Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekty otwarte
SP5FCS Offline
Adam

Liczba postów: 405
Projekty otwarte
Każdy konstruktor zastanawia się w jakiej postaci pokazać efekt swojej pracy, pochwalić się tylko zdjęciami, pokazać na zachętę rysunek płytek i schemat czy może zamieścić również pliki źródłowe z projektem. Bardzo często decyzja zależy od przeznaczenia projektu oraz motywacji jego wykonania. Komercyjne przeznaczenie projektu zdecydowanie ogranicza swobodę konstruktora. W przypadku projektów wykonywanych dla własnej satysfakcji mamy pełną swobodę i możemy publikować wszystko.
Wielu radioamatorów chętnie dzieli się swoją pracą z innymi Kolegami publikując na swoich stronach dokumentację oraz pliki projektowe. Osobiście jestem gorącym zwolennikiem projektów otwartych, udzielania zgody na kopiowanie, rozpowszechnianie oraz modyfikacje do celów amatorskich z podawaniem autora projektu.
Publikowanie pełnej dokumentacji oraz plików źródłowych pozwala nie tylko na powielenie konstrukcji ale również na modyfikację, rozbudowę, dostosowanie do lokalnych wymagań. Dokumentacja w postaci elektronicznej pozwala na współpracę wielu Kolegów i stanowi doskonały materiał dydaktyczny do nauki.
Jedyną wadą projektów otwartych jest to, że ..... nie zarabiają na autorów, Hi!

http://sp5fcs.pl
24-05-2010 22:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr

Liczba postów: 256
RE: Projekty otwarte
Niekoniecznie. Jeśli przyjąć, że sława i szacunek w środowisku ma swoją cenę, to każdy, nawet najdrobniejszy projekt przynosi profit swemu twórcy. W przypadku bardziej skomplikowanych projektów, gdzie poniesione nakłady materiałowe i intelektualne są naprawdę duże, zawsze można mieć nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto zechce to wykorzystać komercyjnie. Lub zająć się tym samodzielnie. Ostatnio wiele dobrych projektów można nabyć w postaci kitów. Majątku na tym dorobić się nie da ale zwrot kosztów gwarantowany.
Problem leży jak zwykle w szczegółach. Zakup materiałów, zlecenia na wykonanie komponentów, kompletacja i spedycja to cechy dzialalności gospodarczej. Jeśli tak, to zaraz Urząd Skarbowy wyciąga rękę po swoją dolę. Nasze ustawodawstwo jest tak zakręcone, że mało kto ma ochotę się tym zająć. Rozwiązaniem mogłyby być stowarzyszenia, działające na rzecz swych członków ale to z kolei pociąga za sobą jeszcze większe rozdrobnienie.
Jeśli ktoś ma pomysł, jak nagrodzić twórcę bez ryzyka ze strony US, niech podpowie.
25-05-2010 7:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek

Liczba postów: 184
Teraz rozumiem dlaczego "pewne miesięczniki" nie chcą płacić za artykuły i projekty, uważają że sława jest wystarczającą zapłatą.

Nie mam nic przeciwko kitom jeśli cena jest OK, oszczędzamy czas na poszukiwaniu elementów. Może to zbyt daleko posunięte uproszczenie ale dla mnie otwartość projektu jest odwrotnie proporcjonalna do jego komercyjności. W projektach otwartych niczego nie musimy kupować, wszystko zależy od naszej kalkulacji kosztów i czasu. Nie wyklucza to istnienia równolegle różnych ofert na płytki czy kity ale mamy pełną swobodę wyboru.
Popujarność projektów w pełni otwartych w SP jest niestety bardzo mała.
73 Henryk
25-05-2010 8:46
SP9FKP Offline
Piotr

Liczba postów: 256
Chyba muszę uzupełnić swoją wcześniejszą wypowiedź. Myślę, że projekty otwarte, zwłaszcza te w wąsko specjalizowanych dziedzinach, mają się dobrze i coraz lepiej. Coraz więcej twórców dostrzega zalety pełnego publikowania swoich prac (możliwość dyskusji, poprawek, wreszcie kontynuacji projektu po zajęciu się czymś innym). Publikacja w nastawionym na zysk publikatorze niesie za sobą konsekwencje, również te finansowe. Od autora zależy, co zrobi ze swoim, należnym mu, wynagrodzeniem. Równie dobrze może z niego zrezygnować i publikować honorowo. Odmowa wynagrodzenia ze strony publikatora jest jednoznaczna i nie wymaga komentarza.
Niestety, mamy również do czynienia ze zjawiskiem nagannym, w szczególności kradzieży projektów, które jednoznacznie, z woli autorów, zostały wolne dla celów niekomercyjnych a są powielane i wykorzystywane komercyjnie. I to jest bardzo specyficzne w SP.
25-05-2010 10:11
SQ4AVS Offline
Rafał

Liczba postów: 392
Tutaj należy pochwalić AVT, podam na przykładzie hpsdr, si570, filtrów (robiłem do sdr oktawowe). Autor dostaje honorarium autorskie (+), płytki są naprawdę w dobrych cenach i przyzwoicie wykonane -ja zamawiam swoje pcb w AVT jeśli chcę jeszcze raz coś powielić lub mieć na ładnych pcb a nie na prasowankach (nawet nie jestem do tych cen w stanie się zbliżyć +), dla osoby kupującej też wygoda bo ma w jednym miejscu (+), autora też nikt nie prosi o płytki bo wiadomo gdzie można kupić (+), no i osoba robiąca projekt jest odciążona z wysyłką, zbiórką elementów itp. Honoraria pozwalają rozwijać inne projekty. Co do kosztów na wykonanie układu, to są koszty zakupu elementów często w wielu miejscach, zakupu przyrządów pomiarowych (ocyloskopu nikt robić nie będzie czy multimetru) , oprogramowania do projektowania no i czas. Na zachodzie istnieje np. grupa sdr-kits która robi fajne kity do montażu, fakt, że wszystkie elementy można kupić taniej ale twórcy też ponieśli sporo kosztów a dochody z nich pozwalają dalej rozwijać projekt, np. kupić wersję kompilatora bez ograniczeń czy nawet dać komuś zestaw do zmontowania by rozpropagował go w innym kraju (ja tak otrzymałem VNA DG8SAQ). Niektórzy programiści pisząc wolnodostępne oprogramowanie proszą o dotację użytkowników, w Polsce myślę, że ten system by się nie sprawdził (tzn nikt by nie przekazywał darowizny).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2010 17:13 przez SQ4AVS.)
25-05-2010 14:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek

Jaki związek z projektami otwartymi mają kity AVT, dla mnie to czysta komercja. Nie neguję potrzby istnienia rynku kitów oraz profitów dla autorów ale to temat z innej bajki. W tym wątku warto przekonywać Kolegów do realizacji projektów otwartych.

Cytat:Piotr SP9FKP napisał:
Coraz więcej twórców dostrzega zalety pełnego publikowania swoich prac (możliwość dyskusji, poprawek, wreszcie kontynuacji projektu po zajęciu się czymś innym).

Dla mnie to mocne argumenty przemawiające za projektami otwartymi.
73 Henryk
25-05-2010 18:01
SQ4AVS Offline
Rafał

Liczba postów: 392
A ja mówię o kosztach jakie ponosi autor, sprzęt, czas, elementy, wiele osób chce korzystać z projektów otwartych i dobrze. Przydałoby się wspomóc czasami też autora choćby w formie pomocy w skorzystaniu z posiadanego sprzętu, przekazania zbędnych układów (np. próbek leżących po szafach), zajęcia się wysyłką płytek itp. Pamiętam jak narzekałeś na koszty płytek bpf, lpf twierdząc, że można taniej ale jak prosiłem Ciebie o pomoc w załatwieniu tańszej firmy na priva to już nie odpowiedziałeś, potem jednak pisałeś o tym bym udostępnił płytki i to jest właśnie otwartość projektu i pomoc dla autora. Kity AVT pozwalają zrobić szybko i mieć tanie pcb, zwalniają autora od całych problemów z rozprowadzaniem pcb, elementów (oszczędzają czas) i dlatego pcb filtrów przekaże np. do Satlandu. Niech oni rozprowadzają, obsługują wpłaty, nikt nie przerobi a jak nie będzie działało to przynajmniej dojdę co nie działa i mogę za to brać odpowiedzialność. Osobom, które wiem, że jednak nie zepsują bardzo chętnie udostępnie jednak projekt.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2010 19:21 przez SQ4AVS.)
25-05-2010 18:26
TG50 Offline
Józef

Liczba postów: 134
Sądzę, że najlepszą formą promocji projektów otwartych byłoby wspólne zaprojektowanie jakiegoś urządzenia przez grupę Kolegów na tym forum. Wciąż duża popularnością cieszą się jednopasmowe TRX a w popularnych konstrukcjach jest sporo do poprawy i najczęściej nie spełniają one wymagań projektów otwartych. Aktualnie na forum jest wielu Kolegów posiadających duże doświadczenie i wiedzę do wykonania takiego projektu. Coraz szersza znajomość pakietów CAD np. KiCada pozwala na wykonanie i publikację pełnej dokumentacji w postaci elektronicznej. Zapewne znajdą się również chętni do wykonania i testowania takiej konstrukcji. Każdy w takim projekcie może mieć swój drobny udział jako konstruktor.
73 Józef
25-05-2010 23:45
HM_DIPOL Offline
Heniek

Pomysł dobry tylko z realizacją będą kłopoty. W SP trudno będzie namówić Kolegów do pracy zespołowej. Nie słyszałem aby udało się komuś w kraju zebrać grupę i wykonać projekt otwarty dla radioamatorów.
Gdyby na forum powstawał jakiś wspólny projekt mogę włączyć się w projekt druku (Kicad, LayOut).
26-05-2010 17:10
SP3NYF Offline
Zbyszek

Liczba postów: 143
Może pomysłem było by zrobienie konstrukcji modułowej.
Ktoś musi koordynować projekt, a poszczególne moduły mogą robić zespoły nawet jednoosobowe. Dany moduł (np. filtry) może być zaprojektowany i wykonany na kilka różnych sposobów przez kilka zespołów, byle tylko dał się zgodnie z założeniem całości podłączyć do całego urządzenia.

Zbyszek
SP3NYF
26-05-2010 18:48
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości