Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wskaźniki segmentowe na LED
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #11
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Funkcje wskaźnika są bardzo ciekawe, jeśli spradzą się w praktyce będzie ciekawy dodatek do TRX-ów.
Na schemacie widzę wolne nogi procka, mam dwie propozycje:
1. dodanie mechanizmu ograniczenia mocy PA dla SWR > 3
2. buzer dla sygnalizacji niskiego napięcia zasilania lub coś innego aby w pełni wykorzystać możliwości układu.

Mam zamiar wykonać układ i sprawdzić praktycznie jego przydatność, pozdrawiam.
10-05-2010 21:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #12
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
W zasadzie dwa wyjścia są wolne i jest możliwość zagospodarowania ich na dodatkowe funkcje. Pierwotnie wolne wyjścia miały służyć do multipleksowania dwóch linijek LED do jednoczesnego zobrazowania dwóch pomiarów np. mocy i SWR-a.

Funkcja sterowania ograniczeniem mocy jest ciekawa, wymaga jednak dokonania modyfikacji w torze nadajnika i obawiam się że w urządzeniach QRP nie będzie wykorzystywana praktycznie.
Sygnalizacja dźwiękowa może mieć szersze zastosowanie np. niskie napięcie zasilania, wysoki SWR, zmiana funkcji zobrazowania.

Po praktycznych testach sygnalizacji dźwiękowej zrezygnowałem z tej opcji, przeszkadza przy odbiorze a przy nadawaniu nanosi się na sygnał z mikrofonu, jednym słowem więcej problemów niż korzyści !
Oczekuję na dalsze sugestie i uwagi, pozdrawiam.

73 Adam
13-05-2010 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRP73 Offline
Marek
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 19-06-2009
Post: #13
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Układ działa, brakuje mi jednak informacji na temat skalowania poszczególnych pomiarów. Jeśli chodzi o napięcie to z pomiarów wychodzi mi, że procesor ma mnożnik napięcia x4 tak aby był pomiar do 15V. U mnie zmiana wyświetlania kluczem FUNK jest chwilowa, czy tak ma być ?
27-05-2010 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #14
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Wciśnięci klawisza FUNK powoduje wyświetlenie drugiego parametru (U zasilania lub SWR), po zwolnieniu klawisza wracamy do wyświetlania parametru podstawowego.

Napięcie zasilania dzielone jest przez 4 na dzielniku wejściowym aby nie przekroczyć zakresu dla ADC. Pomiar przeliczany jest na napięcie z zakresu (0...20V) i wyświetlany od 9,5V do 15V. Należy dobrać rezystory aby napięcie zasilania było zgodne z tym co pokazuje linijka.

Poziomy napięć dla S-metra są takie same j w FK2007. Na zdjęciu tabelka z opisu FK2007 z poziomami zaproponowanymi przez Waldka 3Z6AEF.
Oczywiście wygodniej byłoby mieć możliwość programowania poziomów ale to tylko prosty wskaźnik LED dlatego jest to zdefiniowane na stałe i należy dopasować poziom sygnału z automatyki do wymagań wskaźnika.

Przy pomiarze mocy mamy maksymalne wychylenie linijki dla napięcia pomiarowego 5V. Mostek pomiarowy musi mieć taką konstrukcję aby dla maksymalnej mocy napięcia pomiarowe nie przekraczały 5V. Najczęściej na wyjściu mostka mamy możliwość regulacji poziomu napięcia. Podajemy max. moc na mostek + sztuczne obciążenie i ustawiamy 5V.

Przy pomiarze SWR procesor mierzy na mostku napięcie fali padającej i odbitej a z ich stosunku oblicza współczynnik SWR. Aby uzyskać poprawny pomiar musimy zachować symetrię napięć pomiarowych mostka, tzn. napięcia pomiarowe fali padającej (normalne podłączenie mostka) i odbitej (odwrotne podłączenie mostka) muszą być równe. Poziomy napięć nie mają większego wpływu na wynik SWR, może trochę na dokładność obliczeń. Zawsze zamiast sztucznego obciążenia możemy włączyć inne znane wartości rezystancji i sprawdzić pomiar z obliczeniami. W razie potrzeby możemy lekko skorygować proporcje poziomów pomiarowych.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
30-05-2010 22:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #15
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Wykonałem ten układ z zamiarem użycia go w skrzynce antenowej jako wskaźnik SWR. Niestety układ nie działa. Pewnie problem leży w ustawieniach fusebitów.
Stąd pytanie do Adama, czy możesz podać wszystkie fusebity oraz inne ustawienia (np od jakiego adresu programować). Próbowałem wszystkiego i dalej nie działa.
Do czego służy wejście U_key ?
Czy wejść FUNK i PTT nie należy podciągnąć do plusa ?
Oto ustawienia którymi programuję ATMEGA
İmage

Vy 73!
Leszek SP5MNL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2014 14:13 przez SP5MNL.)
24-03-2014 14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HF8V Offline
Tomek
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 27-01-2013
Post: #16
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Jesli dobrze odczytuję ustawienia tego programatora, to chyba została wyłączona komunikacja szerogowa przez SPI, w trybie szeregowym już nic z tą kostką nie da się zrobić, można próbować odblokować w interfejsie równoległym. Tak samo trzeba uważać na RSTDISABLE, reset to też cześć interfejsu SPI, jeśli zostanie wyłączony to po komunikacji szeregowej.

Najlepszy rodzaj Polaka to Polak katyński

twitter.com/hf8v
25-03-2014 0:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #17
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Używam programatora Wellon który programuje w trybie równoległym.
Mam dostęp do kości niezależnie od ustawień.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
25-03-2014 10:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #18
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Leszek, włącz SPI ponieważ niektóre programatory równoległe obsługują ATmegi tylko poprzez SPI. Potem jest problem z dostępem do takiego procesora.

Procesor trzeba ustawić na wewnętrzny generator RC oraz zablokować RESET ponieważ wykorzystujemy ten pin do sterowania LED-em. Ekran konfiguracji bitów ATmega8 w załączniku (UprogHS).

Przy poprawnie działającym procku świeci się tylko jedna dioda LED z lewej strony, wskaźnik Smetra.
Po wciśnięciu klawisza [FUNK] wskaźnik pokazuje pomiar napięcia zasilania. Zmieniając napięcie od 9 do 15 V zobaczymy przesuwanie świecącej diody w prawą stronę.
U_key - wolne wejście;
U_del - opóźnienie dla wyjścia N/O, czas powrotu do odbioru;
U_odb- fala odbita z mostka
U_pad- fala padająca z mostka
U_smetr - pomiar Smetra
U_zas - pomiar zasilania

FUNK - klawisz/przełącznik Smetr/zasilanie
PTT - klawisz Nadawanie / Odbiór, przełącza wskaźnik Smetr/ SWR
N/O - sterowanie przekaźnikiem nadawanie/odbiór
OUT2 - buzer/LED do sygnalizacji niskiego napięcia zasilania
OUT1 - wolne

Temat jest dość stary, moduł miał być do prostego TRX QRP ale nie było zainteresowania i moduł nie zastał sprawdzony praktycznie w urządzenie. Zakończyło się na odczytach z potencjometrów. W załączniku plik HEX na którym dzisiaj sprawdzałem programowanie procka oraz działanie modułu.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.zip  sp5fcs_LED_03.zip (Rozmiar: 1.83 KB / Pobrań: 324)

73 Adam
25-03-2014 12:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNL Offline
Leszek
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 16-01-2010
Post: #19
RE: Wskaźniki segmentowe na LED
Z tym nowym plikiem oraz tymi ustawieniami działa.
Dziękuję.

Vy 73!
Leszek SP5MNL
25-03-2014 16:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości