Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 3.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CDG2000
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #1
CDG2000
Kultowy transceiver w wykonaniu home made.
Dokumentacja do CDG2000
CDG2000 - wykonanie OZ9FW
CDG2000 - wykonanie OZ3QY
CDG2000 - wykonanie I0SKK
CDG2000 - wykonanie I4FAF
CDG2000 - opis na stronie HA5SHF
CDG2000 - opis i zdjęcia na stronie Zbyszka SP7EWL
CDG2000 - forum na Yahoo Groups
16-06-2009 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EWL Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 20-10-2009
Post: #2
RE: CDG2000
Posiadam komplet płytek (Atrium Designer) do wersji SMD wykonanej przez YO6OGJ.
pzdr
Zbyszek
22-10-2009 16:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9JMD Offline
Adam
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 14-02-2010
Post: #3
RE: CDG2000
Czy ktoś z kolegów może podzielić się uwagami przy uruchamianiu modułu wzmacniacza pośredniej w temacie CDG2000 szczególnie mało jest konstruktorów .
03-12-2010 15:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,000
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: CDG2000
Jakieś 2-3 lata temu wraz z Józefem SP9GO próbowaliśmy uruchomić wzmacniacz p.cz. w oparciu płytkę PCB sprowadzoną ze Stanów, bliżej nie znanego źródła. Wzmacniacz z oryginalnym filtrem "czyszczącym" osiągnął zakładane wzmocnienie, niestety jego szumy własne nie pozwoliły na ustawienie prawidłowo automatyki. Po kilku dniach bezowocnych poprawek płytka "poszła do kąta" i pozostaje tam do dziś.
03-12-2010 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #5
RE: CDG2000
Zobacz stronę Markusa VE7CA.
Dobrym pomysłem jest rozdzielenie obu AD600 w odzielnych ekranowanych obudowach, bo ze względu na duże wzmocnienie układ się łatwo wzbudza.

pozdrowienia
Artur sp2qca
03-12-2010 16:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,208
Dołączył: 23-08-2009
Post: #6
RE: CDG2000
Złożyłem taką pośrednią i do tej pory nie miałem zupełnie czasu aby ją odpalić. Jak to zrobię to podzielę się doświadczeniem.
pzdr
03-12-2010 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #7
RE: CDG2000
Witam. Adam ja zmontowałem i uruchomiłem płytkę pośredniej CDG2000. Napisz z czym masz problem.
Pośrednia ma tak wielkie wzmocnienie, że musi być starannie za ekranowana, Ekranem musi być oddzielone wejście i 1pierwszy scalak AD600 od pozostałych układów. Bez ekranu wchodzi w taki lekki stan pod wzbudzenia, co objawia się charakterystycznym szumem i podniesionymi wskazaniami S-metra. Wskazówka stoi na 3 do 5 S i nie chce opaść nawet jak zewrzesz wejście. Gdyby po za ekranowaniu objawy nie ustąpiły trzeba walczyć dalej, kondensatory przepustowe, dławiki dodatkowe w zasilaniu. Niestety nie ma nic LEKKO.
05-12-2010 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #8
RE: CDG2000
Ja pośrednią CDG 2000 zmontowałem i uruchomiłem kilka lat temu pracuje w moim TRX do dzisiaj. Problem wielu kolegów uruchamiających tę konstrukcję polega na tym że po zmontowaniu chcą jak natychmiast sprawdzić działanie.
W związku z tym podłączają płytkę "na kabelkach" i szybko się zniechęcają uzyskanym wynikiem ( wzbudzenie oraz spowodowane tym szumy).
Proponuję dokładne ekranowanie wejścia i wyjścia (najlepiej na gniazdach SMA) oraz poprowadzenie wszystkich przewodów łączących płytkę IF z resztą układu przez przez przepusty.
Pozdrawiam SP5AQT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2010 10:35 przez SP5AQT.)
06-12-2010 10:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9JMD Offline
Adam
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 14-02-2010
Post: #9
RE: CDG2000
Dziekuję koledzy za naprowadzenie i uwagi , są one bezcenne dla mnie gdy będę uruchamiał ten moduł . Adam
08-12-2010 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9JMD Offline
Adam
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 14-02-2010
Post: #10
RE: CDG2000
Takie pytanie , w kilku miejscach zastosowany jest tranzystor VN10KL , czym zastępowaliście tego FET-a ewentualnie gdzie w PL można go nabyć . Dzięki Adam
31-12-2010 9:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości