Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,397
Dołączył: 29-01-2010
Post: #21
RE: Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
Ok Piotrze rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie.
19-09-2021 13:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 708
Dołączył: 13-01-2015
Post: #22
RE: Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
To co pisałeś jest korzystne dla podmiotów gospodarczych, które posiadają mikroinstalacje (moc do 50kW) i nie spełniają definicji Porsumeta lub nie mają tzw umowy kompleksowej, czyli nie mogą się rozliczać wg bilansowania energii ( sposób tego rozliczania jest opisany w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii) oraz podmiotów gospodarczych które mają instalacje powyżej 50kW (nie ma możliwości bilansowania). Dla takich podmiotów możliwa jest tylko sprzedaż energii elektrycznej i szukają innych podmiotów skupujących tą energię po dobrej cenie. Jednak takie podmioty rozliczą sobie koszty inwestycji w podatku, odliczą VAT,.. itd; podmioty gospodarcze funkcjonują inaczej finansowo niż osoby fizyczne.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2021 13:52 przez SP9LVZ.)
19-09-2021 13:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9KCX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 10-02-2020
Post: #23
RE: Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
Hej wszystkim, nie chce zakładać nowego tematu w związku z tym że dalej temat o zakłóceniach. Jakoś specjalnie (jak na razie) sam nie starałem się rozwiązać skąd takie coś jak na filmie się bierze (trochę mi się nie chce z powodu inny spraw które trochę nie pozwalają się tym zająć), od kilku dni zauważyłem na stacjonarnym radio że podczas skanowania 2m co chwile skaner się zatrzymywał, a i nawet jak ktoś gadał na częstotliwości to się pojawiało na jego modulacji (najpierw myślałem że ktoś kto rozmawia ma problem ze swoim radiem ale szybko rozwiało podejrzenia bo na pozostałych rozmówcach też to się pojawiało, więc problem nie z czyimś radiem), potem sprawdziłem na innym radiu i to samo i dopiero wtedy podłączyłem sdr'a i zobaczyłem że przez całe pasmo 2m przelatuje takie coś. Jak wspomniałem nie sprawdzałem jeszcze czy to może coś u mnie w domu czy coś dalej, na stacjonarnym radiu (antena na dachu) czasem nawet do 5s, na ręczniaku w domu (na krótkiej antenie nic). Może ktoś się spotkał z takim czymś.
https://www.youtube.com/watch?v=SkGdgyshF1U
05-02-2022 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9NSQ Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 17-05-2011
Post: #24
RE: Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
Znów kolejne "odświeżenie" tematu. Inwerter VOLT Sinus (model obojętny), koszmarne zakłócenia w czasie pracy. Próby filtrowania z mizernym efektem. Sprzedawca - pośrednik jak i firma VOLT (sygnujący te wyroby) jakby nie widzą problemu. Wielokrotny monit do Volt'a bez najmniejszego efektu. Cała instalacja typu off-grid 12 paneli 180W 18V, 60V Sinus50000S, 4x aku 100Ah 12V czyli mini elektrownia, w czasie pracy w trybie PV/Bat/AC i pracy na PV lub aku na 1,8MHz do 10MHz zakłócenia w IC7600 na poziomie S9+20dB.Angry
Na fotce te rdzenie od dołu to wstępne próby ograniczenia zakłóceń, wychodzących z wyjścia AC


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2022 0:31 przez SP9NSQ.)
17-09-2022 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 161
Dołączył: 28-05-2010
Post: #25
RE: Czy będą zakłócenia od fotowoltaiki ?.
(17-09-2022 0:31)SP9NSQ napisał(a):  Na fotce te rdzenie od dołu to wstępne próby ograniczenia zakłóceń, wychodzących z wyjścia AC

Patrząc na foto, pierwsze co mi się rzuciło w oczy to brak uziemienia i mizerne podłączenie PE (instalacja OFF grid ). Jeżeli to taki generator szerokopasmowy to go zamknąć w przewietrzanej skrzynce metalowej, na wszystkie przewody zamontować dławiki, ferryty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2022 14:48 przez AdamC.)
17-09-2022 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości