Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pixie
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 26-09-2013
Post: #11
RE: Pixie
Odświeżę wątek - pytanie dla wielu śmieszne, ale to moje pierwsze kroki w układach radiowych. Zmontowałem sobie Pixie, działa na kwarcu 3,579 MHz, ale chciałbym oprzeć je na DDSie (zrobiłem już cały działający moduł).

Na wyjściu DDS (AD9850) mam sygnał sinusoidalny, ale nie do końca wiem jak wpuścić go do układu zasmiast kwarcu: http://www.qsl.net/we6w/projects/pixie2.gif

Czy ktoś mógłby mi doradzić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2013 18:32 przez SQ3SWF.)
23-12-2013 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,092
Dołączył: 02-07-2010
Post: #12
RE: Pixie
Wywal wszystko co jest po lewej stronie kondensatora c3 i podłącz do niego DDS :-) Będziesz miał hulajnogą podpiętą pod silnik odrzutowca :-)

73 JERZY SQ9RFC
23-12-2013 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SWF Offline
Olgierd
*

Liczba postów: 33
Dołączył: 26-09-2013
Post: #13
RE: Pixie
Dzięki za pomoc Jerzy - to było pierwsze co mi przyszło na myśl, niestety nie działa w ten sposób i zastanawiam się dlaczego. Chyba czas kupić oscyloskop Wink Synteza pracuje dobrze, słyszę ją w radiu głośno i wyraźnie. Pixie bez kwarcu brumi sobie radośnie na wyjściu audio, po dołączeniu syntezy praktycznie nic się nie zmienia. Co może być przyczyną? Poziom sygnału wejściowego?
24-12-2013 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,092
Dołączył: 02-07-2010
Post: #14
RE: Pixie
W takim razie zlikwiduj tylko C1 i wepnij DDS przez mały kondensator tam gdzie kwarc.

73 JERZY SQ9RFC
24-12-2013 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości