Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SPHM DDS
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #71
RE: Synteza SPHM DDS
Zrobiłem procedurę kalibracji touch panela na 3 punkty, prosty wariant oparty na liniowym skalowaniu. Trzeci punkt na przyszłość dla korekty geometrii. Współczynniki kalibracji zapisywane w pamięci EEPROM. Pomiary z przetwornika AD7843 uśredniane i filtrowane co widać po grubości kresek i braku "szumu" w otoczeniu grafiki.
Na tym etapie prac nad syntezą możliwości panela po jego poprawnej kalibracji są wystarczająco dobre aby poprawnie wykrywać i interpretować klawisze funkcyjne.

Na zdjęciu przykładowy ekran narysowany procedurą TFT_paint (śledzenie miejsca dotyku panela). ATxmega64, 32MHz, SPI 250kHz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
03-05-2012 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #72
RE: Synteza SPHM DDS
Mam pytanie czy do obsługi tej syntezy będzie tylko ekran dotykowy czy jeszcze jakaś klawiatura ?
I drugie, jaki układ DDS będzie zastosowany do tej syntezy ?
05-05-2012 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #73
RE: Synteza SPHM DDS
Na tym etapie opracowania sterownika syntezy bazuję wyłącznie na panelu dotykowym. Wyświetlacz mimo znacznych rozmiarów nie daje takiej wygody obsługi jak na tabletach 7 czy 10 calowych. Synteza raczej nie będzie miała typowej klawiatury 3x4. Aby poprawić szybkość i wygodę sterowania, szczególnie podczas zawodów myślałem o kilku tradycyjnych klawiszach w okolicy gałki VFO. Chętnie poznam opinie Kolegów jakie funkcje miałyby one obsługiwać (LOCK, RIT, FAST, Band+, Band-, ??).

W pierwszej wersji synteza miała sterować układami AD9951. Ostatnio jednak coraz poważniej myślę o zastosowaniu w pierwszej kolejności układu Si570.

73 Adam
05-05-2012 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #74
RE: Synteza SPHM DDS
Dziękuję za szybką odpowiedz. Kilka dodatkowych klawiszy przy gałce na pewno usprawni obsługę syntezy. Ja dodatkowo chętnie miałbym tam jeszcze klawisz REVERS dla CW oraz SPLIT. Przy takim zestawie klawiszy miałbym najczęściej używane funkcje pod jedną ręką. Rozumiem, że funkcje na klawiszach będą nadal dostępne na ekranie dotykowym gdyby ktoś ze względu np. na miejsce nie chciał mieć w radiu tradycyjnych klawiszy.

Zastosowanie generatora Si570 ucieszy kolegów budujących homodyny, gorzej z konstrukcjami na klasycznych mieszaczach. A może w przyszłości uniwersalne oprogramowanie z wyborem rodzaju układu syntezy ?
06-05-2012 7:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #75
RE: Synteza SPHM DDS
Dlaczego tylko budujących homodyny? Spójrz Józefie na K3, CDG2000 mieszacz cyfrowy to norma w nowoczesnym radiu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012 7:32 przez SQ4AVS.)
06-05-2012 7:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #76
RE: Synteza SPHM DDS
Rafał, masz skłonność do przekręcania moich wypowiedzi.

Przeczytaj jeszcze raz mój post, nie napisałem że TYLKO dla budujących homodyny ! Pytałem co z konstrukcjami na klasycznych mieszaczach, mieszacze w K3, CGD2000, PICaStar to mieszacze cyfrowe a to zupełnie inna bajka.
Chcesz sterować mieszacz klasyczny sygnałem prostokątnym ?

PS.
Nadal czekam w wątku Piligrima na podanie przez Ciebie konkretnej wartości (przedziału) rezystancji na wejściu pierwszego wzmacniacza po mieszaczu, podania żródłowej publikacji lub po prostu napisania "nie mam pojęcia".
06-05-2012 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #77
RE: Synteza SPHM DDS
Józefie przejrzyj sobie kartę katalogową np. AD831 tzw. klasyczny mieszacz i to o dobrych parametrach -zobacz co tam jest na torze LO -limiting amplifier jak myślisz co oni robi? Co się stanie jak poddasz sinus jego działaniu i w jaki specjalny sposób będzie się to różnić od widma SI570?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012 8:30 przez SQ4AVS.)
06-05-2012 8:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 995
Dołączył: 28-06-2009
Post: #78
RE: Synteza SPHM DDS
Klasyczny SBL-1 też działa z SI570 w wersji CMOS z trafo 4:1. Sprawdziłem z powodzeniem.
06-05-2012 8:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,109
Dołączył: 29-01-2010
Post: #79
RE: Synteza SPHM DDS
Bo diody też działają jako ogranicznik ;-) Ja w swoim analizatorze widma też 2 mieszacz sterowałem z generatora TTL.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012 8:52 przez SQ4AVS.)
06-05-2012 8:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #80
RE: Synteza SPHM DDS
Dodatkowe, tradycyjne klawisze sterujące umieszczone w otoczeniu gałki do przestrajania będą pracowały równolegle z klawiszami dotykowymi na wyświetlaczu. Obsługę klawiszy zrobię na jednym przetworniku ADC aby nie tracić pinów procesora. Przy tej metodzie bez problemu możemy uzyskać 10...16 klawiszy sterujących. Rzeczywiście klawisze REVERS i SPLIT też dobrze mieć blisko gałki. Idealnie byłoby zaimplementować możliwość kojarzenia dowolnej funkcji obsługowej syntezy z dowolnym klawiszem wg. uznania operatora. Teoretycznie wszystko jest do zrobienia tylko ten brak wolnego czasu !

Z obsługą innych układów np. AD9851, AD9951 nie ma najmniejszego problemu, stosowne oprogramowanie zrobiłem przy okazji uruchamiania przestrajanego BFO do Husara. Jeśli wystarczy miejsca na program pomyślę nad możliwością wyboru układu syntezy.
Aktualnie kończę moduł konfiguracji syntezy (ustawianie mnożnika, offsetów dla pośredniej, generatora syntezy). Przykładowy ekran konfiguracyjny na zdjęciu.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
06-05-2012 19:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości