Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #51
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Ja cały czas myślałem, że to forum SP-HM, a wiec forum ludzi których interesuje budowa własnych urządzeń nadawczo-odbiorczych i wszystko co jest z tym związane. A SQ8Z w swoim poście przekonuje (w intencji dokopania), że to forum nadawców interesujących się pomiarami anten i ich budową. Ja wszystko napisałem na podstawie osobistych doświadczeń i prób przy własnoręcznie budowanych PA. Uważałem, że procesy zachodzące w budowanym nadajniku gdy antena jest niedopasowana są ważne dla każdego konstruktora budującego swoje urządzenie. Temat jest o balunach wiec napisałem co się będzie działo w nadajniku, gdy on będzie nieodpowiedni. Aby cokolwiek zbudować potrzebna jest przynajmniej podstawowa wiedza. Nie można oddzielić teorii od praktyki, bo wyniki które osiągniemy będą mierne. Możemy posiadać wiele książek, ale powinniśmy je czytać ze zrozumieniem.
18-03-2012 14:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #52
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Witam
Mam pytanie do założyciela tego wątku czy wyciągnął jakieś wnioski na temat Baluna Prądowego????
Roman SP5AQT
18-03-2012 14:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 288
Dołączył: 21-10-2010
Post: #53
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Zdzislawie, bez przesady, niebawem bedzie tak ze jesli powien "dzien dobry" to tez odbierzesz to jako zlosliwosc ???
"A SQ8Z w swoim poście przekonuje (w intencji dokopania), "

jesli juz czytanie ze zrozumieniem , to masz dziwna ceche, czytania ale rozumienia selektywnego. .. wyrwanych z kontekstu zdan ;-)

W tej chwili i ja i TY piszemy nie na temat!!!!
I na to zwrocilem uwage!!!
W tej chwili to wypada poprosic admina aby przeczyscil ten watek bo temat glowny zostal zadeptany przez wywody techniczne ... tyle ze nie w temacie ....
Proponuje jeszcze raz przeczytaj ze zrozumieniem chocby tytul watku i zastanow sie na ile to co piszesz z tym balunem ma wspolnego??? Bo zaraz dojdziemy do stabilizacji napiecia zasilania stopni kocowych ????
No bez przesady...
Nie musze nikomu dokopywac.... o stopniu znajomosci tenmatu sam sobie wystawisz swiadectwo, ... o kulturze dyskusji zreszta tez ;-).
Sorry , ja ze swojej strony przepraszam autora watku bo znow narobilismy bajzlu i "bydla" ...
Moge tylko wniesc o skasowanie 30 % postow nie na temat , a szczegolnie tych kilku ostatnich... bo to mozna sobie na prv wyjasnic, powstrzymujac "parcie na szklo"

pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
a na oko widac ze antenie blizej do baluna niz balunowi do PA ...co najmniej o kilkanascie...kilkadziesiat metrow fidera ;-) , oby tylko 50 omowy kabel to byl a nie jakies wynalazki ;-).( i dopiero to ostatnie zdanie mozesz zakwalifikowac jak "dokopanie" , choc to tylko taki pstryczek w ....)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2012 14:29 przez SQ8Z.)
18-03-2012 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #54
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Czy nawijając zwoje na balunie 1:1 musze to robić koncentrykiem czy mogę zwyczajną parą przewodów i przylutować zaraz przy rdzeniu zwoje do koncentryka? Druga sprawa, mając antenę niedopasowaną (dipol ~2x16m) i pracując na 80m taki balun o Reaktancji indukcyjnej Xl=500ohm ma prawo funkcjonowac?
19-03-2012 17:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #55
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(19-03-2012 17:55)SQ8NYK napisał(a):  Czy nawijając zwoje na balunie 1:1 musze to robić koncentrykiem czy mogę zwyczajną parą przewodów i przylutować zaraz przy rdzeniu zwoje do koncentryka?

Poruszyłeś ciekawy wątek Big Grin Teoretycznie linia powinna mieć 50om aby nie wprowadzać niepotrzebnego niedopasowania na trasie fider -> antena.

Tu pytanie do Roberta SQ5STZ: jaką impedancję ma linia dwóch drutów w koszulce termokurczliwej w twym idealnym balunie? Czy możesz wrzucić wykres samej linii zaterminowanej na końcu 50om?

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
19-03-2012 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #56
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Skręcając odpowiednio przewody można uzyskać impedancję 50Ohm. Ale jak skręcić taką parę: nie mam pojęcia, trzeba poszperać...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2012 16:55 przez SQ8NYK.)
20-03-2012 16:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 12-12-2009
Post: #57
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Za Bunin, Jailjenko - Sprawocznik etc...

İmage

Na osi pionowej -Z linii, oś pozioma - średnica drutu w [mm]
Krzywe odpowiadają stopniowi skręcenia:
1). 2 przewody słabo skręcone (pon. 1 skrętki/cm)
2). 2 przewody skręcone 4 skrętki/cm
3). skrętka poczwórna

pozdr.
Ryszard
_________________________
zdjęcie zrobione komórką; jeżeli wydaje sie mało czytelne spróbuję zrobić aparatem
73!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2012 20:27 przez SP9FYS.)
20-03-2012 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 28-06-2009
Post: #58
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Sposób "na wiertarkę i rezystor" podał SP2JQR, nie pamiętam tylko w którym wątku. Musisz poszukać na Forum.
20-03-2012 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #59
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(20-03-2012 20:47)SP9FKP napisał(a):  Sposób "na wiertarkę i rezystor" podał SP2JQR, nie pamiętam tylko w którym wątku. Musisz poszukać na Forum.

... a przykłądy fotograficzne z pomiarów zapodał i opisał SQ8Z w wątku o budowie MiniYes ...

Bierzemy przykładowo VNA podpinamy skrętkę zaterminowaną tezystorem 50 om... i kręcimy do momenty "wypłaszczenia" wykresu Z ....

A dlaczego nie chcecie nawijać cienkim koncentykiem...



... wracając do "zakłóceń" ... nawet 0,001 W harmonicznych pojawiających się na częstotoliwościach RX TX radio... to DUŻÓ.. dużo więcej Panie Zdzisław niż Ci się wydaje ... Drogi Kolego Zdzisławie -50 dBm to 10 nW i taki sygnał nie jest przyjazny dla odbiorników sąsiadów...
20-03-2012 22:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #60
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Panie Jareczek, nW na częstotliwości odbioru to może i problem, ale jak mamy 10nW np na 21 MHz, to jak się to ma do odbioru telewizji na częstotliwościach od 200MHz w górę. Co zobaczy sąsiad z anteną siatkową na swoim telewizorze?
21-03-2012 12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości