pod 40MHz.

Dlaczego chce przestroić? No oczywiście , żeby zrobić jakiś pożytek z tego sprzętu.
A tak swoją drogą , to naprawdę pięknie wyglądają płytki poszczególnych bloków murzynka.

Z powodu wielkości dokumentacji radia
wrzucam ją na zewnętrzny hosting:
http://hostuje.net/file.php?id=12bc4de62...31424a8fe8
Pozdrawiam
Niko

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2013 15:17 przez SO3ALG.)
16-11-2013 15:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 139
Dołączył: 09-12-2010
Post: #2
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Jeśli posiadasz to co jest w podanej dokumentacji to nie jest to murzynek.
16-11-2013 20:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #3
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Ups. Przepraszam.
Dopiero teraz zauważyłem , że ta dokumentacja dotyczy 3001-160 , a nie 3011/3.
Czy ktoś ma dokumentację do 3011/3?

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
17-11-2013 12:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #4
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
3011/3 to nie jest Murzynek. Specem od Radmorow nie jestem ale dla mnie Murzynek to 3033.

pz
17-11-2013 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 139
Dołączył: 09-12-2010
Post: #5
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Ano rzeczywiście. Mnie też się tak zdaje. Napisz, czy to duże pudło (ok 25x25cm) czy małe czarne (ok. 20x15)?
17-11-2013 17:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1QY Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 14-01-2010
Post: #6
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Pragnę zwrócić uwagę naszemu młodemu koledze. że używanie emisji F3E w paśmie 50 MHz w Polsce jest ZABRONIONE!. Proszę sobe zajrzeć do Tablicy Przeznaczeń Częstotliwości, uwaga POL.30.

Pozdrawiam,
Artur, sp1qy
18-11-2013 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #7
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Ups , myślałem , że na 50 MHz Fm-em wolno.
Bo w takiej liście http://kfmaniak.blox.pl/resource/Pasma_a...s_v1.0.pdf
zauważyłem , że na końcu jest miejsce na fm-a.
Ten mój radmor 3011/3 jest niebieski, po lewej stronie od boku ma miejsce na mikrofonogłośnik.
Od tyłu ma gniazdo COM i gniazdo antenowe , i niestety urwane gniazdo zasilające.
Z tyłu tabliczka z oznaczeniem 3011/3.

A może na 70 MHz można używać FM-u.
Może na tamto pasmo przestroję.

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
18-11-2013 13:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 303
Dołączył: 30-09-2013
Post: #8
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
Na 70 Mcs mozna używać FM-u. Jak masz kwarce i chęć to przestrajaj.
21-04-2014 9:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #9
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
We Wro bardzo aktywnie na 70.260 FM

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
21-04-2014 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #10
RE: Radmor 3011/3 - pasmo 50MHz
(21-04-2014 9:22)SP3SUZ napisał(a):  Na 70 Mcs mozna używać FM-u. Jak masz kwarce i chęć to przestrajaj.


O zastosowaniu generatorów kwarcowych ani myśle!
Najlepiej użyc syntezy.

Jestem w klubie krótkofalowców SP3PGR.
Interesowałem się nadajnikami FM(pasmo 3 metry). Od niedawna interesuję się nadajnikami na fale krótkie.
http://blogiceo.nq.pl/niko/
28-04-2014 17:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości