![]() |
Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Oprogramowanie (/forum-84.html) +--- Dział: Technika programowania mikroprocesorów (/forum-85.html) +--- Wątek: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu (/thread-4407.html) |
Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SQ2KRR - 25-04-2023 17:41 Próbowaliście może skorzystać z takiego narzędzia jak Chatgpt? Odkryłem to kilka dni temu i jestem zachwycony. Jest to sztuczna inteligencja działająca w przeglądarce, która odpowiada na pytania i pisze programy w różnych językach, np do Arduino zgodnie z postawionymi założeniami. Ma trochę wad, bo potrafi gadać głupoty i myli się przy pisaniu programów, jednak jak trochę poświęci się czasu na zgłaszanie poprawek to efekty są zadowalające. Z praktycznych rzeczy udało się przy pomocy Chatgpt stworzyć program do Arduino Nano i OLED 0.96" I2C 128x64 SSD1306 który działa jako mini oscyloskop z odczytem napięcia wejściowego. Wykorzystuje biblioteki Adafruit_GFX oraz Adafruit_SSD1303. RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SQ2KRR - 17-05-2023 19:35 Ciekawą rzeczą jest to że ChatGTP może dodać komentarze do programu. Bardzo ułatwia to zrozumienie co się dzieje w istotnych punktach programu. Może uzupełniać o polskie komentarze programy pisane przez innych. Poniżej jeszcze raz kod oscyloskopu Arduino z komentarzami w każdej linii. [attachment=18219] RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SP9FKP - 21-04-2025 18:04 Jednych zachwyca, innych przeraża i w miarę korzystania coraz szersza rzesza użytkowników ChatGPT i innych jego krewniaków przekonuje się, że póki co nie mamy czego się obawiać. Czytając zaległe wątki na EEVBlog znalazłem ten poświęcony fundamentalnemu pytaniu każdego forum a mianowicie: " Czy modulator kołowy sterować falą prostokątną czy sinusoidalną?" To pytanie, z pozoru niewinne, doskonale ilustruje ograniczenia związane z wykorzystaniem "wiedzy" zgromadzonej w przepastnych bazach danych i jej interpretacji przez poszczególne modele językowe. Polecam przeczytać ten wątek nawet z translatorem, zwłaszcza ostatni wpis moderatora. Daje sporo do myślenia. RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SP9BSL - 28-04-2025 10:16 Ja mam trochę sceptyczne nastawienie po własnych i kolegów obserwacjach tego tematu od strony programowania mikrokontrolerów/DSP. Jako podpowiadacz do matematyki/algorytmów narzędzie może się przydać bo skraca czas przetrząsania internetu. Do czego się jeszcze nadaje? Z poważniejszych rzeczy to do pythona aczkolwiek DeepSeek radzi sobie lepiej i to nawet wersja okrojona do kilku GB postawiona na domowym sprzęcie. ChatGPT w podstawowej darmowej postaci jest uniwersalny a wiadomo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. STM32 i C - tutaj BlackBoxAI wychodzi lepiej choć i tak ogranicza się do podstawowej wiedzy która dostępna jest na githubie. Najzabawniej było w momencie zapytania któregokolwiek AI o procesory TI C2000: Czy możesz pomóc w programowaniu procesorów tej rodziny w C? Tak oczywiście! [...] <tutaj pada konkretne pytanie o konfigurację CAN, po czym chat udziela wylewnej odpowiedzi> Na moją sugestię że nie ma takich funkcji w bibliotece TI czat odpowiada: Masz rację! Nie ma takiej funkcji! (I generuje znowu to samo zmieniając odrobinę komentarze). Nie lepiej jest z resztą z innymi mikrokontrolerami, poziom halucynowania jest zbyt wysoki i to zarówno w wersji darmowej Chat'a jak i płatnej. Niestety musimy jeszcze trochę poczekać na rozwój tej technologii, być może do prostych rzeczy to się nadaje ale jak chcesz więcej to nadal pozostają pdfy i eksperymenty. RE: Chatgpt jako pomoc przy programowaniu - SO8FM - 29-04-2025 11:41 Ja czasem korzystam do "wyładniania" tekstu dokumentacji czy prezentacji. Bo jak kolega z pracy poprosił o porównanie parametrów dwóch tranzystorów MOSFET, to, owszem, dostał ładne podsumowanie podobieństw i różnic. Problemem było tylko to, że pomimo polecenia użycia datasheetów producenta, to ChatGPT sobie parametry wyhalucynował. I tak powstało całkiem fajne porównanie dwóch nieistniejących tranzystorów. |