Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,203
Dołączył: 23-08-2009
Post: #91
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Zawsze owijam rdzenie hydrauliczną taśmą teflonową. Jeśli rdzeń jest starszej daty i nie ma zaokrąglonych brzegów to należy je wcześniej spiłować. Używam do tego kamienia szlifierskiego.
Jeśli balun jest nawijany drutem nawojowym, to również druty nawojowe owijam taśmą teflonową.
pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2013 10:20 przez SP2JQR.)
06-02-2013 10:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #92
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Dziękuję za odpowiedź.
Czy któryś z kolegów nawijał może balun 1:2,5? Znalazłem film w internecie ale nie ma schematu. Balun potrzebny do delty o R=115Ohm
08-02-2013 15:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #93
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Nawinąłem balun 1:1 kablem RG174 na dwóch połączonych rdzeniach F82 (Al=56).
Indukcyjność cewki wynosi 20,6 uH, więc Xl=453 - 492 om (dla pasma 80m, bo tam chce go zastosować).
Pomiar analizatorem wygląda tak (załącznik) İmage

Poprawiać czy zostawić , proszę o ocenę.
11-03-2013 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,203
Dołączył: 23-08-2009
Post: #94
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Prawidłowo, aby zrobić pomiar należy gorącą żyłę wyjścia baluna połączyć z masą wejścia - dla prądu stałego daje to zwarcie. Do wejścia podłączyć analizator a wyjście obciążyć wzorcowym rezystorem.
W przeciwnym wypadku mierzysz tylko jakość samego kabelka i obciążenia, a rdzeń nie ma żadnego wpływu na wynik pomiaru.
Dobrze jest zrobić dwa pomiary - jeden w całym KFie od 100kHz do 30 a nawet więcej MHz a drugi w paśmie pracy.
To czy ilość zwojów jest wystarczająca widać od dołu pasma. Jeśli kabelek jest kiepski lub podłączony do obciążenia zbyt długimi drutami będzie widać u góry pasma (kilkadziesiąt MHz).
Napisz czy zrobiłeś takie zwarcie podczas pomiaru, bo wynik jest coś podejrzanie dobry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2013 17:26 przez SP2JQR.)
11-03-2013 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #95
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Nie, takiego zwarcia nie robiłem.
Na wyjściu baluna podpiąłem równolegle dwa rezystory bezindukcyjne 100 om/2W.
Wejście baluna podłączyłem pod analizator i dokonałem pomiaru.
Zrobię pomiar ze zwarciem żyły "gorącej" do masy i "wrzucę" pomiar na forum.
11-03-2013 17:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #96
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(11-03-2013 17:26)SP2JQR napisał(a):  Prawidłowo, aby zrobić pomiar należy gorącą żyłę wyjścia baluna połączyć z masą wejścia - dla prądu stałego daje to zwarcie. Do wejścia podłączyć analizator a wyjście obciążyć wzorcowym rezystorem.
....


tu znajdziesz na foto jak to zmierzyć ...

https://sites.google.com/site/max6notatk...impedancji

kilka spraw:
1 najpierw badamy sam rezystor - czy naprawde ma 50 om na zaciskach VNA

2. potem badamy impedancję falowa kabla... ale w uproszczeniu zapinamy na końcy sprawdzony terminatorm 5o om.. ... powinien byc dobry SWR... a Z PŁASKIE w całym zakresie

3. nawijamy CHOKE prądowy... i sprawdzamy jego impedancję jako CEWKI...

4. terinujemy 50 om na wyjściu ... SWR powinien byc OK

5 .. robimy zwarcie gorącej żyły wyjścia z masą wejścia baluna - podczas pomiaru SWR nie powinien się pogorszyć...

6. to na początek wystarczy...

:-)

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
11-03-2013 17:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,203
Dołączył: 23-08-2009
Post: #97
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
(11-03-2013 17:32)WALDI napisał(a):  Zrobię pomiar ze zwarciem żyły "gorącej" do masy i "wrzucę" pomiar na forum.
???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2013 15:04 przez SP2JQR.)
15-03-2013 13:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,203
Dołączył: 23-08-2009
Post: #98
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Czytelnicy forum chętnie czegoś się dowiedzą jak to wyszło.
A można jeszcze zrobić inne ciekawe pomiary...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2013 15:02 przez SP2JQR.)
17-03-2013 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 29-06-2010
Post: #99
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Zrobiłem wzorcowy terminator 50 om (dwa połączone równolegle rezystory SMD 100 om/1%).
Podłączyłem terminator do baluna i zmierzyłem balun analizatorem
İmage

Potem połączyłem gorącą żyłę wyjścia baluna z masą wejścia
İmage

Pogorszył się zdecydowanie SWR. Jak to interpretować?
23-03-2013 1:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #100
RE: Balun Prądowy 1:1 - Jak prawidłowo zbudować ?
Waldi "zdecydowanie" pogorszony SWR będzie w sytuacji gdy wynosi 3 lub więcej. W twoim wypadku to tylko drobna różnica. Balun przez ciebie wykonany, wygląda że jest dobry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2013 17:52 przez SP4HKQ.)
23-03-2013 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości