Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KiCad - wspomaganie projektowania
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #51
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam
Karol, nie wiem czy to jest błąd sam sobie odpowiedziałeś że próbuje dopasować po numerze elementów.
Pamiętaj o tym że niektóre elementy mają już przypisaną obudowę a ty akurat możesz chcieć inną i to właśnie "standardowa" obudowa przypisuje się automatycznie.

Polecam używanie ikony "Back" która można przypisać footprinty z pliku cvpcb do eeschema . Ta operacja oszczędza masę czasu właśnie z przypisywaniem później obudów od nowa, i znakomicie ułatwia późniejsze kopiowanie elementów biernych bo juz sa przypisane footprinty.

Myślę ze w dużej mierze problem leży po stronie numerowania wszystkiego od początku. Powinieneś numerować tylko nowe elementy.

Jeśli schemat nadmiernie się rozrasta zacznij używać "hieralchical sheet" wtedy będziesz mógł numerować tylko wybrane strony.
Pozdrawiam
Paweł


PS. Karol Jeśli masz ochotę tyrknij do mnie przez skype. Mogę udostępnić swój ekran przez skype i pokazać ja ja to robię.
Mój skype to Pawel-kinga-labedz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2014 18:44 przez SP9DR.)
09-09-2014 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 374
Dołączył: 23-03-2010
Post: #52
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
A spróbuj porównać swój sposób postępowania z tym, o którym pisze facet.
Gościu używa Kicada, opisał go jako KURS, rysuje bardzo poważne schematy, no i sobie go chwali.
http://www.leon-instruments.pl/2012/05/k...wstep.html Może jednak gdzieś jest nie zachowana kolejność postępowania z Twojej strony. Ja nie używam tego programu, więc się nie wypowiadam w tym temacie.
Rysio!
09-09-2014 18:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 23-03-2010
Post: #53
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Ja właściwie jestem mocno na początku swojej drogi z KiCADem i na razie mam na koncie raczej drobiazgi, więc w kwestii zmian netlisty i obudów nic konstruktywnego nie poradzę.

Za to podrzucę info, że warto zainstalować wersję testową - ostatnia wersja stabilna jest sprzed ponad roku, a od tego czasu wiele dobrego się zmieniło. Kilka miesięcy temu np. "nasi" z CERNu opublikowali nowy kod interaktywnego routera.





Dzięki WinBuilderowi https://launchpad.net/kicad-winbuilder kompilacja aktualnej wersji jest całkiem prosta.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
09-09-2014 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #54
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Ja tam wole poczekać na oficjalne wydanie.
09-09-2014 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 26-09-2012
Post: #55
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Wersja - patrzyłem na mój post, i zobaczyłem że używam wersji 20130707. Wtedy się zastanowiłem czy aby na pewno używam ostatniej wersji - ale tak, taka jest ostatnia oficjalna.

Przenumerowanie może być bardzo przydatne, zwłaszcza dla innych którzy mogą chcieć składać. Konstruktor zna układ, może nawet pamiętać gdzie jaka wartość. Ale teraz wyobraźcie sobie że jest skomplikowany układ, w jakimś fragmencie mamy numery elementów np. c25, r65, c26 IC15 itp. A nagle będzie tam np R532, bo na samym końcu rysowania stwierdziliśmy że trzeba go dodać. Jeśli teraz gdzieś w spisie elementów albo instrukcji uruchamiania ten R532 będzie wspomniany, pół godziny zajmie jego znalezienie (btw. dlatego uważam że należy zawsze wartości nanosić na schemat).
Jedyne wyjście w tej sytuacji to przenumerowywanie i nadawanie obudów już po ostatecznym zakończeniu schematu, kiedy żadnych zmian więcej nie będzie. Ale konia z rzędem ... Smile

Kurs - ten kurs czytałem i różne inne też, już dawno.

Przycisk BACK - używam, toż obudowy widać na schemacie, właśnie dlatego.

W każdym razie, teraz, dzięki temu że wiem z czego wynika "mieszanie" w obudowach, mam nauczkę żeby się wystrzegać "automatów" - numerację będę zachowywał chronologicznie, albo numerował ręcznie.

Pozdrawiam
PS: A skype'a nie lubię. Jak chcę pisać, piszę meila. Jak chcę gadać, robię qso Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2014 10:14 przez SQ5KVS.)
10-09-2014 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,000
Dołączył: 28-06-2009
Post: #56
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Najnowsza wersja stabilna (4.0.0) do pobrania. Zawiera sporo nowości ale zmienia też formaty plików dlatego stare projekty będą wymagały dostosowania.
Warto obejrzeć pokazy możliwości KiCada na YouTube, w szczególności w wydaniu naszego rodaka podpisującego się Tom W.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2015 14:37 przez SP9FKP.)
04-12-2015 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 26-09-2012
Post: #57
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Witam
Czy ktoś robił przesiadkę z poprzedniej wersji KiCad'a na nowszą? Ja tak i przyznam szczerze miałem ochotę wyrzucić komputer przez okno. Wiele razy.
Znowu nie zgadzają się nazwy bibliotek. Dlaczego ktoś kto wypuszcza release robi np. z RESISTORS_THROUGHTHOLE bilbiotekę o nazwie RESISTORS_THT (albo odwrotnie, to przykład). To samo z kondensatorami. Nie zgadzają się nazwy footprintów nawet w ramach tych bibliotek. Nie ma modeli 3D do tych bibliotek (a w poprzedniej była), a jak są to pod inną nazwą. Jakiś pacan (przykro mi ale to mnie najbardziej wkurzyło bo jestem programistą) zostawił (w wersji RELEASE!) ścieżki do bibliotek wskazujące na jego katalog domowy.
Miesiąc temu przystąpiłem do rysowania PCB do Fuku (druga iteracja) i ponieważ zmieniłem komputer, zainstalowałem nowszą wersję. Jestem pewien że na starej instalacji nie miałem żadnych dodatkowych bibliotek a już na pewno nie z tych standardowych, jedynie kilka elementów które sam narysowałem. Tydzień zajęło mi doprowadzenie nazw footprintów do stanu używalności, oczywiście rysowanie i ustawianie zacząłem od zera, tylko schemat został.

Rada więc do użytkowników KiCada - jeśli nie macie już otwartego projektu - spróbujcie z innym softem, może was nie przyprawi o siwiznę. A jeśli macie, pod żadnym pozorem nie zmieniajcie wersji!! Działa - nie dotykaj.
22-05-2017 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 531
Dołączył: 30-07-2011
Post: #58
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
(22-05-2017 10:39)SQ5KVS napisał(a):  ...Czy ktoś robił przesiadkę z poprzedniej wersji KiCad'a na nowszą?...

A coś dokładniej ? Z jakiej wersji na jaką ? Chyba tą "poprzednią wersję" miałeś dosyć starą.

Ostatnimi czasy, Kicad zmienił nieco format bibliotek i być może również nazwy. Zawsze można użyć bibliotek, które są zapisane w katalogu z projektem jako pamięć podręczna cache bibliotek użytych w projekcie.

Inne środowiska, kosztujące nieraz krocie, również zmieniają swoje biblioteki i częściowo występuje wsteczna niekompatybilność, więc nie ma tu co mieszać z błotem KiCada.

Sam używam KiCad-a, bo na coś innego - komercyjnego, mnie nie stać. Co prawda nie wersję Release, lecz rozwojową - często aktualizacja nieraz się wykonuje i 2 razy na dzień. Większego problemu z bibliotekami nie miałem w "nowych" wersjach Kicada.

73 Paweł
22-05-2017 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 26-09-2012
Post: #59
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
Nie, ja już miałem tę nowszą wersję gdzie zmienili format biblioteki na .pretty ( 4.0.2-stable zmieniłem na 4.0.5). Po prostu chciałbym skazać na rok ciężkich robót gości którzy nie panują nad systematyzowaniem bibliotek - ich nazw, nazw elementów, ścieżek. Nie zaprzeczam dobrej woli twórcom KiCada (choć pewnie i pracują gdzieś jako profesjonalni programiści). Natomiast nie uważam też aby z tym fajnym środowiskiem które jest za free miała od razu iść siwizna jego użytkowników. Nie mieszam z błotem całego KiCada, tylko ma pewne wady. Mam już schemat z ponad 350 elementami i kilka dni muszę lokalizować problem i go usuwać.
22-05-2017 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DR Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 30-11-2011
Post: #60
RE: KiCad - wspomaganie projektowania
No niestety zdarzają się różności.
Na przykład problem z dnia wczorajszego zamienione miejscami numerowanie footprintu katoda diody miała numer 1.
Teraz ktoś znowu coś pozmieniał i na PCB jest odwrotnie.
22-05-2017 15:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości