Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,069
Dołączył: 02-07-2010
Post: #71
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Ja jestem na etapie budowy obudowy. Blacha pocięta jeszcze nie wygięta i nie poskręcana. Elementy składowe zgromadzone wszystkie.

73 JERZY SQ9RFC
29-05-2019 0:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7NEK Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 25-04-2019
Post: #72
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Witam Kolegę
Ja swój zacząłem budować w 2014 i tak w "porywach" poprawiam do teraz
Muszę się nauczyć wstawiać zdjęcia to pochwalę się jak wygląda.Jako obwód wejściowy zastosowałem kubek od pośredniej starych telewizorów lampowych.Taki jak w pierwszej wersji Bartka.Wczoraj w swoich "przydasiach" znalazłem jeszcze kilka takich nowych filtrów. Gdyby któryś z kolegów potrzebował to mogę podesłać
Grzegorz SP7NEK
29-05-2019 7:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 13-03-2010
Post: #73
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Mam chwilę czasu. Trzeba przerobić VFO w homodynie, więc zrobiłem tam reakcyjniaka. To ślepa uliczka. Dużo gałek, wymagana precyzja strojenia. To było dobre kiedyś, kiedy na jednej lampie było radio... Transiwer do CW - tylko homodyna.
Solidne VFO, sztywne, zaizolowane termicznie, z kondensatorami przepustowymi itp. dam triodę paluszkową odsadzoną od płytki.

Ale.... No właśnie...

Taki reakcyjniak to zarazem wspaniała radiowa przygoda! Pięknie odbiera AM, a także CW i SSB. Dlatego zrobię takiego na pasmo 5-9 MHz. Będzie i pasmo amatorskie i rochę stacji AM. Też na chasis od starego radia. Tyle że ten schemat z młodego technika to słaby jest. Nie podoba mi się że potencjometr reakcji trzeszczy i w ogóle.
Macie może koledzy jakiś wypróbowany schemat ?

Pozdr!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2019 23:21 przez SP5RF.)
14-06-2019 23:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #74
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Sprzedaję pomysł na proste zasilanie urządzeń lampowych z 12V:

Kupujecie najtańszą przetwornicę wtyczkową 12V / 230V.
Np taką:
https://allegro.pl/oferta/przetwornica-1...8077890656

Rozbieracie i demontujecie falownik 50Hz. Wykorzystujecie napięcie stałe z przetwornicy zasilającej falownik. Dostajecie fajny zasilacz około 300-320V i dość dużej mocy jak na takie maleństwo bo około 50W lub więcej.
Do zasilania żarzenia wystarczy zwykła przetwornica obniżająca za parę zł. Pamiętajcie o bezpiecznikach polimerowych na wszelki słuczaj. Podczas różnych dziwnych doświadczeń mogą się przydać.
Wszystko umieszczacie w metalowym pudełku. Napięcia wprowadzacie i wyprowadzacie poprzez kondensatory przepustowe (uwaga: na odpowiednie napięcie!!!)
życzę miłego ulampowiania kolejnych konstrukcji.

P.S.
Napięcie z przetwornicy wynoszące 300V jest tak samo lub bardziej (prąd stały) niebezpieczne jak napięcie z gniazdka w ścianie...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2019 10:26 przez SP2JQR.)
17-06-2019 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-01-2012
Post: #75
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Koledzy, chciałbym zrobić zasilacz na bazie przetwornicy, w stylu retro, tj. zasilający transceiver lampowy z akumulatora samochodowego. Czy jest sens przerobienia do tego celu typowej, komercyjnej przetwornicy samochodowej np. 1000 W (12/230V). Czy nawinięcie transformatora do takiej przetwornicy (ew. przewinięcie) o napięciu wyjściowym około 600 V AC, 200 V AC, jest wykonalne w warunkach amatorskich, czy można zastosować lub przerobić coś gotowego ? Może ktoś już zmierzył się praktycznie z takim zadaniem ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2020 17:40 przez SP1UJB.)
06-03-2020 17:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #76
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
1000W to chyba przesada. Zorientuj się jakiej łącznej mocy potrzebujesz dodaj 30% zapasu i powinno starczyć.
Przetwornice 12-230V dają około 300V napięcia stałego. Jeśli potrzebujesz dwa razy więcej dorób zamiast oryginalnego prostownika podwajacz napięcia i dostaniesz wtedy około 600V. Ponieważ przetwornice wytwarzają napięcie prostokoątne w swoim transformatorze to takie napięcie po podwojeniu będzie bardziej sztywne niż w przypadku zwykłego podwajacza sieciowego. Zastosowane diody muszą być szybkie i wysokonapięciowe.
Dla niższych napięć do wyjściowego trafa można dołożyć dodatkowy autotransformator i porobić odczepy pozostawiając oryginalny transformator nietknięty.
09-03-2020 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-01-2012
Post: #77
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Dzięki za odpowiedź. Kombinuję, żeby dostać ok. 750V DC, z prądem 0,5 A (pod obciążeniem) i około 280 V/04 A (tu nie ma problemu). W ostateczności trzeba będzie się pogodzić z 600 V.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2020 10:56 przez SP1UJB.)
09-03-2020 10:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,261
Dołączył: 23-08-2009
Post: #78
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Niektóre przetwornice, te z sygnałem tzw modyfikowanego sinusa mogą mieć czasem trochę niższe napięcie. Wtedy zrób potrajacz napięcia. Przetwornica przetwornicy nie równa. Przy trochę większej mocy trzeba znaleźć odpowiedni egzemplarz, ale nawet ta pierwsza z brzegu może okazać się wystarczająco pozytywna.
09-03-2020 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości