Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HDR+digi mode+Icom735
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-01-2011
Post: #1
HDR+digi mode+Icom735
Nie wiem czy w dobrym dziale ale potrzebuję pomocy w uruchomieniu zestawu HRD z digi mode SP3NYR z Icom735. Podłączyłem zgodnie z instrukcją jednak HDR zgłasza błąd jak na print screen. Nie jestem mocny w tym temacie, proszę o jakieś łopatologiczne pokierowanie gdzie szukać wyjścia z tego problemu.


Załączone pliki Miniatury
İmage
01-05-2020 18:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4BK Offline
Karol
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 09-12-2010
Post: #2
RE: HDR+digi mode+Icom735
Zmień prędkość portu w radiu. Masz pewnie inne ustawienia niż 9600.

(ex. SQ4BJO)
01-05-2020 21:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-01-2011
Post: #3
RE: HDR+digi mode+Icom735
Problem w tym że przetestowałem wszystkie dostępne szybkości łącznie z auto detect i efekt końcowy wciąż ten sam.
01-05-2020 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Online
Nowicjusz
*

Liczba postów: 38
Dołączył: 25-10-2009
Post: #4
RE: HDR+digi mode+Icom735
czy napewno nr portu com jest właściwy?
spróbuj wyłączyć opcje flow control
01-05-2020 23:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-01-2011
Post: #5
RE: HDR+digi mode+Icom735
Port poprawny sprawdziłem w menadżerze urządzeń, próbowałem różnych opcji flow control jak i bez ale efekt cały czas ten sam. Jedynie przy zaznaczeniu flow control RTS podczas próby połączenia załącza się nadajnik ale efekt końcowy niezmiennie ten sam komunikat. To jakiś brak komunikacji pomiędzy modemem a TRX. Modem jest nowy niedawno zakupiony, muszę sprawdzić gniazda połączeniowe w Icom

Nie wiem jak skontrolować gniazdo REMOTE w Icom 735 jak piszą w instrukcji jest to port zdalnego sterowania radiem przez komp przy użyciu jednego przewodu sygnałowego i jednej masy . Brak oscyloskopu i wiedzy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2020 16:37 przez SP5MNO.)
04-05-2020 16:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 22-03-2010
Post: #6
RE: HDR+digi mode+Icom735
Kolego SP5MNO

A ten interfejs od SP3NYR obsługuje CAT`a?
Pokaż fotkę tego urządzenia i namiary na niego.

Inna sprawa to IC-735 ma w środku przełącznik prędkości portu remote

1200 lub 9600 baud rate - ile masz ustawione?

Janek SQ9JXB
06-05-2020 18:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNO Offline
Piotr
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 15-01-2011
Post: #7
RE: HDR+digi mode+Icom735
Interfejs zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym, niestety układ nie zawiera CATa. Opis podłączenia jest umieszczony na stronie http://www.itserwer.pl.
Co do przełącznika prędkości portu w środki Icom735 to nie miałem świadomości że takowy istnieje, po rozkręceniu transceivera jedyne co znalazłem to listwę kołkową ze zworami ale nie wiem jak powinny być ustawione zwory
İmage İmage İmage
07-05-2020 16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 22-03-2010
Post: #8
RE: HDR+digi mode+Icom735
Jeżeli interfejs nie obsługuje CAT`a to HRD tego nie wykryje i nie ma sterowaniaTRX`em, w HRD ustawisz tylko Port COM dla PTT.
Co do baudrate - to wygląda to tak:
Jumper J-22 w prawo 1200 , w lewo 9600
Tu to widać od stronu PL Unit http://skalisz.pl/icom/J22.jpg

Tu jest manual po polsku i na stronie 47 jest jeszcze pokazany przełącznik mocy 50W/100W

http://www.sp6cyn.pl/instrukcje/ic735_instrukcja_pl.pdf
_________________

Janek SQ9JXB
08-05-2020 15:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości