Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[split] BASCOM
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
[split] BASCOM
Posty zostały oddzielone z wątku o monitorze ramek by można bylo kontynuować dyskusje na temat Bascoma




Cytat:Jednak polecam ASM.
W 2kB pozwala na bardzo wiele - a i proca poznaje się do kości.
Tak - wymaga nieco więcej niż CTRL+C / CTRL+V

To proponuję koledze rozpocząć nowy wątek i zaszczepić nam tę wiedzę, bardzo chętnie nauczę się czegoś od bardziej zaawansowanych programistów.
A w tym wątku skupimy się na bascomie.
I postaramy się pisać po swojemu a nie kopiować i wklejać.

...przede wszystkim nie zakłócać...
12-08-2010 23:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 380
Dołączył: 01-02-2009
Post: #2
RE: Bascom
Tutaj chyba więcej mi się nie uda wyświetlić(mówimy o ATTiny2313), poza znakiem stacji i trakerem którego ktoś używa .
Miło by było zmieścić jeszcze czas gdy została odebrana ramka. (W TM-D710 tak wygląda lista stacji).

Jeszcze gwoli wyjaśnienia chodzi bardziej o zabawę w bascoma, poznawanie procesorów od podstaw, niż o stworzenie jakiegoś mega projektu.
Przyznam też że w bascomie piszę od dosłownie kilku dni, i świetnie się bawię pomimo widocznych ograniczeń.

Pisałeś że polecasz ASM , czy możesz pokazać jakiś prosty program realizujący na przykład cykliczne przełączanie wyjść, w odpowiedzi na naciskanie klawisza sterującego? Z jakimiś komentarzami dla zieleniny asemblerowej?

A tutaj jest opis i zdjecia mojej wizji....

...przede wszystkim nie zakłócać...
13-08-2010 12:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #3
RE: Bascom
Chodzi o zmianę stanu portu pobudzeniem innego?
Kurs:
http://www.elportal.pl/ea/asm_prog001.html
Polecam ten kurs asembler avr - teraz się też douczam i z jego pomocą
zrobiłem na swoje potrzeby prosty A/D & D/A z interfejsem spi na Attiny13 - zajeło to ułamek pamięci. W Bas pewnie potrzebna byłaby Atmega8 Wink
Sory za lekko OT.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
13-08-2010 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,117
Dołączył: 29-01-2010
Post: #4
RE: Bascom
Nie demonizujmy pamięciożerności Bascoma, na pewno zajmuje ten sam kod więcej, ale widziałem porównania z c i asemblerem, i c jest tylko niewiele lepszy niż bascom, asembler jest rzeczywiście oszczędeniejszy. Dużo zależy też od sposobu pisania. Są jednak znacznie lepsi ode mnie na tym forum w Bascomie a to co jeden z Kolegów pokazał w Bascomie to istne cudeńko ;-). Każde narzędzie powinno umożliwiać szybkie pisanie, ceny procesorów z większą pamięcią nie są dużo większe a przesiadka na inny procesor to na ogół tylko zmiana typu procesora w Bascomie czego nie da się powiedzieć o asamblerze. Dla przykładu obsługa spi o której jest mowa zajmuje 240 bajtów, czyli nie trzeba aż atmeg-i 8 a łatwość pisania dużo lepsza niż w asamblerze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2010 20:13 przez SQ4AVS.)
13-08-2010 20:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #5
RE: Bascom
Ok
Dyskusje takie nie raz już były ... wiadomo jak jest.
Proponuję skupić się na pomyśle monitora ,który montuje kolega.
Co do ikonek stacji - na takim wyświetlaczu ciężko o grafikę - rozdzielczość 5*7 Wink. Pozostaje opis tekstem.
p.s.
Czy baskom oferuje własne znaki z CG-RAM ?
Mam taki wyświetlacz z klassik kontrolerem ,który oprócz klasycznych pól znakowych ma minimatrycę gaficzną - prawdopodobnie złożoną z kilku bajtów CG-RAM. Tam ikonka mogła by się zmieścić.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
13-08-2010 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #6
RE: Bascom
Oczywiście, że można stworzyć własne znaki. Jest specjalny edytor do tworzenia wzoru literki, którą później łatwo wpleść w kod i wykorzystać na ekranie.

Najnowsze wersje BASCOM-a obsługują już i graficzne wyświetlacze, gdzie oprócz prostych kółek i kresek umożliwia również w prosty sposób generowanie tekstu. O ile pamiętam wykorzystuje do tekstu, możliwości układów wyświetlacza.

Kilka lat temu nie było takiej możliwości i pamiętam, że trzeba było samemu pisać obsługę wyświetlacza graficznego. Wtedy pomógł mi kolega który napisał mi wstawki w ASM do procedur obsługi wyświetlacza graficznego.

Pisanie w BASCOM-ie jest proste szybkie, łatwo przenieś kod na inny procesor, nawet łatwo zmienić kod nawet miedzy '51 a AVR. A naprawdę ważne czasowo części można zaimplementować bezpośrednio jako ASM.

Sadzę, że powoli w dziedzinie programów na procesory 8 bit (czy w przyszłości na mocniejszy) tak jak i w dziedzinie programów na nasze stacjonarne PC-ty, wraz z rozwojem samych układów (coraz szybsze z coraz większa pamięcią) języki wysokiego poziomy wyprą ASM.

Oczywiście, ASM zawsze będzie górował nad innymi i będą układ wymagające bardzo szybkiej i optymalnej pracy procesora, gdzie będzie on niezbędnych, ale w "codziennych" układach okaże się że korzyści wynikające z kodu w ASM okażą się nie współmierne do poświęconego czasu na pisanie i usuwanie błędów z programu.

Co do ceny za BASCOM, no cóż ktoś poświecą czas i swój wysiłek w napisaniu go a poza tym, kupujemy wyposażenie naszego warsztatu, mierniki, oscyloskopy, analizatory, generatory, sprzed lutowniczy, i czasami też płacimy nie małe pieniądza za nie. A tu za raz wydane pieniądze nie mamy dożywotnio aktualizację i potężne narzędzie dla naszego warsztatu dla każdego procesora w rodzinie i to przez całe życie.
13-08-2010 22:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #7
RE: Bascom
Kurde, skoro ten Bascom jest taki OK to może Ktoś z praktycznym doświadczeniem pokaże jakiś ciekawy programik. Bardziej przekonujące byłyby praktyczne przykłady pokazujące walory tego języka, niż słowne pochwały. Wiem, że jest kilka kursów w necie ale najczęściej kończą się na paru prostych przykładach. O najtrudniejszych sprawach prawie nikt nie chce pisać Huh.

W temacie monitara może warto by narysować jakiś schemat i pomyśleć o druku aby kilka osób mogło testować kolejne wersje softu.
14-08-2010 11:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,117
Dołączył: 29-01-2010
Post: #8
RE: Bascom
Softu w necie jest bardzo dużo wystarczy wpisać w google i to nawet bardzo rozbudowanego. Wyliczenia kodu podałem tylko dlatego że ktoś chciał aż Atmegę użyć do obsługi spi ;-). Świetnie książki o Bascomie są autorstwa Pana Piotra Góreckiego i Marcina Wiązani wszystkie trzy do kupienia w BTC.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2010 12:24 przez SQ4AVS.)
14-08-2010 12:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #9
RE: Bascom
Henryku, co innego jest pisanie soft-u wspólnie gdzie każdy ma wgląd do programu i może dodać swoje, a co innego udostępnianie własnego.

Chce powiedzieć, że nie każdy ma ochotę udostępnia i dawać do publicznego pokazu. Często w programach zaszyte są bardzo Ciekawe i autorskie pomysły, nad którymi nie często spędza się wiele godzin lub dni i nie bardzo ma się ochotę na pokazywanie takich osiądnieć.

Co innego konkretny problem, pytanie o konkretne rozwiązanie.

Wracając do tematu, myślę, że najpierw zacznijmy o projektu (schematu), ustalmy co ma być, jaki wyświetlacz, itd., zaprojektujmy płytkę, a później wrócimy do problemu z kodem dla procesora Smile
14-08-2010 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 495
Dołączył: 05-04-2010
Post: #10
RE: Bascom
"Ktośtam" napisał że gotowce spi pod basa to kilkaset bajtów - w mojej aplikacji to jednak dosyć specyficzny protokoł synchoniczny obarczony dodatkowo pewnymi niuansami - dlatego cieszę się że mogłem go samemu zbudować a nie wkleić gotowca. Wink

A wracając do pomysłu monitora to warto pomyśleć o deiksmenach.
Ciekawe czy urządzene od którego pozyskiwane są ramki - podaje również te DX-Clusterowe informacje.
U Nas we Wro są czynione pewne ruchy do uruchomenia DXclustra RF
który będzie zapodawał meldunki samoczynnie po RF.
To ciekawa propozycja dla stacji terenowych albo osób bez neta.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
14-08-2010 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości