Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nano vna v2 plus akumlator
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #1
Nano vna v2 plus akumlator
Witam
Wlasnie listonosz dostarczyl paczke z analizatorem NanoVna v2 Plus kupiony w oficialnym sklepie. Po rozpakowaniu okazalo sie ze nie ma akumlatorka. Jaki mi mozecie poradzic aby dokupic.

Pozdrawiam
Wojtek
EC4AGT

https://www.tindie.com/products/hcxqsgro...a-v2-plus/

İmage


Taka moze byc? Ma 3.7 V 2000 mah

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2020 13:32 przez EC4AGT.)
10-12-2020 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 486
Dołączył: 05-04-2011
Post: #2
RE: Nano vna v2 plus akumlator
W instrukcji na podanej przez Ciebie stronie napisano:
"Battery: not included. Includes charging circuitry. User can install a 1000mAh - 2000mAh lithium-ion battery with maximum dimensions 6 x 40 x 60 mm."

Pewnie jedno ogniwo 18650 pozyskane ze zużytej baterii notebooka załatwi temat na bardzo długo. Smile Możesz też kupić baterię do tel. komórkowego 3,7 V - z nokii, samsunga czy innego podobnego o pojemności wg. uznania. Szukaj jednak oryginalnej a nie zamiennika. Dostępne zamiennik są podłej jakości i zdychają po paru miesiącach.

Albo coś takiego: https://www.tindie.com/products/dboris/n...l-battery/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2020 13:41 przez SQ9JXT.)
10-12-2020 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #3
RE: Nano vna v2 plus akumlator
Ok

Dzięki za szybką odpowiedź . Ja man z tabletu 3.7 V 2000 mah tylko że wymiary są większe niż te, o których pisze producent.

Ja najpierw poszukam takiej, która będzie pasować bo zamówiłem analizator wraz z obudową z plexi ( bo myślałem że będzie z akumulatorkiem)
Jeśli nie znajdę to albo kupię gotową, większą albo wydrukuje na drukarce 3D bo znalazłem w internecie wiele opisów.
To co chciałbym zmienić i gdzieś już o tym czytałem, to wyświetlacz na większy. Ten, wydaje mi się trochę mały ( na takim samym mam zrobiony na arduino wg SP3NYR)

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2020 9:25 przez EC4AGT.)
11-12-2020 9:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 423
Dołączył: 13-01-2015
Post: #4
RE: Nano vna v2 plus akumlator
Pisze w opisie tego analizatora: Power: USB, 300mA - czyli można by Powerbankiem zasilić (5V), napięcie 3,7 V mają akumulatory, a w nich (w obudowach) są przetwornice sterujące ładowaniem aku i zasilaniem 3,7V>5V.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/kacik-konstruk...sey-g4clf/
11-12-2020 9:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #5
RE: Nano vna v2 plus akumlator
Ok, ja mam power bank z wyjściami 1 i 2 A 5 V. A z opisu chyba wynika że Analizador ma już zamontowany układ do kontroli ładowania czyli akumulatorek chyba już tego układu nie potrzebuje.
Tak to rozumiem

Wojtek

Toledo

Hiszpania
11-12-2020 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 486
Dołączył: 05-04-2011
Post: #6
RE: Nano vna v2 plus akumlator
(11-12-2020 16:12)EC4AGT napisał(a):  Ok, ja mam power bank z wyjściami 1 i 2 A 5 V. A z opisu chyba wynika że Analizador ma już zamontowany układ do kontroli ładowania czyli akumulatorek chyba już tego układu nie potrzebuje.
Tak to rozumiem

Moim zdaniem TAK. Kontroler ładowania jest zabudowany na PCB. Wystarczy sobie dołączyć ogniwo LiOn wg. uznania i będzie działać.

Może tego typu ogniwo płaskie o pojemności 2 Ah załatwi temat?
Przykładowa aukcja.
1. Samsung

2. Samsung
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2020 9:51 przez SQ9JXT.)
16-12-2020 9:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3FMF Offline
Przemek

Liczba postów: 2
Dołączył: 04-09-2011
Post: #7
RE: Nano vna v2 plus akumlator
Polecam obudowę dla ogniwa 18650. Dobry projekt, dobrze się drukuje.
To link do plików STL
https://www.eevblog.com/forum/testgear/n...a-s-a-a-2/


Załączone pliki Miniatury
İmage
26-12-2020 1:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 15-06-2011
Post: #8
RE: Nano vna v2 plus akumlator
witam,

producent podaj taka notke na swoim sklepie na ali:

Cytat:Note: All NanoVNA V2 versions switch on and off the test signal rapidly, can not measure crystals and can not be used as a signal generator.

-zdaje sie ze to by oznaczalo ze nie mozna dobierac kwarce do filtru p.cz. tym analizatorem?

p.s. Zastanawiam sie co poza zakresem czestotliwosci oraz wykresem Smitha wyroznia nanoVNA od np. Max6 czy NWT500?

czy majac powyzsze urzadzenia potrzebuje nanoVNA? czy nanoVNA mierzy cos wiecej?

dzieki za wyjasnienia. pozdrawiam i Wesolych Swiat
26-12-2020 7:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 19-01-2019
Post: #9
RE: Nano vna v2 plus akumlator
Hej.
Wesołych i najlepszego.

(26-12-2020 7:25)SQ8GUO napisał(a):  p.s. Zastanawiam sie co poza zakresem czestotliwosci oraz wykresem Smitha wyroznia nanoVNA od np. Max6 czy NWT500?
Właśnie zakres częstotliwości. Prawdę mówiąc, chcąc kupić maxa6 z pomiarem do 500MHz otrzymałem info, że nie ma i nie będzie. Więc albo do 180MHz, albo 500MHz z drugiej ręki. I teraz mam maxa, nano i jeszcze starszego mfj259. I pewnie zaopatrzę się w nano v2.

Hej.
26-12-2020 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUO Offline
Waldek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 15-06-2011
Post: #10
RE: Nano vna v2 plus akumlator
SQ6ILB,
sliczne dzieki za odpowiedz. tak, gadzetow nigdy doscSmile
Mnie NanoVNA o tyle interesuje ze pomiary filtrow pasmowych i kwarcy jest zdaje sie prostsze niz Maxem czy NWT, ale zdaje sie ze ten Plus4 kwarcy mi nie pomierzy.
Na plus sa jeszcze mniejsze wymiary (praca /p) i dynamika do 90dB.
Oby jeszcze ludzie mieli update'y softu przez nastepne lata.
dzieki jeszcze raz. pozdrawiam
26-12-2020 13:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości