Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 5 Głosów - 2.6 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mini Yes 2010 UT0IS
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #21
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
SQ2RH - dobrze wiesz że samemu się nie jest w stanie dosłownie wszytko przetestować - testowaine to jedna z cięższych prac :-) i trzeba umieć problem opisać jako sekwencje czynności ktróa potrafi wywołac ustalony błąd/wadę. Napewno twoje uwagi przyczynia się do do ulepszenia tej wersji. Ale oczywiście uwagi w wersji "nie działa" i koniec uwagi są - jak ustaliliśmy nic nie wnoszące i mam nadzieję że ten typ "merytoryczności" mamy już za sobą.

Jedną z fajniejszych realizacji 3.16 w wersji pięciopasmowego TRX jest wersja SQ9GL którz w całości zmieściła się w obudowie typowego zasilacza od PC

İmage

w którym pełna klawiatura jest na malutkich switchach i naprawdę ciężko wykonać mniejszą.

W temacie 4 klawiszy + dodatkwo pełnych 16 - też w wielu miejscach pisalem:
- 4 klawisze sa obowiązkowe
- ulubione klawisze RIT BAND MODE i inne montujemy tam gdzie nam podpowiada ergonomia ( przy VFO itp )
- pełna klawiatura nie musi być montowana - a wręcz można ja dołączać jako zewnętrzna do złącza akcesorii :-)

Na wypady mamy radio okrojone - a w domu możemy cieszyć się z pełnej funkcjonalności.

SP9LAP - funkcja sterowania pasm lub odczytu pasm w kodzie BCD jest w standardzie juz w pierwotnej wersji.

Jedna funkcja z która jest problem napewno - to tryb bezpośredniego nadawania CW w trybie klucza elektronowego - ale na to wpadła dotychczas tylko jedna osoba :-)

Osoba która chyba wykonała najwięcej wszelakich testów i zgłosiła najwięcej uwag do tego VFO jest Rysio SP4MSU. Współpraca via GG i testowanie nowych wersji z Rysiem było chyba najbardziej intensywne. Potrafił dokładnie wskazać problem i go opisac co pozwalało na czyszczenie błędów. Także SQ8Z pomógł mi czyścić baborki przy kolejnych udoskonaleniach tego niedoskonałego VFO.

Mam nadzieję że versja V4 znajdzie zastosowanie w MiniYes integrowanym przez SQ8Z z różnych klocków - a moja praca komuś na coś się przyda.

//sq2rh - zaraz zajrze na to pasmo i USB i klikne po klawiszach //
25-08-2011 23:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 288
Dołączył: 21-10-2010
Post: #22
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
WItam kolegow :-)
jako ze i ja przylozylem kiedys reki do propagowania DDS DJ4JAL/SP3SWJ/SQ9MER . bawiac sie w ukladanie sciezek na PCB do spolki z Jarkiem, co wspominam niebywale sympatycznie , osmiele sie nie zgodzic z opinia kolegi SQ2RH i wskazac na pewne niedomowienia i drobne przeklamania.
Otoz jak mozliwym jest wedlug kolegi aby ten sam soft v.3.16 podobno wadliwy, obarczony takim mnostwem bledow ze trudno je spamietac pracowal poprawnie w conajmnie kilkudziesieciu ukladach tej syntezy???
Biorac pod uwage ze moze cos przeoczylem ( nikt wszakrze nie jest nieomylny) podpialem dzis po poludniu cztery takie uklady:
1. sterownik AT89S52 DIP40, FLCK 125MHz, AD9850, impulsator silnik krokowy, klawiatura 16 klawiszowa.
2. sterownik AT89S52 TQFP 44, FLCK 160MHz, AD9851 reszta jak wyzej
3. sterownik AT89S52 TQFP44, FLCK 32MHz x6 , AD9851 reszta jak poprzednio
4. sterownik AT89S52 TQFP44, FLCK 80MHzx5 , AD9951 reszta jak wyzej
w tym ostatnim przypadku oczywiscie soft v.4 .

Jakosci sygnalu na wyjsciu DDS nie musialem sprawdzac, bo przy uruchomieniu ustawilem wszystko jak nalezy :-)
Skoncentrowalem sie na przetestowaniu wszystkichh funkcji konfrontujac to oczywiscie z sygnalem wyjsciowym, czestotliwosc na wyjsciu.
I jakiez jest moje zdumienie.... bez wzgledu na to czy mam do czynienia z wsadem v3.16 czy v4, bez wzgledu na to czy pracuje z AD9850 czy AD9851 czy tez AD9951 wszystko dziala jak nalezy :-).
Poniewaz nie uznaje cudow i dzialania sil nadprzyrodzonych, uwzgledniajac tylko co jakis czas prawa Murphiego, usiadlem i zastanowilem sie na czym tak naprade moze polegac blad.
Wykonujac DDS w wersji wspomnianej ( o innych nie mowie choc wiele z tego dotyczy rownierz innych wykonan - praw fizyki nie przeskoczymy), musimy spelnic podstawowe wrunki techniczne a mianowicie uwzglednic to ze mamy do czynienia z ukladem z jednej strony "cyfrowym" z drugiej zas "analogowym", musimy pamietac ze nawet to co trudno zakwalifikowac w dzialaniu tej konstrukcji jako w.cz. , tez stanowic bedzie pewien problem z racj na charakter impulsow wysylanych w roznych kierunkach i w wielu miejscach jednpoczesnie.
Dlatego tez aby uiknac problemow i nie zdiziwc sie przy uruchamianiu, musimy zadbac o to aby:
1. polaczenie miedzy PCB sterownika a wyswietlaczem LCD bylo jak najkrotsze , a jesli to tylko mozliwe LCD montujemy na goldpinach bezposrednio do PCB sterownika.
2. podlaczenie impulsatora , wykonac przewodami w ekranie.
3. jako przyciskow w klawiaturze ( i nie wazne czy 4 czy 16) nie stosowac demobilum, a juz napewno nie przelacznikow typu ISOSTAT !!!!
Kolejna sprawa jest zastosowanie sie do rad zamieszczonych na www u SP3SWJ i poblokowanie wszelkich mozliwych pinow we/wy kondensatorami do masy.
Na nieprawidlowa prace omawianego DDS'a moze miec rowniez wplyw zle dopasowane, lub niedokonczone wyjscie z DDS'a :-).
Nie chcac zabierac i czasu i miejsca ponad miare, nie bede pisal i tlumaczyl co i dlaczego bo to w sumie oczywiste ( tylko czasem sie nam zapomni).

Kolejna wada wedlug kolegi to 16 a nie 4 klawiszowa klawiatura, i tu mamy kolejne nieporozumienie, otoz SP3SWJ tak wykobinowal logike sterowania ze mozemy podlaczyc tylko 4 CZTERY przyciski i sterowac tego DDS jak oryginale DJ4JAL, a mozemy tez podpiac 16 klawiszy i wtedy mamy pelne sterowanie.
Na koniec dodac powinienem ze wszystko o czym tu pislaem juz napisano.... na stonach www Jarka SP3SWJ :-').
Pozdrawiam serdecznie
vy 73!
Krzysztof SQ8Z

İmage İmage İmage

a tak jak powyzej wyglada , poprawnie zmontowana , uruchomiona i bezblednie pracujaca synteza DDS :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2011 11:17 przez SQ8Z.)
26-08-2011 0:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 03-05-2010
Post: #23
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
Jarek i Krzysztof,
miło słyszeć, że u Was wszystko działa bez problemu, błędy o których już wspomniałem oraz coś jeszcze nie pamiętam teraz,
postaram się jeszcze raz przetestować i Wam przedstawić, bo to wydaje się dość ciekawe.
Kol. Krzysztofie, dlaczego sądzisz, że to co widzaieś na mojej starej stronie WWW to ta synteza na której odbywały się testy wersji 3.16?
No to jesteś w błędzie. To co widać na stronie WWW to jedna z pierwszych wersji tej syntezy, którą wykonałem i miała służyć tylko
do testowania funkcjonalności syntezy wg DL4JAL.
Ja testowałem wer. 3.16 na MiniYesie zbudowanym, zmodyfikowanym i uruchomionym przez Heńka SP2JQR, miałem to urządzenie u siebie właśnie do testów i m.in. sprawdzenia co może być przyczyną tych błędów w funkcjonowaniu syntezy.
Teraz to radio jest u tzw. mechanika, który robi do tego radia nową obudowę i front panel, więc będę musiał trochę zaczekać, aby powtórzyć testy.
Nigdzie wcześniej nie odnosiłem się do jakości syngału, więc czemu to podnosisz.
Nigdzie też nie napisałem wcześniej, że 10 czy 16 klawiszy to dysfunkcja tej syntezy, więc czemu to podnosisz? Dla jednego 16 dla innego 4 klawisze jest idelanym rozwiazaniem i niech tak zostanie.

Jarek, zgadzam się z Twoją opiną, że testy to dość trudny etap i pamiętam, jak mnie namawaiłeś w 2005 roku, aby dołączyć do Waszego teamu właśnie po to, aby testować DDS'a i zrobić do niego pełną nową dokumentację, bo nie było za bardzo chętnych.
Chyba też pamietasz a jeśli nie to znajdziesz w swoich archiwach, że to ja Ciebie namawiałem do tego, aby Twoje kolejne wersje jakie by nie były, ale jeśli bazują na DL4JAL'u były kompatybilne w dół właśnie do czterech klawiszy, bo niektórym to się właśnie podoba.
Miło widzieć, że jest to podtrzymane w wersji 3.16 oraz 4.0.
Więc panowie zamiast się ucieszyć, że ktoś coś jeszcze znalazł w tym projekcie i może wspólnymi siłami dojdziemy co to jest
i jak to skorygować Wy odbieracie to co napisałem tylko jako bezpodstawną krytykę i narzekanie, a przecież wyraźnie do podkreśliłem "nie chcę tutaj krytykować".
Dalszą dyskusję jeśli w tej formie i tonie proponuję przenieść na PRV lub do innego działu np. HydePark'u.

73 de Roman
26-08-2011 1:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #24
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
(26-08-2011 2:40)sq8z napisał(a):  ...
Jesli synteza zle pracowala..... to ostatnim miejscem gdzie sie szuka zlej reakcji na komendy z klawiatury .... jest soft :-).
...

no nie....... zawsze trzeba szukać błędu w sofcie :-) nawet jak nam sie wydaje że go nie ma. Bo ja nie twierdzę że go nie ma !

SQ2RH - musiał bym sięgnąć do jeszcze starszych emaili ... ale nie przypominam sobie by od 2007 roku SP2JQR pisał do mnie z jakimikolwiek pytaniami o ten model VFO 3.16 (w innych tematach mailowaliśmy kilka razy) .... Moim zdaniem wszelkie błędy z oprogramowaniem należy chyba w pierwszej kolejności rozwiązywać z jego autorem :-) .... Co do czterech klawiszy - jak widzisz ja słucham opinii i porad i to nie tylko twoje było "życzenie" by była kompatybilność - ale więcej ludzi to samo też zgłaszało - a ponadto nakazywała to pewna logika - by można było zastosować tą wersję w dowolnym starym wykonaniu :-). Tobie też dziękuje za wsparcie i podziękuję każdemu co do tego dołożył jakąkolwiek pomoc. Robiłem to wielokrotnie i zawsze (z tego linku tajemniczy Zdzisław.jr. to SQ9MER to dla niewtajemniczonych..... :-)


Odnalazłem linka do jeszcze jednego wykonania 3.16 z małą klawiaturą w wersji SP3LFM

i tutaj juz widać naocznie różnicę między gabarytem kalwiatur - widać też jak Stasiu rozwiązał problem dekodera BCD
İmage

... Jak mi się zebrało na wspominki... to tak informacyjnie napomknę że przeróbki DL4JAL robiłem po kontakcie mailowym z DL4JAL który to podesłał mi komplet plików z kompilatorem i plikiem BAT do kompilowania wszystkiego w komplecie z "błogosłąwieństwem" i jeśli obecny etap prac pod tytułem (wymyslam od ręki)

"Integracja MiniYes z filtrami z TO3DSP z Dl4JAL z...... (+ inni dawcy organów) "

... dojdzie do skutku to zapewne też wyślę że synteza na bazie DL4JAL jest wiecznie żywa i można nia już straszyć małe dzieci...

IdeaIdea To może nazwać TRXa którego buduje SQ8Z ... "FRANKENSZTAIN" Big Grin

==========
PS. właśnie zerknąłem do katalogu z kompilatorem - "imiennych" programów z powitaniem własnym znakiem wygenerowałem około 50 sztuk.. jedynym warunkiem było podesłanie emailem zdjęcia TRXa z VFO lub conajmniej foto pospawanego VFO... także jakoś mnie nie zasypała lawina z opisami błędów... a każdemu starałem się pomóc rozwiązać problem jeśli z takowym się do mnie zwrócił.Cool
26-08-2011 12:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 288
Dołączył: 21-10-2010
Post: #25
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
Dzieki Jarek :-) , tego FRANKA _ STEINA to trzeba by bylo uzgodnic z Autorem, wszak podstawa jest UT0IS :-).
Bledu szukac w sofcie.... :-), ja narzekalem ze testowy soft na AD9951 jest niestabilny ( wskazania na LCD czasem szaleja) i.... wina lezala po stronie przyciskow , demobil z jakiejs kopiarki, no przeciez cudow nie ma , jak styk trzeszczy to czego sie spodziewac?
Problem zawieszania... opisywal SP4HKQ... przy okazji Husara, sa to problemy dla mnie nie znane, poniewaz nie stosuje ryzykownych kablowych polaczen a wrecz przeciwnie unikam na ile sie da.

na foto: nieszczesna trzeszczaca klawiatura

İmage
Witam, Jarku kolejny przyklad na wykorzystanie DDS i klawiatury, co prawda w przerwanej realizacji MY SMD CW, jako TRX 9 band QRP :-).
Szybka domowa robota, wydruk b/w i laminarka HI!
Wykorzystany DDS na starej wersji PCB ( poczatki walki Z DJ4JAL).
Odlozony na polke w zwiazku z UT0IS wersja HI.
wymiary obudowy szer 25cm, wys. 8 cm gleb. 24cm
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2011 13:38 przez SQ8Z.)
26-08-2011 13:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LAP Offline
Jarek
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 15-03-2010
Post: #26
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
(26-08-2011 0:07)sq8z napisał(a):  Na koniec zwroce uwage na pewna niescislosc z ktorej powstaje nam przeklamanie. Otoz "otwarte menu" i mozliwosc popelnienia bledu to nie wada softu tylko realizacja zalozenia. Dochodzac do wniosku ze uklad ten to nie kuchenbka mikrofalowa i jest przeznaczony dla ludzi o pewnym okreslonym stopniu wiedzy technicznej autorzy nie napisali przyslowiowego: "nie suszyc kota w kuchence mikrofalowej".

Ja uważam jednak że do takich parametrów jak np. wpisana wartość p.cz. ustawienia pilotów itp., nie powinno być dostępu z menu użytkownika. Przed urządzeniem mogą przecież usiąść np osoby "mniej świadome", dzieci itp...

Nawet w urządzeniach adresowanych do profesjonalistów istnieje coś takiego jak menu serwisowe.
26-08-2011 17:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 288
Dołączył: 21-10-2010
Post: #27
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
1. ponowne ustawienie wlasciwych czestotliwosci posrednich i sposobu mieszania od gory czy od dolu to roboty na 3 minuty ...wiec gdzie problem?
2. nalezaloby dikladniej i uwazniej poczytac o sofcie, wtedy zobaczymy ze mamy mozliwosc wpisania nawet w otwartym pliku hex, takich parametrow jak:
poczatki i konce pasm, czestotliwosci tzw.startowe na lazdym pasmie, czestotliwosci posrednie i oczywiscie precyzyjna czestotliwosc zastosowanego generatora FCLK , te ostatnia czynnosc nalezy bezwzglednie wykonac bo nasz DDS bedzie przeklamywal czestotliwosc im wyzsze pasmo tym wiecej HI.
Jesli juz w edytorze wpiszemy sobie to co wymienilem, to w przypadku ingerencji w menu osoby niepowolanej, jak gosposia, dziecko..... przywracamy wlasciwe ustawienia resetujac eeprom :-) i trwac bedzie 20 sekund :-),,,, nadal nie widze gdzie problem...???
pozdrawiam

SQ8Z
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2011 11:23 przez SQ8Z.)
26-08-2011 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 21-09-2009
Post: #28
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
Panowie lubię czytać ten wątek ale zaczynają mnie wkurzać głupie przepychanki synteza DL4JALjest ok modyfikacja Jarka jest też ok nie pasuje mi 10 klawiszu i soft Jarka to trudno ląduje soft DL4JAL a jeżeli jestem wymagającym podpinam co chce pll vfo vco kwarc nawet mikrofale. Wczasy komórek nawet na pasmie głupieją: od mnie z Taurusa z kawałku druta na ziemni się oczekuje sygnału 9+30 dB jakością Q5( +HiFi z RDS) i nie którym przeszkadza że mam za dużo barytonu w glosie Paranoja
Na końcu to jest hobby i moja sprawa czy nadaje na jednym tranzystorku z mic węglowym w emiterze i odbieram na detektorze diodowym ale mnie słuchać na pasmie i to się liczy
pozdrawiam SQ6IYY

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
26-08-2011 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #29
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
SP9LAP - >>>
1. VFO można uruchomić na domyślnych nastawach
2. po całkowitym ustawieniu i przetestowaniu radia przepisujemy nastawy na kartkę
3. nanosimy poprawki na plik HEX - stosownie do naszego radia - naszej pcz i naszych preferencji (zakresy pasm)
4. programujemy scalak bez wyjmowania go z podstawki

Każdorazowo jak coś pogrzebiemy w radiu uruchamiamy funkcje jak z reklamy PLUSa "Sory memory jedyneczke z przoodu trzeba wymazać" - czyli tak na poważnie - naciskamy MEMORY i włączamy zasilanie i 20 sekund - synteza nastawiona "fabrycznie" czyli dokładnie pod nasze radio.

W wersji "2.xx" było właśnie menu serwisowe power-ON, ale w wersji 3.. nie można było tego dodać z powodu braku pamięci procka - procek jest zapchany programem maksymalnie i niestety pewne funkcje typu wobuloskop też "wyleciały". Zreszta w menu seriwsowym trzeba by naprawdę tylko schować trzy funkcje... a to za mało tracić pamięć.

Zresztą dzięki temu że mamy pełną klawiaturę i bezpośrtedni dostęp do funkcję prawie nie ma potrzeby zaglądania do menu - no chyba tylko żeby sobie pokręcić BFO w radiu z VFO+BFO na DDS.

Dlatego pełna kompatybilność VFO ... by każdy mógł sobie wybrać wersję jaka mu się podoba... nikt nig=kogo nie zmusza do 3.16 czy 4.0.
26-08-2011 21:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,226
Dołączył: 23-08-2009
Post: #30
RE: Mini Yes 2010 UT0IS
Cześć
Widzę, że powstało dużo zamieszania, zupełnie niepotrzebnie.
MiniYes jest specyficzną konstrukcją odróżniającą się od innych typowych TRXów.
Podstawowa płytka tego TRXa posiada tylko jeden generator BFO, tylko dla jednej wstęgi. Stosując odpowiedni plan przemiany częstotliwości polegający na tym, że na jednych pasmach do częstotliwości VFO dodaje się częstotliwość pośrednią a na innych odejmuje uzyskujemy bez problemu właściwą wstęgę na odpowiednim paśmie. Napisałem o tym w swojej instrukcji.
Stosując syntezę DL4JAL/SP2SWJ - odpowiedni plan przemiany ustawiamy wpisując w odpowiednie menu zero lub jeden - szczegóły zobaczcie w instrukcjach do tej syntezy.
W ten sposób uzyskuje się właściwą wstęgę na właściwym paśmie, ale bez możliwości zmiany na przeciwną wstęgę.
Nie jest w tym wypadku potrzebny przełącznik wstęg. Jęśli radio nie posiada emisji CW to ten przełącznik tym bardziej nie jest potrzebny.
Synteza DL4JAL/SP2SWJ posiada jednak możliwość odczytu wstęgi z przełącznika wstęg i wyświetlania tego na wyświetlaczu.
Postanowiłem więc wykorzystać tą możliwość i nie mieć jedynie na wyświetlaczu CW lub MHz, tylko w zależności od pasma LSB lub USB.
Aby to uzyskać zdekodowałem bity sterujące przełącznikiem pasm i przekodowałem na bity sterujące wyświetlaniem rodzaju emisji.
Bity sterujące rodzajem emisji w mojej wersji MiniYesa są więc sterowane nie z przełącznika emisji, tylko z prostego transkodera.
Po wykonaniu układu okazało się jednak, że w tej wersji sterowania synteza DL4JAL/SP2SWJ zaczęła pracować niestabilnie - układ sterowania wyświetlaniem emisji zaczął się zawieszać chociaż cała reszta pracowała poprawnie. Dzieje się tak przy przejściu z pasma na pasmo, ale nie za każdym razem.

Ten transkoder zrobiłem w tym roku tuż przed swoim urlopem i przekazałem radio do testów dla kolegi SQ2RH, który następnie je przekazał dla prawdziwego mechanika artysty, aby zrobił do niego nową piękniejszą maskownicę na płytę czołową.

Przyznaję się więc bez bicia, że prawdopodobnie jestem pierwotną przyczyną całego zamieszania.
Jak radio wróci do mnie (nie omieszkam zrobić zdjęcia z nową mordą) popracuję nad tym problemem i znajdę lekarstwo.
Prawdopodobnie podczas przełączania pasm powstają stany nieustalone, które poprzez transkoder przedostają się na wejścia programujące rodzajem emisji. Problem najprawdopodobniej da się rozwiązać w bardzo prosty sposób wprowadzając do układu niewielkie opóźnienie za pomocą większej wartości kondensatorów blokujących lub prostych układów RC.
Napiszę o tym jak to zrobię po powrocie radia. Ostatecznością jest możliwość wprowadzenia opóźnienia w odczycie bitów sterujących wstęgami, ale wtedy to uśmiechnę się do Balinusa lub Jarka. Może być to jednak bardzo trudne ze względu na brak miejsca w pamięci procesora. Jeśli nie uda mi się tego zrobić to zadowolę się wyświetlaniem tylko MHz - w końcu to nie taki wielki problem.
A może ktoś już ma działające rozwiązanie?
28-08-2011 9:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości