Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[split] BASCOM
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,111
Dołączył: 29-01-2010
Post: #11
RE: Bascom
Dzięki za Ktośtama, ja sprawdziłem to wycinając kawałek programu z obsługa spi i kompilując go więc pewne. Ktośtam.
14-08-2010 21:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #12
RE: Bascom
Ktośtama pożyczyłem sobie od Ciebie ale widzę że już tamten post po edycji Wink

Z tym DX clusterem na LCD to by była niezła jazda. Mam w swoim przenośnym kenie taki bajerek i jak we Wro działał klasyczny DXcl. (z którym łączyły się usery) to bardzo sympatycznie to wyglądało na wświetlaczu np. podczas spaceru.
Teraz takie meldunki wysyłają niektóre digipitery więc można przyuważyć taką ramkę.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
14-08-2010 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,111
Dołączył: 29-01-2010
Post: #13
RE: Bascom
Ok nie ma problemu ;-), co prawda nie pamiętam żebym użył ktośtama ale nawet kawałka palca za to nie dam, post ten poprawiłem tuż po napisaniu (jeśli tak to miałeś farta by to wychwycić). Tak z ciekawości mógłbyś podrzucić jakiego scalaka obsługę spi robiłeś, bardzo ciekawy jestem testu porównawczego, ja asemblera nie będę nawet próbował się uczyć bo mi szkoda czasu a chętnie bym zobaczył jakie są prawdziwe różnice. Pozdrawiam
15-08-2010 8:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #14
RE: Bascom
OK! Wink

(14-08-2010 14:23)SP6-01-396 napisał(a):  Co innego konkretny problem, pytanie o konkretne rozwiązanie.

Mam taki problem, chciałbym odbierać ramki z szybkością 2400Bd a wysyłać do PC z 19200Bd.
Da się to zrobić w Bascomie, najlepiej na przerwaniach aby nie gubić znaków i cały czas była obsługa klawiatury i LCD?
15-08-2010 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,111
Dołączył: 29-01-2010
Post: #15
RE: Bascom
Da się jeden kom sprzętowy drugi softwerowy, definicja softwerowego w jednej linijce poniżej, do czegoś służy również buforowanie znaków ;-), szybkości transmisji można zdefiniować różne

Open "comd.4:9600,8,n,1" For Input As #1

wycięta linijka z programu

Henryku kup najlepiej z dwie ze wskazanych książek i po prostu posiedź nad nimi, innej metody nie ma, no i próbować pisać, początki są najgorsze, często jest tak że przez pół dnia nie możesz znaleźć błędu a następnego dnia w 10 minut
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2010 11:12 przez SQ4AVS.)
15-08-2010 11:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 485
Dołączył: 05-04-2010
Post: #16
RE: Bascom
I tu przydaje się znajomość bebechów procesorków np.w takim AT89S52 można ustawić niezależne baudrate dla TX i RX. Co prawda
potrzebne są 2 timerki. Może większe AVRki też tak mają ? Bo maluchy to chyba nie.
Co do mojego przetwornika na SPI - uzyłem go do takiego urządzenia:
http://sq6ade.elektroda.eu/alcatel/alcatel.html

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
15-08-2010 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #17
RE: Bascom
Cytat: Mam taki problem, chciałbym odbierać ramki z szybkością 2400Bd a wysyłać do PC z 19200Bd.

Czy taj jakąś mała złośliwość z Twojej strony? Big Grin

Ale mniejsza o to ma trzy pytania do Ciebie:

1) Czy mówisz od dwóch transmisjach czy jedne o różnych prędkościach odbioru i nadawania

A jeżeli ma być to jedna transmisja to:
2) Do czego Ci potrzebny taki sposób transmisji?
3) Jesteś przekonany, że sam PC poradzi sobie z taką transmisją i da się na nim ją wykonać?
15-08-2010 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,111
Dołączył: 29-01-2010
Post: #18
RE: Bascom
Pokazałem jak w bascomie zrobić wirtualny com na dowolnej nóżce a nawet więcej jak jeden czy dwa za pomocą linijki tekstu. Temu spi przyjrzę się w bascomie -spi można go dość ostro modyfikować. Taką przemianę szybkości transmisji zrobiłem za pomocą właśnie bascoma -tekst jedna linijka wcześniej wspomniana ;-) Miałem różne szybkości na com-ach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2010 15:18 przez SQ4AVS.)
15-08-2010 15:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości