Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Interfejs - separacja galwaniczna
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Interfejs - separacja galwaniczna
Witam

Czy kondensator 100nF 250V można zamienić na zwykły ceramiczny ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
23-02-2012 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 439
Dołączył: 05-04-2011
Post: #2
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
Pewnie że możesz. W tym wypadku akurat nie będzie to miało istotnego wpływu na działanie urządzenia.
23-02-2012 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
Dziękuję za pomoc.
23-02-2012 17:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 659
Dołączył: 11-02-2011
Post: #4
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
Czy te transformatorki od modemów telefonicznych są jak 1:1 ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2012 18:56 przez SQ8NZD.)
28-02-2012 18:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 09-12-2010
Post: #5
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
Weź miernik i sprawdź. Najczęściej tak.
29-02-2012 7:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #6
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
W tym poście masz gotowca: http://sp-hm.pl/thread-146-post-10162.html#pid10162. Transformatorki są dostępne w handlu, koszt za sztukę około 6PLN.

A tak wygląda zmontowany interface:

İmage

...przede wszystkim nie zakłócać...
29-02-2012 13:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 14-12-2009
Post: #7
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
Transformatory od modemów z którymi się spotkałem są ok 110/60 om.Miałem problem z wcz jak wykonałem masę wspólną dla komputera i trx-a problem zniknął-2 kondensatory 10nF/3kV ceramiczne między masą komputera i trx-a na płytce interface wlutowane.
SQ9MDD-przkład doskonale wykonanego interface- w podobny sposób mam wykonany swój dołożone kondensatory o których pisałem wyżej między masami komp/trx
73!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2012 0:33 przez SP5CII.)
12-03-2012 0:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 09-12-2010
Post: #8
RE: Interfejs - separacja galwaniczna
(12-03-2012 0:33)SP5CII napisał(a):  ...jak wykonałem masę wspólną dla komputera i trx-a...

A po co łączyłeś te masy razem? To tak jakby nie było separacji. Interfejs SQ9MDD właśnie tak jest zbudowany aby zapewnić oddzielenie galwaniczne tych mas.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2012 8:51 przez SP4BK.)
14-03-2012 8:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości