Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chatgpt jako pomoc przy programowaniu
SP9BSL Offline
Sławek

Liczba postów: 787
RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu
Ja mam trochę sceptyczne nastawienie po własnych i kolegów obserwacjach tego tematu od strony programowania mikrokontrolerów/DSP.
Jako podpowiadacz do matematyki/algorytmów narzędzie może się przydać bo skraca czas przetrząsania internetu.
Do czego się jeszcze nadaje? Z poważniejszych rzeczy to do pythona aczkolwiek DeepSeek radzi sobie lepiej i to nawet wersja okrojona do kilku GB postawiona na domowym sprzęcie. ChatGPT w podstawowej darmowej postaci jest uniwersalny a wiadomo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
STM32 i C - tutaj BlackBoxAI wychodzi lepiej choć i tak ogranicza się do podstawowej wiedzy która dostępna jest na githubie.
Najzabawniej było w momencie zapytania któregokolwiek AI o procesory TI C2000:
Czy możesz pomóc w programowaniu procesorów tej rodziny w C?
Tak oczywiście! [...]
<tutaj pada konkretne pytanie o konfigurację CAN, po czym chat udziela wylewnej odpowiedzi>
Na moją sugestię że nie ma takich funkcji w bibliotece TI czat odpowiada:
Masz rację! Nie ma takiej funkcji! (I generuje znowu to samo zmieniając odrobinę komentarze).
Nie lepiej jest z resztą z innymi mikrokontrolerami, poziom halucynowania jest zbyt wysoki i to zarówno w wersji darmowej Chat'a jak i płatnej.
Niestety musimy jeszcze trochę poczekać na rozwój tej technologii, być może do prostych rzeczy to się nadaje ale jak chcesz więcej to nadal pozostają pdfy i eksperymenty.

73 Sławek
28-04-2025 10:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SP9BSL - 28-04-2025 10:16

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości