Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AVR STUDIO - ASM
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #1
Brick AVR STUDIO - ASM
Czy na forum są użytkownicy tego programu piszący w ASM na AVR-ki ?
Chciałbym podzielić się uwagami w działaniu symulatora , który robi mi różne psikusy mające się nijak do tego co piszą w PDF do scalaczka (a może mi się tylko tak wydaje).
Na początek pewnie sam zapytam a może później też pomogę jak dam radę.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
14-10-2010 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #2
RE: AVR STUDIO - ASM
Trochę piszę w assemblerze na AVR-y ale głównie pod DOS-em (tak mi zostało z dawnych lat). AVR-Studio uruchamiam sporadycznie podczas testowania bardziej rozbudowanych procedur obliczeniowych. Nie mam większej wiedzy na temat poprawności symulacji zasobów procesora w tym środowisku. Od kiedy pojawiły się programowe symulatory zawsze były jakieś nieścisłości w ich działaniu w stosunku do rzeczywistego sprzętu.

73 Adam
14-10-2010 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #3
RE: AVR STUDIO - ASM
Poczciwiec EMU8051 pod DOS-a nigdy mnie nie oszukiwał tak jak robi to STUDIO.
Do dziś męczę tego dziadka - daje rade.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
15-10-2010 21:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #4
RE: AVR STUDIO - ASM
No tak jestem gapa - wyczytałem na forach że trza helpa poczytać uważniej.
Symulator symuluje ale nie do końca - ma "known issues" i są one opisane w zakładce helpa dla wybranego scalaka Wink

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
28-10-2010 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #5
RE: AVR STUDIO - ASM
Hehe, nie doczytałeś Smile

Może i ja coś nie doczytałem i dlatego nie zgadzają mi się ilość cykli procesora na symulatorze i w rzeczywistym prock-u.

--= SWL SP6-01-396 =--
28-10-2010 23:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 28-06-2009
Post: #6
RE: AVR STUDIO - ASM
Nie sprawdzałem na forach czy to znany błąd AVR Studio ale przy zmianie nazwy dołączanego pliku kompilator (a właściwie chyba linker) przestał prawidłowo "widzieć" dyrektywy kodu i danych. Pomogło skasowanie wszystkich plików oprócz źródeł.
14-11-2010 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 28-06-2009
Post: #7
RE: AVR STUDIO - ASM
Kolejne dziwne zachowanie AVR Studio. Wywołuję podprogram, na stosie widzę adres powrotu, kilka instrukcji i przy kolejnej:
ldi r17,high(JakisAdres)
widzę, że PC skoczył o 2 adresy (powinien o jeden) i co gorsza, zmienia zawartość stosu. Próbuję przenieść procedurę w inne miejsce - nic. Wstawiam jakieś nieznaczące instrukcje przed i po - nic. Dopisuję identyczną instrukcję zaraz za tą właściwą i działa normalnie. Kasuję linijkę zawierającą błędną instrukcję i wszystko wraca do normy. Moje zaufanie do AVR Studio bardzo zmalało...
02-12-2010 8:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #8
RE: AVR STUDIO - ASM
Miałem jakieś jajca ze stosem ale okazało się że nie wiedziałem że należy go zainicjować tzn. ustalić pozycję na końcu RAM Wink

Jest jakaś alternatywa symulatora ASM-AVR pod windę ? ( Darmoszka - rzecz jasna. )

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2010 14:11 przez SQ6ADE.)
02-12-2010 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 306
Dołączył: 06-05-2011
Post: #9
RE: AVR STUDIO - ASM
(02-12-2010 14:08)SQ6ADE napisał(a):  Miałem jakieś jajca ze stosem ale okazało się że nie wiedziałem że należy go zainicjować tzn. ustalić pozycję na końcu RAM Wink
No właśnie ... zupełnie nie wiem jak w praktyce dobrać się do tego stosu. Wiem tylko że służy do odkładania wartości rejestrów, a potem pobierania ich z powrotem ale poco ? i jak to wszystko ogarnąć ? nie mam pojęcia ... szukałem wyjaśnień w sieci i tylko czystą teorię znalazłem, żadnej praktyki z przykładami. Może ktoś ma dobry link do tego zagadnienia ?
10-04-2012 15:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
JaHo Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 24-06-2011
Post: #10
RE: AVR STUDIO - ASM
Stos (informatyka) (Znacznie więcej informacji znajduje się na innych niż polska wersjach tej strony, szczególnie dobra jest angielska.)
10-04-2012 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości