Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT502 - prośba o pomoc
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 15-06-2011
Post: #1
NWT502 - prośba o pomoc

.pdf  offen 30092011.pdf (Rozmiar: 14.58 KB / Pobrań: 733)
.pdf  0db mit Kabeln 30092011.pdf (Rozmiar: 14.34 KB / Pobrań: 671)
witam,
zalozylem ten watek by sie nie podpinac bezposrednio pod watek NWT502m. ewentualnie admin skoryguje postSmile

zakupilem niedawno NWT502 i zalaczam wykresy bez podlaczonych kabli oraz z kablem 50 Ohm pomiedzy We i Wy. zakres 1Mhz-560Mhz.

jak dla mnie to odbiega to od idealu, ale prosilbym o tych ktorzy swoje NWT zbudowali o opinie. czy jako amatorskie urzadzenie jest do przyjecia czy tez 'konstruktor' raczej nie przylozyl sie do tematu.

jesli ktos z was ma NWT502 to prosze o podeslanie swoich wykresow do porownania.

z gory dzieki za ocene i sugestie.
73!
Waldi
İmage İmage

witam kolegow.
dzieki za odpowiedzi na priv i podpowiedzi. zalaczam jeszcze dwie fotki NWT od wewnatrz...
73!Smile
Waldi

.pdf  0dB - bez korekcji matematycznej.pdf (Rozmiar: 14.42 KB / Pobrań: 687)
.pdf  Offen - bez korekcji matematycznej.pdf (Rozmiar: 14.6 KB / Pobrań: 680)


.doc  AktuelleEinstellungen 01102011.doc (Rozmiar: 178.5 KB / Pobrań: 649)

jest mala poprawa - albo sporaSmile

jeden z kolegow podpowiedzial mi odnosnie opcji korekcja matematyczna. otoz byla ona wlaczona a powinna byc wylaczona - zalaczam stosownie wykresy...

tak na wszelki wypadek zalaczam tez pozostale opcje jakie mam wlaczone -w Word.

dzieki wszystkim za info.
serdeczne 73!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2019 15:14 przez SQ8GUO.)
01-10-2011 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #2
RE: NWT502 - prośba o pomoc
Szkoda, że Ci koledzy nie podzielili się tymi radami w wątku, może ktoś by później z tego skorzystał.

--= SWL SP6-01-396 =--
06-10-2011 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 15-06-2011
Post: #3
NWT502 - konfiguracja i kalibracja
witam,
znow odswiezam temat. bede potrzebowal uzywac NWT i chcialem sprawdzic czy moje urzadzenie jest prawidlowo poustawiane i skalibrowane.

Prosilbym kolegow o sprawdzenie moich ustawien w menu LinNWT (konfiguracja) i odpowiadajacych im wykresow:

1. Ustawienia z menu Settings/Options:
a. General Settings
İmage
b. SA1
İmage
c.SA2
İmage
d. Basic Data/Sweep + ustawienia w zakladce Sweepmode wraz z jednorazowym przemiataniem przy "otwartym" WE i WY NWT, freq=1-560MHz
İmage
Wyglada to srednio...
Jakiekolwiek korekcje matematyczne nie zostaly wlaczone.
d. IN i OUT polaczone kablem 50om (ok. 25cm) - zwarte. Te same ustawienia co wyzej [1-560MHz].
İmage
2. Teraz IN i OUT "otarte" i "zamkniete" z dolaczonymi kablami pomiarowymi 50 om [1-560MHz]. Wciaz te same ustawienia (bez korekcji matematycznej).
İmage
İmage
3. I na koniec IN i OUT "otarte" i "zamkniete" z dolaczonymi kablami pomiarowymi 50 om ale w zakresie KF [1-30MHz]. Wciaz te same ustawienia (bez korekcji matematycznej).
İmage
Rosnaca krzywa wraz z czestotliwoscia to zapewne efekt wystajacych kabli pomiarowych. Sa tak krotkie jak to bylo mozliwe.
İmage
Tu linie prosta w zakresie KF, ale czemu jest kilka dB powyzej linii 0dB? Nie powinno byc dokladnie wzdluz linii 0dB?

3. Na koniec, chcialem sie zapytac czy kalibrujecie osobno kazda sade (IN i OUT). Zdaje sie ze mozna uzyc tutaj tlumika 6dB lub nawet tlumikow wewnetrznych NWT.
-Kiedy nalezy je kalibrowac (do jakich pomiarow)?
-Ja ich nie kalibrowalem - czy mozliwe jest ze moj NWT podaje takie a nie inne wykresy bo oba kanaly NWT nie sa skalibrowane?
Szukam informacji, jak ustawic NWT zeby moc zaczac mierzyc np. LPF, BPF, kwarce, SWR anten itp. i zeby miec zaufanie do tych pomiarow.

Ponizej tylko wrzuce pomiar LPF ktory zrobilem na 80m (do 3.6MHz), czesc CW (ktory chcialbym zastosowac do nadajnika QRP CW na 3.5MHz). Moze on potwierdzi czy NWT jest sprawne czy tez potrzeba je skalibrowac.
İmage
İmage
ten sam LPF ale z zalaczonym tlumikiem 10dB z NWT:
İmage
(Tlumik 10dB zalaczylem, bo gdzies tam wyczytalem ze BPFy mierzy sie wlasnie nie na 0dB).
Dorzuce jeszcze schemat:
u mnie kondensatory przy WE i WY to 1nF a te w srodku to 2x1nF a nie 1.8nF jak sugeruje schemat. Cewki zmierzylem mostkiem LCR i tak przesuwalem zwoje by bylo boczne mialy 3uH a ta srodkowa 3.5 (czy 3.6uH - nie pamietam).
İmage


Po ustaleniu czy moj NWT jest OK, wrzuce ten LPF do konsultacji w osobnym poscie.

z gory dziekuje tym, co maja swoje urzadzenia podzieleniem sie informacja, jakie ustawienia wybieraja, do jakich pomiarow, czy i jak kalibruja swoje WE i WY oraz prosze o skomentowanie moich wykresow/ustawien wyzej.

pozdrawiam!
W>

p.s. dobrze zeby Admin przesunal ten post do poddzialu Urzadzenia Pomiarowe. dzieki z gory!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2020 15:08 przez SQ8GUO.)
17-01-2020 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,113
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: NWT502 - prośba o pomoc
Nie da się mierzyć bez skalibrowania sond ! i musi być włączona korekcja matematyczna ! oraz ustawioną właściwa częstotliwość taktowania DDSa. Zmontuj układ pomiarowy, ale nie dolutowuj do układu gorących końcówek sond - tylko po prostu zewrzyj je ze sobą (zlutuj). Sondy powinny być jak najkrótsze i zrobione z jak najgrubszego koncentryka. Kalibracja odbywa się automatycznie - klikasz i masz (różnie w różnych wersjach programu) - potem trzeba parametry kalibracji zapisać na dysku i wybierać podczas następnych pomiarów. Dla różnych sond oddzielne pliki kalibracyjne. Jeszcze trzeba ustawić parametry kalibracji - jeśli coś w nich grzebałeś. A czy masz w tych okienkach dobrze poustawiane, to nie wiem bo mam inną wersje programu.
I jeszcze ... wylutuj te kondensatory, następnie użyj młotka, porozbijaj je na jak najdrobniejszy maczek, potem rozsyp aby poleciały z wiatrem daleko jak najdalej i nigdy więcej takich nie stosuj - może poza blokowaniem wcz. w mało ważnych miejscach. W tym miejscu powinny być mikowe - koszt około 5-15 zł za szt. ale warto zainwestować.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2020 0:20 przez SQ9RFC.)
18-01-2020 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 808
Dołączył: 20-09-2009
Post: #5
RE: NWT502 - prośba o pomoc
Witam.
Dawno temu zbudowałem ten lub podobny NWT i zachował mi się taki plik o kalibracji.
Tu fragment pliku "Rövid útmutató a FUNKAMATEUR automatikus hálózattesztere, az NWT szoftveréhez (WinNWT)
kalibrowanie:
Przed pomiarem pierwszego odbicia FA-NWT musi zostać skalibrowany do pomiarów transmisji jak opisano powyżej (tylko logarytmiczny sygnał wejściowy). Teraz podłącz sondę odbiciową, jak opisano powyżej, a jeśli nie zostało to jeszcze zrobione, wybierz sondę 1, wybierając sondę logarytmiczną defsonde1.hfm w menu Wobbeln lub tryb SWV w chwiejnym arkuszu, kliknij na nią powyżej menu, a następnie przejdź do punktu uwierzytelniania kanału 1, jak pokazano na rysunku 8. Oprogramowanie monituje o pozostawienie otwartej głowicy reflektora, co oznacza, że ​​tuleja wejściowa X pozostaje bez okablowania.
Teraz NWT rejestruje zmierzone wartości, a następnie monituje o ich zapisanie.
Zaleca się zachowanie zalecanej standardowej nazwy pliku defsonde1.hfm. Kolejne pytanie dotyczy tego, czy chcesz zastąpić stary plik o tej samej nazwie. Odpowiedź brzmi JA (tak). Nie martw się, dane kalibracyjne, które już zdefiniowałeś, zostaną zapisane w innym miejscu w tym pliku do pomiarów transmisji.

To jest oczywiście fragment całego opisu uruchamiania.
Może się przyda

.pdf  nwt_start.pdf (Rozmiar: 1.46 MB / Pobrań: 110)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2020 7:36 przez SP6AUO.)
18-01-2020 7:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 15-06-2011
Post: #6
RE: NWT502 - prośba o pomoc
witam,

przy okazji wrzuce info ktore mam od wykonawcy urzadzenia (moze komus sie przyda) i tymi ustawieniami sie sugeruje:
1. Poczatkowe ustawienia NWT - wg screena ponizej "Parameterwerte eintragen":

.pdf  Der NWT-502.pdf (Rozmiar: 858.13 KB / Pobrań: 74)
Dokladnie tak mam jak autor zaleca. Jurek mowi zeby wlaczyc korekcje matematyczna. Poprobowalem ponownie z i bez korekcji matematycznej ale nie zauwazylem jakiejkolwiek poprawy. Bardziej sie skupie na kalibracji defsonde1 i zobacze.
Moze skupie sie na przemiataniu do 200MHz tak jak jest to widze na zdjeciach z manuala (po od 185MHz zaczynaja sie "krzaki" a nie wykres liniowy).
İmage - Otwarte z korekcja czy bez wykres wyglada tak samo.
Tak samo zamkniete (przy 230Mhz wykres zbiega sie z linia odB):
İmage

Przy okazji:
Moj NWT jak widac ma wewnetrzne tlumiki od kilku dB do 50dB, ale ponoc lepiej kalibracje przeprowadzic z zewnetrznym tlumikiem. Do kalibracji jeszcze wroce.
Ponizej tytulu "Inbetriebnahme" sa pokazane jak maja wygladac ustawienia w trypie przemiatania (wobbeln, sweep). Mam dokladnie tak samo.

2. Inne przydatne informacje, tj. jak robic pomiary np. czyms co nazywaja Reflexionsmesskopf (do pomiaru SWR anten).

.pdf  Anwendung_NWT.pdf (Rozmiar: 1.33 MB / Pobrań: 79)

.pdf  BX-066.pdf (Rozmiar: 401.79 KB / Pobrań: 204) - Pomiary tym Reflexionsmesskopf z ukladem TDC-10-1

.pdf  Optimierung Reflexionsmesskopf.pdf (Rozmiar: 493.89 KB / Pobrań: 96) - Jak usprawnic te przystawke do pomiaru SWR (Reflexionsmesskopf).
Pomiar mojego End-Feda, ktory sie zgadza z pomiarami Max6:

İmage wobbeln do 30MHz
İmage SWR do 30MHz


.pdf  Softwarebeschreibungv2xx.pdf (Rozmiar: 737.25 KB / Pobrań: 88) - opis softu

ok, na dzis moze tyle. jest pozno. Myslalem ze uda sie odniesc do Waszych maili Andrzeju i Jurku.

p.s.[/b]Jurek[b],
jeszcze prosba o wyjasnienie:
Cytat:Zmontuj układ pomiarowy, ale nie dolutowuj do układu gorących końcówek sond - tylko po prostu zewrzyj je ze sobą (zlutuj).
O jaki uklad pomiarowy chodzi?
Czy chodzi o pomiar impedancji WE/WY (cz maja po 50 om?).

Bede czytal jak zrobic kalibracje sondy logarytmicznej i sprobuje (takze wg opisu Andrzeja).
dzieki Panowie. dobrej nocy!
W>

p.s. mam jeszcze cala ksiazke w pdf po niemiecku jak mierzyc NWT ("HF-Messunge mit dem NWT.pdf"), ale tu na forum jest ogranicznie do 16MB a plik ma 47MB. zaden kompresor tego nie chce scisnac do takiego romziaru. a szkoda. moze ktos by skorzystal (w razie czega na email moge podeslac).


Załączone pliki Miniatury
İmage
19-01-2020 2:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,113
Dołączył: 02-07-2010
Post: #7
RE: NWT502 - prośba o pomoc
Późno bądzie o 5 nad ranem :-)

Układ pomiarowy to Twój filtr.

Całkiem nie rozumiem po co komplikujesz proste sprawy.
Prawdopodobnie nie rozumiesz jak działa ten wobuloskop, a od tego trzeba zacząć.
A działa banalnie prosto... na swoje wyjście wobuloskop wyprowadza sygnał sinusoidalne o określonej częstotliwości. Ten sygnał podłączasz jedną sondą na wejście badanego układu - w Twoim przypadku na wejście filtru - z drugiej strony z wyjścia tego filtru sygnał inną sondą podłączasz na wejście wobuloskopu. Tam jest mierzone napięcie tego sygnału. Następnie podawany jest sinus o innej częstotliwości - znów mierzony i tak dalej. Pomiary są są za każdym razem przetwarzane i zapamiętywane przez mikroprocesor.

Ale !!! aby można było coś z tym zrobić musimy znać napięcie które jest podawane przed filtrem tak ? Jak zmierzyć napięcie przed filtrem ? robi się to w procesie kalibracji gdy sondy są zwarte . Układ pomiarowy który jest na wejściu wobuloskopu - mierzy napięcie które jest na wyjściu wobuloskopu bo sondy są zwarte. Zapamiętuje to sobie na stałe, a potem z tego korzysta. Korzysta tylko pod warunkiem że na to korzystanie zezwolisz włączając korekcję matematyczną. Korekcja matematyczna to jest właśnie to !!!! Bez korekcji ten przyrząd nic nie mierzy!!! ... Następnie podczas kalibracji mierzone jest napięcie z załączonym tłumikiem 40dB. Wydedukuj po co :-) Kalibrację przeprowadza się tak prosto, że opłaca się ją robić za każdym razem gdy mierzysz coś nowego, bo przy okazji kalibracji uwzględnisz błąd jaki wprowadzają sondy i układ mierzony.

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2020 4:44 przez SQ9RFC.)
19-01-2020 4:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 15-06-2011
Post: #8
Wink RE: NWT502 - prośba o pomoc
czesc Andrzej, Jurek,

ok, siadlem do tematu i wyprobowalem pdf Andrzeja i info Jurka. Kumulacja "wiedzy" zaowocowala poprawna kalibracja sondy logarytmicznej AD8307intern zwana HF-Ausgang (czyli OUT).

Linia na 0dB jest rowniusienka!! Jest to faktycznie wynikiem wlaczenia korekcji matematycznej (ja wlaczylem ja w dwoch miejscach tj. w menu Sweep i tez zaznaczony jest "Match. Corr Channel1" - wszystkie ustawienia pokazane sa na zrzutach ponizej).
İmage - wykresy od 0dB do -50dB (zwarte IN i OUT)
İmage - wybrane ustawienia NWT502 (zwarte IN i OUT)
İmage - otwarty

Martwi mnie ze wykresy dla 10dB do 50dB nie odzwierciedlaja tych wartosci na skali.
Co moze byc tego przyczyna?

Tak zauwazylem ze przekazniki czesto sie nie wlaczaja. Trzeba wracac do 0dB i potem dopiero wybierac raz czy wiecej razy by wybrany tlumik wewnetrzny zostal wlaczony (tj. ustawienie "Attenuation" zachowalo jego wartosc i wykres nieco opadl).

Pytanie juz o same pomiary:
- do jakich pomiarow moge uzywac tej kalibracji?
Do pomiarow obwodow wejsciowych, wyjsciowych itp.
Do pomiarow anten, filtrow kwarcowych?
Czy jesli dolacze jakas przystawke, to musze ponownie skalibrowac NWT?
np. do pomiaru anten uzywam te przystawke Reflexionsmesskopf. Czy musze najpierw kalibracji dokonac z przystawka gdzie jej WE tj. gniazdo BNC do ktorej dolaczam antene, bedzie zwarte terminatorem 50 om? I potem juz mierze SWR anteny?
Czy tez moze wszystko jest prostsze i po mojej obecnej kalibracji nie potrzebuje nowych kalibracji z dolaczonymi przystawkami, przewodami?

dzieki serdeczne za cierpliwosc i wiedze.
moje corcie przysylaja ponizszeSmile:
http://sp-hm.pl/images/smilies/angel.gif
http://sp-hm.pl/images/smilies/heart.gif
25-01-2020 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości