Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 13 Głosów - 4.62 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #211
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Poziom 0.3Vpp-0,35Vpp odpowiada poziomowi -6.5 dBm do -5 dBm, wiec rezygnując ze stałego tłumika, wysterujemy z Piligrima wzmacniacz PA od Husara.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2012 10:37 przez SP4HKQ.)
02-06-2012 10:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #212
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
(09-04-2011 21:02)SP9HVW napisał(a):  Prezentujemy kolejny moduł do projektu HUSAR. Jest to wzmacniacz małej częstotliwości odbiornika o czułości około 50mV. Moduł zawiera dwa filtry: LPF 3kHz i HPF 300Hz wykonane w oparciu o indukcyjności głowic magnetofonowych (oporność cewki ok. 240 Om i indukcyjność 130 mH). Na połowie układu scalonego U5 NE5532 wykonany jest filtr HPF, a druga połowa pracuje jako wzmacniacz pętli układu stabilizacji poziomu sygnału mcz. o maksymalnym wzmocnieniu ponad 30 dB. Max7400 realizuje funkcję regulowanego filtru LPF w zakresie 0.5 – 3 kHz. Wzmacniaczem końcowym jest układ LA4425.

Moduł wykonany jest jako uniwersalny, a wiec może być wykorzystany w każdym budowanym odbiorniku. Jego dobre parametry zapewnia filtr pasywny na wejściu, utrzymanie stałego poziomu sygnału przed MAX7400, oraz wzmacniacz LA4425 pracujący w zakresie liniowym. Wzmacniacz do mocy ok. 2 W ma zniekształcenia 0.1%. Prąd spoczynkowy modułu wynosi ok 90 mA. Do chwili obecnej wykonano 5 prototypowych modułów, potwierdzających założenia konstrukcyjne i bardzo dobre parametry odsłuchowe.

Uwaga: popularnymi miernikami LC (pomiar wykonywany w oparciu o komparator LM311) nie da się prawidłowo pomierzyć indukcyjności głowic, ponieważ ich zakres pomiarowy kończy się na ok. 80 mH.

Witam,

Mam pytania odnośnie tego wzmacniacza. Czy to jest normalne, że wzmacniacz "startuje" z pewnym (kilkunasto sekundowym) opóźnieniem? (Tak jak by ładowały się kondensatory w układzie.)

Zbudowałem ten wzmacniacz i przy ustawionym potencjometrze R23 na maksimum czułości LA4425 słyszę mikrofonowanie płytki a nawet wzbudzenie. Wyjęcie NE5532 powoduje, że mikrofonowanie i pisk (sprzężenie?) znika. Regulacja Pr1 nie wpływa na mikrofonowanie. Czy możecie mi coś zaproponować? Może zmienić wzmocnienie drugiej połówki NE5532? Czy do tego służy rezystor R17?
(18-11-2012 14:02)ORINOCO napisał(a):  
(09-04-2011 21:02)SP9HVW napisał(a):  Prezentujemy kolejny moduł do projektu HUSAR. Jest to wzmacniacz małej częstotliwości odbiornika o czułości około 50mV. Moduł zawiera dwa filtry: LPF 3kHz i HPF 300Hz wykonane w oparciu o indukcyjności głowic magnetofonowych (oporność cewki ok. 240 Om i indukcyjność 130 mH). Na połowie układu scalonego U5 NE5532 wykonany jest filtr HPF, a druga połowa pracuje jako wzmacniacz pętli układu stabilizacji poziomu sygnału mcz. o maksymalnym wzmocnieniu ponad 30 dB. Max7400 realizuje funkcję regulowanego filtru LPF w zakresie 0.5 – 3 kHz. Wzmacniaczem końcowym jest układ LA4425.

Moduł wykonany jest jako uniwersalny, a wiec może być wykorzystany w każdym budowanym odbiorniku. Jego dobre parametry zapewnia filtr pasywny na wejściu, utrzymanie stałego poziomu sygnału przed MAX7400, oraz wzmacniacz LA4425 pracujący w zakresie liniowym. Wzmacniacz do mocy ok. 2 W ma zniekształcenia 0.1%. Prąd spoczynkowy modułu wynosi ok 90 mA. Do chwili obecnej wykonano 5 prototypowych modułów, potwierdzających założenia konstrukcyjne i bardzo dobre parametry odsłuchowe.

Uwaga: popularnymi miernikami LC (pomiar wykonywany w oparciu o komparator LM311) nie da się prawidłowo pomierzyć indukcyjności głowic, ponieważ ich zakres pomiarowy kończy się na ok. 80 mH.

Witam,

Mam pytania odnośnie tego wzmacniacza. Czy to jest normalne, że wzmacniacz "startuje" z pewnym (kilkunasto sekundowym) opóźnieniem? (Tak jak by ładowały się kondensatory w układzie.)

Zbudowałem ten wzmacniacz i przy ustawionym potencjometrze R23 na maksimum czułości LA4425 słyszę mikrofonowanie płytki a nawet wzbudzenie. Wyjęcie NE5532 powoduje, że mikrofonowanie i pisk (sprzężenie?) znika. Regulacja Pr1 nie wpływa na mikrofonowanie. Czy możecie mi coś zaproponować? Może zmienić wzmocnienie drugiej połówki NE5532? Czy do tego służy rezystor R17?

Dodanie 2-5 Om i kondensatora na nogę zasilania LM4425 nie pomogło. Zmniejszyłem wartość R17 do kilkudziesięciu kiloomów. Zabieg ten zmniejszył szumy, mikrofonowanie oraz zlikwidował sprzężenie (piski). Przy ustawionym potencjometrze R23 na maksimum. Mikrofonowanie zmniejszyło się radykalnie. Prawdopodobnie mikrofonują cewki filtra m.cz.

Jestem zaskoczony jak mocno szumi MAX7400. Chyba zrobię możliwość odłączania tego układu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012 17:19 przez ORINOCO.)
18-11-2012 14:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #213
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Po długiej przerwie Grupa Husar wraca do kontynuacji prac nad HUSAR-em. Aktualnie są weryfikowane pierwotne założenia i opracowywany ostateczny kształt radia. Moim zdaniem HUSAR powinien mieć nowy sterownik aby wizerunkowo odróżniał się od Husarka oraz aby poprawić kilka rozwiązań z pierwszej wersji sterownika. Przy okazji większego wyświetlacza warto dobrze przemyśleć wyświetlane informację oraz elementy sterowania.

W tym wątku tylko sygnalizuję rozpoczęcie prac a szczegółowy opis będzie zamieszczany w wątku TouchTRX - sterownik radia HUSAR.

73 Adam
22-03-2014 2:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 08-07-2012
Post: #214
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Witam!

Czy wyjścia procka w sterowniku BFO są zgodne ze schematem z postu 23? Zrobiłem ten sterownik jako alternatywę dla sterownika BFO w syntezie DL4JAL/SP3SWJ.Dioda mruga po włączeniu,wy na max7400 przestraja się,ale dds stoi.Po analizie zdjęć płytki z postu 102 coś mi się nie zgadza z pinologią wyjść na ddsa.Pin reset mam nie podłączony a także tajemniczy pin Cs(?) nie wiem do czego.Hex i eeprom wgrany z postu102.
03-06-2014 13:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #215
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
1/ Schemat w poście #23 dotyczy prototypowej wersji BFO, gdzie moduł BFO był podłączony kabelkami. Pod ten schemat pasuje tylko plik HEX z postu #23.
2/ W wersji finalnej piny sterujące są na innych nogach procesora ponieważ tak został narysowany druk modułu. Pliki HEX z postu #102 są pod fabryczną płytkę modułu BFO i tak należy podłączyć układ DDS-a.
3/ W załączniku ekran z projektu płytki gdzie widzimy sposób podłączenia sygnałów z DDS-a do procesora. Reset układu AD9851 jest podłączony do masy.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
03-06-2014 15:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 08-07-2012
Post: #216
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Dds ruszył po zmianie pinów.Tylko jakaś dziwna częstotliwość mi wyszła,15,756 MHz. W pliku do eproma wpisałem pośrednią 8MHz,zegar 500MHz bo dds to chiński moduł AD9850 z zegarem 125MHz a będzie powielanie x4 na ics502, Czyli teoretycznie powinno wyjść z ddsa 2MHz.Sterowany z syntezy SP3SWJ z wpisanym zegarem 500MHz chodzi bez problemu.
Czy to jest normalne że przy włączeniu zasilania mruga mi dioda identycznie jak po podaniu zera na pin "zapis"?Oczywiście nic nie naciskam.Podciągnałem pin zapis do plusa przez rez 2k ale to nic nie zmieniło, czasem wystarczy też dotknąć tego pinu palcem aby dioda mrugnęłą.Podejrzewam że przy włączeniu zasilania ładuje plik konfiguracyjny z hexa i dlatego taka dziwna częstotliwość wyszła.Jako .hex jest wpisany plik 1x100MHz.Jutro spróbuję jeszcze raz na nowo zaprogramować atmegę i zmniejszyć rezystor na 1k.
Zaprogramowałem dwie nowe atmegi8,jedna z pośrednią 8MHz i zegarem 125MHz,druga z pośrednią 2MHz i zegar tak samo 125MHz.Na obydwu z ddsa wychodzi 12,968MHz Smile Dioda bez zmian mimo rez. 1k2 z pinu zapis do plusa. Zapala się na sekundę po włączeniu zasilania,tak samo jak dotykam do pinu zapis palcem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2014 17:29 przez SP7WMX.)
03-06-2014 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #217
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
1/ Procesor po resecie zapala jeden raz LED w celu sygnalizacji gotowości go normalnej pracy. Ten efekt jest zgodny z programem sterującym.

2/ Żadne dodatkowe rezystory na pinach sterujących nie są potrzebne, procesory AVR mają wewnętrzne rezystory podciągające piny do zasilania. W moich modułach procesor nie reaguje na dotykanie palcem do pinu SAVE. Musisz być nieźle "naładowany".

3/ Procesor przy starcie pobiera ustawienia tylko z pamięci EEPROM, nigdy z kodu HEX.

4/ Jeśli przy włączeniu zasilania jest zwarty klawisz SAVE to procesor zainicjuje parametry konfiguracyjne w EEPROM-ie nastawami zapisanymi w kodzie HEX stąd różne pliki pod różne zegary dla DDS-a.

5/ Muszę zobaczyć plik którym programujesz EEPROM procesora aby odnieść się do rozbieżności w częstotliwościach DDS-a.

6/ Najprościej będzie wygenerować nowy plik HEX pod "chińczyka".

73 Adam
05-06-2014 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 08-07-2012
Post: #218
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Plik mam na innym kompie,wieczorem wrzucę.Po kolei jak to robię bo może tu gdzieś popełniam błąd:
Plik BFO_EEPROM_CFG.TXT poprawiam wg własnych potrzeb tzn odznaczam górną część dotyczącą 9850 bez powielania,poprawiam usb,lsb cw na 8MHz ,część pliku dotyczącą 9851 w ogóle kasuję.W AVRStudio robię nowy projekt,zaznaczam ATmega8 i otwiera mi się puste okno.Kopiuj wklej z pliku .txt który wcześniej poprawiłem,następnie klikam build i w katalogu powstają pliki .asm .hex i .eep. i chyba jeszcze jakieś.
Biorę tylko .eep ,odpalam bascoma i programator usbasp i ładuję tego .eep do bufora eeprom a do bufora flash ładuję plik BFO_1X100mhz.HEX z postu102 i programuję.
Teraz skontaktowałem czy nie trzeba tego nowo powstałego .hex wrzucać do eeprom
To jeden z tych .eep

.rar  125x4.rar (Rozmiar: 141 bajtów / Pobrań: 366)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2014 7:13 przez SP7WMX.)
05-06-2014 13:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #219
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Jacek, zawartość pliku eeprom-u wygląda poprawnie tylko należy pamiętać, że jest zapisana w formacie HEX-a. Ja programuję Pony Progiem i nie ma z tym problemu. Z dyskusji kolegów w tym wątku wynika, że Bascom dla EEPROM-u wczytuje pliki w postaci BIN. Jeśli nie zrobiłeś konwersji hex->bin i programujesz w Bascomie to zaprogramowana wartość jest zła i sterownik ustawia przypadkowe częstotliwości.

Zegar twojego DDS-a tak naprawdę jest 125MHz a pośrednia nie 8MHz a 2MHz bo powielasz nie zegar DDS-a tylko sygnał wyjściowy. Efekt jest ten sam ale w niektórych programach może być programowe ograniczenie zegara DDS-a od góry szczególnie dla rodziny AD9850/51.

73 Adam
22-06-2014 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7WMX Offline
Jacek
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 08-07-2012
Post: #220
RE: Transceiver HMG 2010 "HUSAR"
Sterownik zadziałał prawidłowo.Trop był dobry,pomieszanie zawartości pliku .eep. AVR Studio "produkuje" plik .eep w formacie hex a Bascom domyślnie widzi go jako bin.Można zrobić konwersję na binarny ale nie ma możliwości zapisu do eeprom pliku o rozszerzeniu .bin (ple wyboru tylko .eep i .hex) i trzeba mu zmienić z powrotem na .eep. Ale jest prostsze rozwiązanie,wystarczy zmienić rozszerzenie tego pierwotnego .eep na .hex i do bufora programatora ładować hex i problem rozwiązanySmile
Co do powielania to się zgadzam,powielam sygnał ,ale "oszustwo" w postaci wpisania zegara 500MHz powoduje że nie mając możliwości zmian w ustawieniach dds w kodzie głównego programu po wpisaniu zegara x4 otrzymuję na wyjściu wszystko pomniejszone 4razy czyli np kroki przestrajania,różnice między f odb a f pośr itd a po powieleniu nie ma różnicy w stosunku do pierwotnej wersji oprogramowania.W tej chwili mam wpisany zegar 125 a pośrednią 2MHz.Na wyjściu powielania jest 8MHz ale krok 40Hz.Nie robiłem jeszcze wsadu z zegarem 500MHz do BFO ale synteza DL4JAL akceptuje taki zegar.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2014 10:04 przez SP7WMX.)
27-06-2014 9:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości