Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ATMEL - "odblokowanie fusów"
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,027
Dołączył: 28-06-2009
Post: #1
ATMEL - "odblokowanie fusów"
No i stało się - chwila nieuwagi i zablokowałem ATMEGA8. Co zrobić gdy do dyspozycji jest tylko prosty ISP programator ? Zacząłem szukać w Internecie i po dłuższej chwili znalazłem. Rozwiązaniem okazało się podanie zewnętrznego zegara na nóżkę X1, Podałem 16 MHz bo taki generator był pod ręką i ... zadziałało. Odblokowałem omyłkowo zaprogramowane "bezpieczniki" i po bólu.
Przypomniałem sobie, że mam jeszcze 2 zablokowane procesory (leżały bo nie mam dostępu do programatora HV). I te również usprawniłem w ten sam sposób z tym, że jeden nie chce działać z własnym rezonatorem. Widać jest uszkodzony wewnętrzny oscylator ale działa z zewnętrznym.
Wnioski:
1. Trzy razy sprawdź nim zaczniesz programować
2. Jeśli ćwiczysz programowanie i wiesz, że będziesz setki razy zaprogramowywał układ lepiej podaj zewnętrzny zegar.
3. Rozważ czy nie zrobić centralnego źródła zegarów
04-11-2010 11:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,144
Dołączył: 29-01-2010
Post: #2
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Jeden z Kolegów powiedział że soft któego używa jest tak napisany, że nie sposób procka zablokować, ale na wszelki wypadek trzyma generatorek na kabelkach ;-). Ponieważ sam tego doświadczyłem powstała ta płytka, możliwość programowania avr-ów 8, 20, 28 i 40 nóżkowych plus możliwosć odblokowania tych procków z zablokowanym oscylatorem wewnętrznym, na płytce znajduje się generator przełączany zworą. Uwaga mam własny standard listwy programującej avr -y ale każdy może sobie go zmienić.


Załączone pliki
.lay  avr.LAY (Rozmiar: 38.64 KB / Pobrań: 967)
04-11-2010 13:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 12-08-2009
Post: #3
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Witam. Też chyba zablokowałem Atmega8, choć może to coś gorszego, bo powyższy sposób nie działa. Zresztą zamówiłem już Atmegi. Czy ten programator jest na coma? Jeśli tak to czy mógłbyś załączyć schemat? Zrobiłbym to, bo ja zrobiłem na lpt i działa tylko z programem ISP Programmer. Pozdrawim - Tadeusz.
04-11-2010 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,144
Dołączył: 29-01-2010
Post: #4
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
http://radzio.dxp.pl/avr910.htm

używam czegoś bardzo podobnego do tego (gotowiec) "przekablowanie" na przewodach
04-11-2010 20:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 519
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Z chwilowej potrzeby wykonałem kiedyś expresem kasownik fusów HV dla Tiny13 (wisi na elce) a później jeden z userów elektrody zrobił coś bardziej wykwintnego HV co sprawia że można bawić się do woli fusami a w razie wtopy -> wyleczyć każdego AVR z ISP z kiepskich fusów.
Jeśli nie znajdziecie linków - poszukam i wrzucę.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
04-11-2010 23:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,027
Dołączył: 28-06-2009
Post: #6
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Na początek wykonałem najprostszy programator ze strony PonyProg bo obsługuje pokaźną liczbę układów i działa od włączenia. Potem, biorąc pod uwagę laptopa który nie ma złącza LPT ani COM, zrobiłem kopie AVR910 ( strona nie zawsze działa) z kwarcem 11,0592 MHz i bez układu FTDI, bowiem kupiłem za pare zł przejście USB/COM. W ten sposób mogę skorzystać z każdego portu.
Stosuję 6-cio pinowe złącze ISP. Polecam też stronę elm-chan.org zawierającą mnóstwo interesujących pomysłów w profesjonalnym wydaniu człowieka, który jest zawodowcem i hobbystą w jednym wcieleniu.
05-11-2010 8:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,144
Dołączył: 29-01-2010
Post: #7
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/

Krzysztofie o to Ci chodziło?
05-11-2010 21:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 519
Dołączył: 05-04-2010
Post: #8
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Tak.
Projekt od Manekinien'a. Nie montowałem tego - ale wypas maszyna z opisu.
Facet bardzo ambitnie podszedł do tematu.
Oto mój skromny projekcik:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...?t=1497080

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2010 22:21 przez SQ6ADE.)
05-11-2010 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3VPA Offline
Tadeusz
*

Liczba postów: 39
Dołączył: 12-08-2009
Post: #9
RE: ATMEL - "odblokowanie fusów"
Witam.
Wcale tak nie bolało. Okazało się, że wystarczyło podłączyć generator do nóżki 9 Atmega8, włączyć rozpoznanie, ustawić fabryczne fusebity i zaprogramować. Wtedy rozpoznanie i zaprogramowanie jest możliwe.
Jednak tak jak mój przedmówca wspomniał trzeba ten generator mieć pod
ręką. Najlepiej w programatorze. Kurcze ale i tak nie kumam jak te fusy ustawić.... No bo jak mam to zrozumieć:
" Fusebit C 1: Divide clock by 8 disable
Fusebit KL 01: 6 CK 4ms delay
Fusebit A987 1111:1111 external XTAL
Fusebit J 0: Preserve EEPROM when chip is erased ".
W ISP Programmer nie ma takich ustawień. Zegar zewnętrzny potrafię ustawić.
Reszty nie. Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
Tadeusz - sp3vpa.
06-11-2010 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości