Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na 6P45S
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #11
RE: Wzmacniacz na 6P45S
A może nie na EL-509 a na nieśmiertelnej GU-50 - taki jak ja z nudów sobie robię ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
02-01-2011 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #12
RE: Wzmacniacz na 6P45S
W latach 80 ub wieku Smile opisano w wschodnio - niemieckim ( dla młodszych NRD ) czasopiśmie FUNKAMATEUR hybrydowy wzmacniacz na dwu 6P45S.
Po jakimś czasie pojawił się opis na Krasnodarze http://ru3ga.qrz.ru/LAMP/990834.htm
Wzmacniacz ten ma nieco niższe niż deklaruje autor parametry (niższa moc szczególnie na 21 i 28 MHz) ale u mnie pracuje bezawaryjnie prawie 20 lat. İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2011 18:16 przez SP9IZM.)
02-01-2011 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #13
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Witam wszystkich . Dosiego 2011 ROKU !.
Uwazam osobiscie ze, budowa wzmacniacza na 2 lampkach - bez wzgledu jakich do TRX-a okolo 70 do 100 W to jakies nieporozumienie .
Poprawia chyba - samopoczucie wlasciciela . Chyba ze ma sie pare tylko wacikow w TRX-sie .
Sp5CII ma chyba totalna racje ( doswiadczyl ) Ja w swoim Konturze wlasnie mialem zewnetrzny sztywny zasilacz na 723 i radiator gotowal sie totalnie no ale bylo 70 W. Nie mniej bylem zafascynowany "mocom ".
Bylem niestety "cienias " w tych sprawach .
Wydaje mi sie ze, nalezy ( jak pisze CII ) dopracowac transformatory Wcz .
Dopracowac zasilacz i po diabla w tym momencie miec wzmacniaczyk na marnych lampkach. ( 21 do 28 Qupa !)
Byl jeszcze opracowany wzmacniacz na 6 P15 ale opisany w Funkamatorze
Mnie sie go nie udalo niestety uruchomic - ciagle sie cos dzialo Angry
Walczmy z tym co mamy w radiach a, wzmacniacze budujmy na Gu 43 !!!
albo R 140 ! i dopiero jest zabawa !!

Andrzej Sp5lqv
04-01-2011 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #14
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Fajne - ino co taka lampka GU43 zrobi z moich 5W ?
A tranzystor w PA to widzę że jest najszybszym bezpiecznikiem - tylko po co ma aż trzy wyprowadzenia ?
Lampkę taką jak GU 50 przy tej mocy uwalić ciężko.
Fakt że te 800V potrzeba - ale za to co do gniazda antenowego podłączysz to będzie dobre - nawet antena DKD.
06-01-2011 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #15
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Witam . Masz racje ale, na pasmie bedziesz sie chwalil ze,masz w koncowie GU43 Smile 5 watow troche ja wysteruje .
Tak ogolnie kol SP9MRN przedstawil fajny wzmacniaczyk na dwoch lampkach . Rosyjski ( jeszcze wtedy ) konstruktor zastosowal zasilanie bezposrednio z sieci !!!. Byl wczesniej opublikowany schemat w ich "radiu "
na dwoch GI 7 B zasilanych bezposrednio z sieci ze wszelkimi zabespieczeniami przed zlym wlaczeniem wtyki do gniazdka --- proste jak "sznurek w kieszeni " Mam gdzies te opisy - jak by ktos chcial porobie zdjecia lub scany . Rosjanie nie sa takimi "glupkami " jak wygladaja - maja doswiadczenie w " maciaczach ":)
Tam nie jest malo zasilania tam lampy zostaly wlaczone w podwajaczu napiecia w "specyficzny" sposob . Z tego co wiem lampy 6P45S sa lampami pradowymi ! lubia mniejsze napiecie ale wiekszy "prund " chociaz chyba jeden z naszych kol. opisywal wzmacniacz na tych lampkach z zasilaniem 1100 Voltow .W telewizorach pracowaly na niskim napieciu .

Andrzej
06-01-2011 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #16
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Nic mnie nie przekona do zastosowania zasilacza beztransformatorowego.
Mimo że budowę i zabezpieczenia znam.
Każde zabezpieczenie może się popsuć!
A u nich ludi mnogo - strata mała.
Pamiętam z "młodości" jak po mojej drobnej poprawce Pionierka - wujek (właściciel onego radyja) z stodoły zleciał jak antenę wlazł poprawić - Pionierek też był oszczędnie robiony - bez trafa.
Pamiętam również że pracując w dawnej fotooptyce jak "ichne" lampy błyskowe z sieci zasilane nie mogły naszych atestów uzyskać- z prozaicznego powodu.
Pojedyńcza izolacja na przewodzie zasilającym 220V.
U nich wystarczało.
06-01-2011 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #17
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Czesc . Ej nie badz pesymista .
popros zone "zmajstrujcie" sobie potomka a sam probuj walczyc z zasilaczami bezposrednio z sieci .
Cos po Tobie pozostanie SmileSmile

Andrzej
06-01-2011 16:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #18
Smile RE: Wzmacniacz na 6P45S
Pare kilo by zostałoBig Grin - było by co targać !Angel
Poprzestane jednak przy trafo bo i tak już gotowe.
spokojności życzę zatem !Shy
06-01-2011 17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6XRN Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 10-02-2011
Post: #19
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Witam
Przy obecnych układach sieci raczej trudno stosować zasilacz bez-transformatorowy, ale można zastosować trafo separujące 1/1 , które można pozyskać za grosze .Co do sterowanie PA na pentodzie wszyscy mówią o sterowaniu w katodzie lub w siatce pierwszej , a są jeszcze inne siatki .????
11-02-2011 1:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,046
Dołączył: 28-06-2009
Post: #20
RE: Wzmacniacz na 6P45S
Owszem. Sterowanie w siatce drugiej, proste i skuteczne na lampach telewizyjnych.
11-02-2011 6:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości