Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HM tranzystorowe PA QRO 1000W
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #11
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Apasz.... czy przeglądałeś linka ze zdjęciami wykonać PA które zamieściłem w linku na początku ??

Właśnie zdjęcia które masz mogą się dla kogoś okazać kluczowe :-) bo własnie jakiś detal ze zdjęcia komuś rozwiąże problem. Zdjęcia w postach umieszcza się bardzo prosto przyciskiem pod oknem pisania

İmage İmage


Wbierz plik >> Dodaj plik >> Wstaw do posta :-) i fotki są :-)
13-11-2010 20:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #12
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Czesc !!! Tak mam to wszystko - nie ma sprawy !!!
Ale tam koles zrobil skrzynke ( chyba !) albo filtry na 1 kilo - tego niestety nie mam Sad
To jest nieopublikowane -- tam jest ten ukladzik do zwalania mocy "maciacza"
Wczesniej nie otworzylem Twoich materialow - jak mi zwrociles uwage to wszystko przejrzalem .
Kazdy wykonawca robi jakies swoje udoskonalenia - to jest fajne gdyz jest pole do popisu ale, kazdy kto to robi cos tam ciekawego wprowadza .
Niektorzy strasznie rozbudowali swoja konstrukcje .
Generalnie mial to byc wzmacniacz tani i dla " biednego "krotkofalowca Smile
Ja jestem zdania ze ( nie kazdy ma ALC wyprowadzone ) ze wzmacniacz musi dostac w "leb " jak ja bede stroil reczna skrzynke do mojego druta !
Moze kiepsko" kompinuje " ale chce dmuchac na zimne - szkoda kasy !
Dla mnie fajnym ukladem byl modulek jakis prosty ( jak budowa cepa ) zastosowany w chyba ukrinskmi trx-sie KONTUR ( stare dobre dzieje )
Nie pokombinowales sobie z bylejaka antena ! 1 do 1,5 i tyle !!!!
ukladzik powodowal ze " spadales na drzewo "
Nie moge namierzyc !
Ja zbieram elemenciki - zobaczym co bedzie .
Nie mniej" Maciacz " jest opracowany , prztestowany no i nie musi byc z deficytowych materialow ----nie mniej jest to juz dla co poniektorych" wyzsza polka " - jak kazdy "maciacz "

Andrzej SP 5 LQV
13-11-2010 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #13
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Troche odbiegne od tematu.
A co powiecie na ten uklad wzmacniacza?
http://sq7jhm.qrz.pl/


Pozdrawiam Arek

KC2TXZ
25-11-2010 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #14
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
http://ultek.foxnet.pl/sq7jhm/wzmacniacz300.html zapewne o to ci chodziło..

... dostałem jeszcze z OK taki schemat ( kilka dni temu...)

İmage
25-11-2010 19:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #15
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Nastepna ciekawa propozycja http://www.communication-concepts.com/eb104.htm
MRF150 mozna naprawde tanio upolowac na ebay( niem mowie tu o made in china :-) ).

Arek KC2TXZ
26-11-2010 2:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5LQV Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 21-03-2010
Post: #16
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Czesc !! Tak jarku tojest to co ja dostalem od jednego z kol z OK
mam cale wnetrze - jak komus bedzie potrzebne to nie ma problemu .
zalanczam zdjecie w wykonaniu .
73 Andrzej


Załączone pliki Miniatury
İmage
26-11-2010 9:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 160
Dołączył: 14-12-2009
Post: #17
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
W konstrukcjach-schematach nic się nie zmieniło ,zaczęły królować mosfety.
Układy wzmacniaczy poza niewielkimi zmianami są takie same i nie wiele się różnią od mojego na 2x 2kt930B 250W (120W wcz) -polaryzacja bramek.
Każdy stanie przed problemem właściwych materiałów magnetycznych i problemem nasycenia(służą wtedy do ozdoby). Lata 90 trzeba było kombinować na różne sposoby szczególnie z materiałami magnetycznymi-najbardziej krytyczny element w wzmacniaczu. Filtry pasmowe wykonane bez rdzeni z rdzeniami miałem cały czas problem przy takiej mocy-nasycenie.Miałem wtedy do dyspozycji oprzyrządowanie stroiłem radary w Z..D obecnie tego najbardziej żałuje ale zdrowie lepsze hi.
Perfekcyjne wykonanie wzmacniaczy na stronie SQ7JHM jest pokazane nic tylko konstruować.
A żeby zabezpieczyć mosfety w wzmacniaczu prosi się zasilacz z programowanym bezpiecznikiem elektronicznym i tranzystorów nigdy nie uwalimy.Mam tak u siebie wykonane 25V 10A bezpiecznik ustawiony na 10.5 A.Tranzystory od 20 lat te same hi,a zdarzało się stroić na 80 przy podpiętym GP od 28 hi.Zasilacz w ułamku sekundy się wyłączał.
A przy zasilaniu bez zabezpieczenia energia zgromadzona w elektrolitach swoją pracę wykona skutecznie!!
Pozdrawiam 73! Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2010 19:54 przez SP5CII.)
29-11-2010 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #18
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
To bardzo dobry pomysł z bezpiecznikami elektronicznymi, też ich używam od wielu lat, szczególnie przy uruchamianiu nowych konstrukcji. Na stałe wolę dać jednak zapas mocy w tranzystorach i ogranicznik prądu. Układ nie wyłącza się wówczas - szczególnie podczas QSO, tylko obniża moc - spada na nim napięcie po przekroczeniu progu prądowego. Niestety w tym przypadku tranzystory ogranicznika prądu muszą być umieszczone na dużym radiatorze - razem z tranzystorami PA, obowiązkowa jest też sygnalizacja osiągnięcia maksymalnego prądu.
pzdr
29-11-2010 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #19
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
Zasilacze z "fallback" - opisane w poradniku UKF - prąd zadziałania np 20A.... prąd zwarcia .. 5A :-)
29-11-2010 22:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #20
RE: HM tranzystorowe PA QRO 1000W
(29-11-2010 22:32)SP3SWJ napisał(a):  Zasilacze z "fallback" - opisane w poradniku UKF - prąd zadziałania np 20A.... prąd zwarcia .. 5A :-)

Kicha Jarek!!!!!....ten zasilacz ze strony 835 z KD-kami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2010 2:35 przez SP8RHP.)
30-11-2010 2:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości