Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oscyloskop cyfrowy
SP2LPW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 04-08-2010
Post: #1
Oscyloskop cyfrowy
Witam Wszystkich. Czytam forum i dokładnie nie widzę takiego przyrządu pomiarowego jak oscyloskop. Może jak dzis to przeżytek. Większość teraz urządzen ma już wbudowane wyświetlacze i pokazuje obraz badanego elementu czy nawet wykres funkcji. Spotkałem http://radiokot.ru/lab/controller/40/ pod tym adresem dokładnie oscyloskop cyfrowy. Napisane jest 40MHz. Napiszcie co sądzicie???. Pozdrawiam.
05-08-2010 1:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #2
RE: Oscyloskop cyfrowy
Projekt bardzo ciekawy ale raczej do celów edukacyjnych. 40M próbek/s to częstość próbkowania, czętotliwość wejściowa to 5MHZ. W technice radiowej za wiele to na tym nie zobaczysz. Koszt wykonania na nowych elementach pochłonie klikaset zł. Ja wolę kupić coś fabrycznego za 1000 zł do 40MHz a kasę i czas poświęcić na budowę radia. Pamiętam czasy kiedy budowało się proste oscyloskopy w technice lampowej ale wtedy nie było innego wyjścia, wszytko było HM nawet podstawowe mierniki.
06-08-2010 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 235
Dołączył: 27-06-2009
Post: #3
RE: Oscyloskop cyfrowy
(06-08-2010 14:42)dipol napisał(a):  [...]Projekt bardzo ciekawy ale raczej do celów edukacyjnych. [...]
Dokładnie! Podobnych projektów jest w Sieci sporo - ale taki DSO, który faktycznie zapewni
pasmo pomiarowe 40MHz, będzie naprawdę drogi w wykonaniu i raczej niełatwy do uruchomienia... Undecided
Wykorzystuje się wtedy układy FPGA i podwójne tory pamięci próbek. Ale czegóż to nie robi się dla zabawy! Smile
(W połowie lat 90 ubiegłego wieku (!) stosowałem tę technikę w szybkim analizatorze stanów logicznych
i sygnatur - oczywiście układy logiczne "na piechotę" - FPGA były wtedy... "mało dostępne" Wink ).
W EP (nr 12/2004: cz.1) także był niezły "ćwiczebny" projekt oscyloskopu cyfrowego
- chyba nawet dostępna jest jeszcze PCB (szukaj AVT543 w sklepie AVT) - gdzie autor
chwalił się pasmem analogowym do 10MHz Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2010 22:25 przez 3Z6AEF.)
06-08-2010 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2LPW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 04-08-2010
Post: #4
RE: Oscyloskop cyfrowy
Witam. Tak dokladnie tych projektow jest dosc duzo. Znalazlem rowniez ten link http://www.volny.cz/elecon/lptoscillosco...scope.html kiedys sie zastanawialem nad nim. Posiadam oscyloskop OS-150 i przystawke czterokanalowa. Urzedzenie jest dobre ale gorzej z waga tego oscyloskopu. Poszukuje czegos mniejszego pod komputer. Raczej OS-150 odpada. Pozdrawiam.
10-08-2010 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #5
RE: Oscyloskop cyfrowy
Witam

Może to zaciekawi :

http://mkeia.com/oscyloskopy.htm

Pozdrawiam

Andrzej
10-08-2010 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 534
Dołączył: 05-04-2010
Post: #6
RE: Oscyloskop cyfrowy
Oscyl cyfrowy do radiówki to niezbyt dobry pomysł. Chyba że taki megawypasiony co kosztuje jak samochód.
Polecam więc klasyczną katodówkę do zabaw z radyjkami.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2010 21:22 przez SQ6ADE.)
10-08-2010 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 18-08-2009
Post: #7
RE: Oscyloskop cyfrowy
Witam
Budowałem, a w zasadzie próbowałem zbudować oscyloskop.Były to konstrukcje lampowe, tranzystorowe których działanie nigdy nie było zadowalające (o ile chciały działać) Kilka lat temu w nieistniejącym
Praktycznym Elektroniku w kilku kolejnych numerach zamieszczony był opis oscyloskopu cyfrowego 2-kanałowego z wyświetlaczem graficznym. Wykonałem ten oscyloskop który niestety nie chce działać. Na wyświetlaczu pokazują się jakieś obrazki (robaczki) lub napisy i słychać jak grają przekaźniki. Odłożyłem ten temat, ale może kiedyś do niego wrócę.
Pozdrawiam
Stanisław SP9EZQ
18-08-2010 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości