Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
eeprom w atmega328P
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #21
RE: eeprom w atmega328P
Janusz, skąd wziąć plik bin i po co ? To jest pierwszy mój projekt w którym trzeba wpisać do Flash-a 2 programy (szkice)
Wpisałem eep do flash-a.Uruchomiłem dds-a i nastąpił zapis w eeprom.
Powtórnie wpisałem do flash-a ale drugi plik Gen_SYG.ino
Proces zaprogramowania jest skończony.To był najtrudniejszy moment do realizacji.
Nie było dokładnego opisu dlaczego co w jakiej kolejności, kiedy i gdzie.
Krzysztof to opanował a ja za Nim.
Dokleiłem do projektu moduł z si5351 i ruszyły przyciski.
Jeszcze nie działa encoder, kompletnie nie przestraja.Na D2 i D3 stan 0 do masy.
Czy powodem może być brak biblioteki ?Czy program dał by się skompilować bez bibliotek ?
W internecie znalazłem projekt dds-a wykonany przez JA2NKD z kompletem library.
Chyba przeoczyłem moment instalacji bibliotek.
Teraz drugi problem si5351 nie produkuje sygnału.Muszę przeczytać ze zrozumieniem
opis Jerzego sp3fec.Zajęcie jest i spokojnie to zrealizuję oczywiście z Waszą pomocą.
Dziś świętuję i szykuję się do rożna.
Wszystkich pozdrawiam.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2024 11:11 przez SP6AUO.)
01-05-2024 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 377
Dołączył: 30-09-2009
Post: #22
RE: eeprom w atmega328P
Jakbyś nie miał bibliotek to projekt by się nie skompilował.

Nie wiem czy ta biblioteka do obsługi encodera wystawia PULLUP na porty. Zobacz miernikiem co tam masz,
a jak masz oscyloskop to zobacz czy masz tam jakiś przebieg jak kręcisz encoderem.

Na stronie JA2NKD jest też uwaga odnośnie enkodera (nie wiem, czy to ta sama biblioteka):
https://ja2nkd.blogspot.com/2020/08/atte...brary.html

ale być może brakuje tego wpisu,

Jesli na 2 i 3 masz masę jak piszesz to masz dwa wyjścia, albo dolutować rezystory do zasilania, takie po 10k,
albo w programie dopisać w funcji setup() na początku.

pinMode(2, INPUT_PULLUP);
pinMode(3, INPUT_PULLUP);
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2024 13:38 przez SP9RQA.)
01-05-2024 13:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #23
RE: eeprom w atmega328P
Dopisałem r.begin();
delay(500);
r.begin();
PCICR |=(1<<PCIE2);
PCMSK2 |=(1 << PCINT18) | (1 << PCINT19);
sei();
Encoder działa.
KRZYSZTOF, wielkie dzięki.
Został jeszcze jeden problem: brak sygnału.

Jak i gdzie wgrać program i2c-scaner i zobaczyć pod jakim adresem zgłasza się Si5351.
Chętnie to zrobię tylko nie wiem jak to fizycznie wykonać.
Mam kilka modułów to je przetestuję.
Przyznam,że zaczynam metodę macajewa.
Mogę zamknąć temat.
Wymieniłem moduł SI5351 i mam co potrzeba.Wartość amplitudy jest mocno stłumiona.Oscyloskop jest do 100MHz,
a mierzona częstotliwość ponad 120MHz.
İmage , İmage
Zostało jeszcze wymienić lcd na mniejszy.Płyta jest zaprojektowana pod 1,8" a jest użyty 2,4".
Dziękuję Wszystkim którzy zainteresowali się moim problemem,zwłaszcza Krzysztofowi.


Mam cztery moduły arduino nano.
Dwa się zapisały i działają poprawnie,
a dwa po poprawnej kompilacji pokazują komunikat
"Problem z wgrywaniem na płytkę.
Czy to może być problem z Bootloaderem ?
Czy raczej z procesorem ?
Czy raczej z CH340C ?
Może Ktoś się z takim problemem spotkał.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2024 20:00 przez SP6AUO.)
02-05-2024 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #24
RE: eeprom w atmega328P
Sprawa się wyjaśniła.
İmage
W dwóch modułach trzeba było użyć pierwszej nastawy,
a w dwóch drugich, nastawy "old bootloader".

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2024 21:00 przez SP6AUO.)
04-05-2024 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 04-11-2016
Post: #25
RE: eeprom w atmega328P
To standardowy problem przy Nano z Ali.... są dwa rodzaje bootloaderów trzeba sprawdzić po zakupie.
06-06-2024 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,380
Dołączył: 29-01-2010
Post: #26
RE: eeprom w atmega328P
Stary bootlader pracuje na 57600 nowy na 115200
08-06-2024 11:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości